Közös brüsszeli irodát nyit a Fidesz és szövetségesei

A konzervatív pártok együttműködésének ez az első kézzelfogható eredménye.

2022. 01. 29. 17:56
ABASCAL, Santiago; ORBÁN Viktor; LE PEN, Marine; MORAWIECKI, Mateusz
Orbán Viktor Madridban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszeli koordinációs iroda létrehozásáról állapodtak meg európai jobboldali pártok a Madridban rendezett kétnapos csúcstalálkozójukon – jelentette be sajtótájékoztatóján Jorge Buxadé, az eseményt szervező spanyol Vox párt uniós képviselő-csoportjának vezetője. Mint mondta,

az iroda folyamatos együttműködésre teremtene lehetőséget az Európai Parlamentben (EP) a jobboldali pártok között, amelyek jelenleg három különböző frakcióhoz tartoznak, vagy függetlenek, de összehangolnák politikáikat, álláspontjaikat és minden egyes párt szabadságát tiszteletben tartva a szavazataikat is.

A Megvédeni Európát címmel rendezett tanácskozáson 15 párt képviseltette magát 12 európai országból – írja az MTI. A spanyol sajtó beszámolója szerint Orbán Viktor miniszterelnök (Fidesz), Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (Jog és Igazságosság), Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje és Santiago Abascal, a spanyol Vox vezetője mellett részt vett a tanácskozáson Tom Van Grieken, a belga Flamand Érdek vezetője, Paolo Borchia, az olasz Liga EP-képviselője és Vincenzo Sofo, az Olaszország Fivérei EP-képviselője is. Rajtuk kívül képviseltette magát többek között az Osztrák Szabadságpárt, a Bolgár Nemzeti Mozgalom, az észt Konzervatív Néppárt, a Litvániai Lengyelek Választási Akciója – Keresztény Családok Szövetsége, a holland JA21 és a román Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt.

A szóban forgó konzervatív pártok tavaly nyáron kezdték meg együttműködésüket, amikor közös nyilatkozatban álltak ki az EU eszméje mellett, miközben elutasították az európai szuperállam irányába tett balliberális-föderalista lépéseket.

Ez a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről

– nyilatkozta akkor Orbán Viktor. Az együttműködés még szorosabbá vált, amikor decemberben a pártvezetők Varsóban egyeztettek. Itt ugyancsak deklarációval zárták a tárgyalásokat, ebben megállapították: csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek teljes demokratikus legitimációval. Az európai intézmények nem élvezik ugyanazt a legitimitást, ezért alárendelt szerepet kellene játszaniuk a nemzetállamok politikai felépítésében.

A résztvevők már akkor megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését az Európai Parlamentben, de a mostani bejelentés az első kézzelfogható eredménye a tárgyalásoknak. 

Az intézményesített együttműködésről, európai pártcsalád és EP-frakció alakításáról egyelőre nem hangoztak el konkrétumok.

A Fidesz tavaly márciusban hagyta el az egyre inkább balra tolódó Európai Néppártot, így magától értetődő, hogy érdekei hatékonyabb érvényesítése miatt új pártcsaládot keres az EP-ben.

A modern világban nincs szükség „téglából emelt” intézményre, hogy hatékonyan életre kelthessünk egyfajta állandó együttműködési mechanizmust

válaszolta nemrég Marek Kuchcinski, a lengyel parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke, a Jog és Igazságosság kormánypárt politikusa a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy van-e kézzelfogható eredménye az eddigi tárgyalásoknak. Ugyanezzel kapcsolatos kérdésünkre Marine Le Pen azt mondta: „Lehet ebből akár egy párt is, de a cél mindenekelőtt az, hogy a patrióta vezetőkkel összefogjunk. Ez az összefogás egy igazi forradalom lenne az Európai Parlamentben”. Tom Van Grieken pedig azt közölte lapunkkal: „Lépésről lépésre alakítjuk ki, miképp tudunk érvényt szerezni az elképzeléseinknek. Én azt gondolom, hogy a szóban forgó jobboldali pártok részéről az lenne a hiba, ha elsietnénk a dolgokat.”

A közös nyilatkozatot tavaly aláíró tizenhat pártnak együttesen 113 képviselője van a 705 fős Európai Parlamentben, ezzel a harmadik legerősebb frakciót alkotnák, ha összefognának. Igaz, felmerül a kérdés, hogy a két olasz párt, a Liga és az Olaszország Fivérei beülne-e ugyanabba a pártcsaládba. Egy új jobboldali frakcióhoz ugyanakkor további erők is csatlakozhatnak: az Európai Néppárt tagjai közül szoros kapcsolatot ápol a Fidesszel például a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Szlovén Demokrata Párt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Santiago Abascal, a spanyol jobboldali Vox párt elnöke, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje az európai konzervatív pártvezetők plenáris ülésén Madridban 2022. január 29-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.