Amerikai nyomásra Pozsony légvédelmi rendszert küldene Ukrajnába

A szlovákok attól tartanak, hogy egy ilyen gesztussal magukra haragítják Moszkvát.

Russia Military Drills
6512179 08.04.2021 Calculations of S-300 anti-aircraft missile systems of the Russian missile regiment attend a combat readiness check near the Vysoky Olenegorsky village, in Murmansk Region, Russia. Pavel Lvov / Sputnik (Photo by Pavel Lvov / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Sputnik via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy hónapja kitört orosz–ukrán háború kapcsán továbbra sincs egyetértés az Európai Unió tagállamai között: kell-e fegyverrel is segíteni az ukrán hadsereg harcát. A szlovák kormány – nyugati elköteleződését bizonyítandó – az elsők között jelezte, kész lőszert és egyéb hadianyagot küldeni Kijevnek. A gesztuspolitizálás mellett a Heger-kormánynak már nem maradt ideje megszervezni az Ukrajnából érkező menekültek ellátását. A szlovák–ukrán határ mentén fekvő falvak polgármesterei napokon keresztül nem kaptak semmiféle központi utasítást, az önkormányzatok, a civilek és a segélyszervezetek látták el az állam feladatát, ráadásul a kormány első lépéseiben sem volt köszönet. Csak egy példa: a lassan negyedmillió menekült ellátásának a menedzselését két és fél millió euróért, pályáztatás nélkül bízták rá egy ilyesmire minden jel szerint alkalmatlan, korábban csak rendezvényszervezéssel (!) foglalkozó cégre. Hasonló döntések sora jellemzi az Ukrajnának szánt hadianyagok ügyét is. 

Két héttel ezelőtt elemi felháborodást váltott ki a szlovák társadalomban, hogy az ország védelmi minisztere, Jaroslav Nad egy interjúban elárulta, a kormány nemcsak lőszert és üzemanyagot adományozna az ukrán hadseregnek, hanem a szlovák légvédelmet ellátó szovjet Sz–300-as rendszer Ukrajnába küldéséről is egyeztetnek.

Az Sz–300-as légvédelmi rakétarendszert még a nyolcvanas években kezdték el gyártani, eredetileg kritikus infrastruktúrák védelmét látta el, de a Szovjetunió széthullása után számos európai állam, köztük Ukrajna is erre a rendszerre alapozta saját légtérvédelmét. A mára kissé elavult technikát jelenleg három NATO-tagállam használja: Szlovákia, Bulgária és Görögország. Utóbbi kettő korábban jelezte, szükségük van az Sz–300-asra, azt nem tudják átadni az ukránoknak. Pozsony ezzel szemben leszögezte, amennyiben a NATO a korszerűbb, amerikai Patriot-rendszer Szlovákiába telepítésével biztosítja az ország védelmét, akkor készek az egyébként egyetlen ütegből, valamint korlátozott számú rakétából álló Sz–300-as rendszerüket Ukrajnának átadni. Hogy erre mikor kerül sor (ha egyáltalán megvalósul), egyelőre nem tudni. A CNN amerikai hírcsatorna egy héttel ezelőtt már tényként közölte a szándékot, hangsúlyozva, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter múlt csütörtöki pozsonyi villámlátogatása tulajdonképpen az utolsó lépés a folyamatban, a két ország megegyezett a részletekről. Vasárnap ráadásul befutottak a Patriot első egységei, majd e hét elején a légvédelmi rendszer szinte minden darabja megérkezett Szlovákiába.

Mindezek ellenére még mindig nem biztos, hogy a kormány légvédelmi felszerelést küld Ukrajnába, óriási ugyanis az e miatti társadalmi felháborodás.

Nemcsak a szlovákok pánszláv elkötelezettsége és hagyományos oroszbarátsága miatt, hanem azért is, mert sokan attól tartanak, Szlovákia egy ilyen példátlan gesztussal kihívja maga ellen Oroszország haragját. Ezek a hangok különösen azt követően erősödtek fel, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – Szlovákiát nem nevesítve, de egyértelműen Pozsonynak címezve üzenetét – kijelentette, Moszkva „legitim célpontnak tekint” minden, Ukrajnának szánt légvédelmi szállítmányt.

Egy másik probléma, hogy a még Szovjetunióval kötött szerződések értelmében Oroszország engedélye nélkül Szlovákia nem adhatná tovább harmadik félnek az Sz–300-as rendszert.

Ezt a szlovák védelmi minisztérium is elismerte. Lavrov üzenetére reagálva mégis azt közölték, a „szlovák államnak kell mérlegelnie, miként bánik saját katonai vagyonával”, így nem engednek beleszólást az ügybe. A szerződés záradékainak betartása vagy be nem tartása „politikai döntés” – írták a szlovák médiumokhoz eljuttatott közleményükben. Valószínűleg politikai döntés az is, hogy a lassan három hete lebegtetett tranzakcióval még mindig nem jutottak dűlőre. A szlovák védelmi miniszter hol egyértelműen kijelenti, hogy a Patriot-rendszer nem pótlásként, hanem kiegészítésként érkezett, hol meg arról beszél, napok kérdése, és indul is a szállítmány Ukrajnába. Sajtóhírek szerint nem véletlen ez a tétovázás. Az amerikaiak minden jel szerint erősen presszionálják Szlovákiát (lásd a védelmi miniszter soron kívüli látogatását), miközben a kormány, látva, hogy szavazóik nagy része elutasítja az ukránoknak szánt fegyverszállítmányokat, már igyekezne kibújni a vállalás alól. Az Egyesült Államokkal folytatott egyeztetések eredménye állítólag hétvégére várható.

Borítókép: Az Sz–300-as légvédelmi rendszert az orosz erők is használják (Fotó: AFP/Sputnik/Pavel Lvov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.