Berlin elutasítja az energiaszektor szankcionálását

Olaf Scholz: Sok tagország nagyon függ az orosz szén-, földgáz- és olajimporttól.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 22. 18:29
SCHOLZ, Olaf; PUTYIN, Vlagyimir
Versailles, 2022. március 11. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos intézkedésekkel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Versailles-ban 2022. március 11-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország továbbra is elutasítja az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett büntetőintézkedések kiterjesztését az energiaszektorra – tette világossá Olaf Scholz kancellár kedden. A kormányfő a berlini hivatalában az Európai Parlament (EP) elnökével, Roberta Metsolával tartott tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy elfogadható kompromisszumnak tartaná-e a csütörtökön kezdődő uniós csúcson az energiaembargóról folytatandó vitában az orosz szén- és olajimport leállítását, kijelentette, hogy a német álláspont változatlan.

Az energiaembargót elutasító állásponton van sok-sok más tagország is, amelyek nagyon függenek az orosz szén-, földgáz- és olajimporttól, még Németországnál is erősebben, és senkit nem szabad magára hagyni

– tette hozzá Olaf Scholz.

Roberta Metsola kiemelte: az EP kezdettől azt vallja, hogy az EU-nak függetlenné kell válnia Oroszországtól, mert „a barátainktól kell energiát vásárolni, és nem az ellenségeinktől”, de tekintettel kell lenni a tagországok helyzetére, így azokéra is, amelyek gázellátása egyelőre száz százalékban az orosz szállításoktól függ.

A csehek és a lengyelek máshogy gondolják

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter mindeközben a svéd kollégájával tartott keddi közös sajtótájékoztatón úgy vélte: egyetértettek abban, hogy nem lehet visszatérni az orosz rezsimmel folytatott normális kapcsolatokhoz, valamint hogy szükség van további szankciókra, ezen belül az energetikai ágazatot érintőkre is.

Csehország kiterjesztené az energiaszektorra az Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborúja miatt sújtó európai uniós büntetőintézkedéseket

– jelentette ki ugyancsak egy keddi interjúban a cseh külügyminiszter. Jan Lipavsky hozzátette: nehéz döntés az orosz energiaszektor szankcionálása, mert sok állam sok energiát kap Oroszországból, ezért beszélni kell a következményekről. Ugyanakkor „mindannyiunknak fel kell ismernünk, hogy véget kell vetnünk a Putyin-rendszernek, amelybe milliárdokat fektetünk”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök szerinte a háború finanszírozására használja a pénzt.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos intézkedésekkel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Versailles-ba 2022. március 11-én. (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.