Egymilliárd dollárnyi hadfelszerelést küld Washington Ukrajnába

Példátlan mértékű hadfelszerelés-szállítmánnyal támogatja az Egyesült Államok Ukrajnát – jelentette be Joe Biden tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni kongresszusi beszédét követően. Azóta több részlet is napvilágot látott a fegyverekkel kapcsolatban, tisztviselők szerint főként olyan felszereléseket biztosítanak az ukrán haderő számára, amelyek felveszik a versenyt az orosz technológiával, azonban alkalmazásuk nem igényel előzetes kiképzést.

2022. 03. 17. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az amerikaiak teljesítik Zelenszkij elnök kérését, még több fegyvert biztosítunk Ukrajna számára

– mondta Joe Biden amerikai elnök, miután szerda délután Volodimir Zelenszkij ukrán államfő érzelmes beszédet mondott a washingtoni kongresszus előtt. Zelenszkij ismét az ukrán légtér lezárását kérte a NATO szövetségesektől, azonban hozzátette, ha ez nem lehetséges, akkor minél több modern fegyverre van szüksége, hogy megállítsa az orosz egységek előre nyomulását. Biden ezt követően beszédében bejelentette, hogy 

Washington egymilliárd dollár értékű hadfelszerelést – többek között légvédelmi rakétákat, páncéltörő fegyvereket, gépfegyvereket – szállít az Oroszországgal hadban álló állam számára.

 

Könnyen alkalmazható fegyverek

Amerikai és európai tisztviselők beszámolói alapján a mostani szállítmány olyan fegyverekből és felszerelésekből áll, amelyek elég modernek ahhoz, hogy felvegyék a harcot az orosz hadi technológiával, azonban alkalmazásukhoz nem szükséges előzetes kiképzés – írja több nyugati sajtóorgánum. Így olyan hadfelszereléseket, amelyekhez jelentős logisztikai támogatás szükséges – például vadászgépek vagy harckocsik – biztosan nem bocsájtanak az ukrán haderő rendelkezésére. 

A név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint a cél az, hogy olyan technológiákkal ruházzák fel az ukrán egységeket, amelyeket kis csapatokban tudnak alkalmazni, könnyen szállíthatók és könnyen kezelhetők.

Nyugati szakértők szerint a védelmi erők akkor érhetnek el jelentős sikereket, ha kis létszámú alakulatokba, rajtaütésszerűen támadják az összevont orosz csapatokat, ezt követően pedig gyorsan szét tudnak szóródni – vagyis gerilla-hadviselést alkalmaznak.

Ennek elősegítésére eddigi információk alapján további nyolcszáz Stinger, ember által hordozható légvédelmi rakétát, kilencezer páncéltörő fegyvert – nagy részük valószínűleg Javelin páncéltörő rakéta –, száz drónt, valamint egyéb könnyű fegyverzetet és lőszert szállíthatnak az elkövetkezendő napokban Ukrajnába. Ezek közül a gerilla-hadviselés során kiemelten fontos szerepet tölthetnek be az úgynevezett Switchblade kamikaze drónok, amelyek egy hátizsákban is elférnek és használatuk sem igényel előzetes kiképzést: egyszerűen csak be kell csapódniuk az adott katonai célpontba – legyen az egy harckocsi vagy éppen egy ellenséges alakulat. 

A kamikaze drónok kifejezetten olyan fegyverek, amelyek azonnali és látható eredményeket tudnak elérni a harctéren

– fogalmazott a The New York Times amerikai napilapnak egy nyugalmazott amerikai védelmi tisztviselő.

Zelenszkij szerdai beszédében nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket – konkrétan az orosz fejlesztésű Sz–300-as rendszert említette – is kért Washingtontól, és úgy tűnik, ezeket is meg fogja kapni az ukrán haderő, habár nem közvetlenül az Egyesült Államokból. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a héten több európai szövetséges országban is látogatást tesz, ezek az államok pedig rendelkezhetnek ilyen fegyverekkel.

Ennél is többre lenne szükség?

Annak ellenére, hogy eddig nem látott mértékű fegyvertámogatásról van szó, több republikánus képviselő is kritikát fogalmazott meg Joe Biden intézkedésének hatékonyságával kapcsolatban. A politikusok többek között a lengyel MiG–29-es vadászgépek szállítását követelték az elnöktől, mivel szerintük ezek „megváltoztathatják a háború alakulását”. 

Zelenszkij tudja, mit akar. Meg kell védenie Ukrajna légterét, ehhez pedig vadászgépekre van szüksége, amit meg kell adnunk neki

− fogalmazott John Barrasso, Wyoming állam republikánus szenátora.

Borítókép: ukrán katona az amerikai fejlesztésű Javelin páncéltörő rakétával (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.