Problémát okozhatnak az Ukrajnából érkező árva gyermekek

„Ez teljesen meghaladja az ellátórendszer erejét” – figyelmeztetett Bajorország családügyi minisztere.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 02. 15:19
PUTYIN, Vlagyimir
Berlin, 2022. március 21. Ukrajnából érkezett menekültek a számukra létesített fogadóközpont bejárata elõtt a berlini Tegel Nemzetközi Repülõtéren 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Steffi Loos Fotó: Steffi Loos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-németországi Bajorország családügyi minisztere arra figyelmeztette a berlini kormányt, hogy az Ukrajnából a háború elől Németországba menekülő árva gyerekek tömegei túlterhelhetik a szociális szolgáltatások rendszerét. Ulrike Scharf a DPA hírügynökségnek nyilatkozva szombaton kijelentette: hibásnak tartja, hogy a szövetségi kormány kísérő nélkül érkező gyerekként kategorizálja az Ukrajnából valamilyen gondozóval érkező kiskorúakat is, mert ez azzal a következménnyel jár, hogy ezek a gyerekek a gyermekjóléti szolgálatok gyámsága alá kerülnek.

Ez teljesen meghaladja az (ellátórendszer) erejét. Nem tudják ezt kezelni

– állította Scharf, hozzátéve, hogy a gyermekjóléti létesítményeket nem arra tervezték, hogy ilyen nagy számban szállásoljon el gyerekeket, akik között több fogyatékkal élő is van.

Ráadásul a gondozóval érkező gyerekeket el kell ilyenkor választani az őt Ukrajnából kísérő felnőtt személytől, ami szintén nem a gyerekek legjobb érdekét szolgálja – érvelt a bajor miniszter. Ulrike Scharf botrányosnak nevezte azt, hogy Anne Spiegel, a szövetségi kormány családügyi minisztere elutasította a tartományok egyhangúlag megfogalmazott tiltakozását a mostani rendszerrel szemben. A hét közepén Németországban országos hatáskörű koordinációs központot hoztak létre az Ukrajnából egyedül érkező, minden bizonnyal  árván maradt gyermekek elhelyezésére. Ennek keretében az SOS Gyermekfalvak nevű civil szervezet forródrótján jelentkezhet bárki, aki el tud szállásolni szülő nélkül maradt ukrán gyerekeket.

Borítókép: Ukrajnából érkezett menekültek a számukra létesített fogadóközpont bejárata előtt a berlini Tegel Nemzetközi Repülőtéren 2022. március 21-én (Fotó: MTI/AP/Steffi Loos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.