Egymás után utasítják ki az európai diplomatákat Oroszországból

Francia, spanyol és olasz diplomatáknak is meghatározott időn belül el kell hagyniuk az országot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2022. 05. 18. 14:42
PUTYIN, Vlagyimir; GUTERRES, António
Moszkva, 2022. április 26. Vlagyimir Putyin orosz elnök az António Guterres ENSZ-fõtitkárral folytatott megbeszélés közben a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án. MTI/AP/Kreml/Szputnyik pool/Vlagyimir Asztapkovics Fotó: Vlagyimir Asztapkovics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra utasítja ki Moszkva az európai államok diplomatáit: szerdán harmincnégy francia diplomatával közölték, hogy a jegyzék átadásától számított két héten belül el kell hagyniuk Oroszország területét.

Az orosz külügyminisztériumba szerdán bekérették a moszkvai francia nagykövetet.

A misszióvezetőnek a tárca jegyzékben határozott tiltakozásának adott hangot a francia hatóságok „provokatív és indokolatlan” döntése ellen, amely a franciaországi orosz diplomáciai intézmények 41 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánította.

Moszkva szerint ez a lépés súlyosan károsítja az orosz–francia kapcsolatokat és a konstruktív kétoldalú együttműködést.

A franciák mellett 24 olasz és 27 spanyol diplomatának is el kell hagynia Oroszországot – közölték az országok nagyköveteivel. A moszkvai spanyol nagykövetség és a szentpétervári főkonzulátus alkalmazottjainak hét napon belül kell távozniuk. Sajtóforrások szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az olasz diplomáciai alkalmazottak nemkívánatos személlyé nyilvánítását még azelőtt bejelentette, hogy a moszkvai misszióvezetőjük megérkezett a tárcához. Az olasz kormány „ellenséges cselekedetnek” minősítette a diplomaták kiutasítását. A külügyminisztériumba szintén bekéretett moszkvai svéd nagykövet szerdán hivatalosan tájékoztatta az illetékes orosz külügyminiszter-helyettest, hogy kormánya a NATO-csatlakozás mellett döntött. A misszióvezetővel közölték, hogy

az észak-európai szomszédok kezdeményezése tönkreteszi a regionális együttműködés struktúráit, köztük a Balti-tengeri Államok Tanácsát és az Arktiszi Tanácsot is tönkreteszi, ami tovább súlyosbítja a helyzetet a világnak ebben a korábban stabil térségében.

Az orosz diplomáciai hivatal értésre adta, hogy „Oroszország konkrét reakciója és lehetséges válasza, beleértve a katonai és technikai intézkedéseket is, nagymértékben függ Svédország NATO-integrációjának valós következményeitől, beleértve külföldi katonai bázisok és támadó fegyverrendszerek svéd területen való elhelyezését”. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Vlagyimir Asztapkovics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.