Először áll bíróság elé háborús bűncselekménnyel gyanúsított orosz katona Ukrajnában

Életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat az a 21 éves parancsnok, aki egy bicikliző civilt agyonlőtt.

2022. 05. 12. 17:26
PUTYIN, Vlagyimir
Trosztyanec, 2022. március 29. Egy ukrán férfi megy egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármû roncsa elõtt a Kijevtõl mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvõ Trosztyanecben 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette az első háborús bűncselekménnyel kapcsolatos per Ukrajnában: bíróság előtt kell felelnie annak a 21 éves orosz katonának, aki néhány nappal a háború kirobbanása után, február 28-án lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt. Vagyim Sisimarin, a moszkvai régió 4. Kantemirov harckocsi-hadosztályához tartozó egyik egység parancsnoka egy autó ablakán keresztül Kalasnyikovval lőtte le a férfit. A vádlott négy másik orosz katona társaságában érkezett meg az orosz–ukrán határon fekvő Szumi megye Supahivka településére egy lopott, defektes autóval. Az öt katona egy másik településről menekült el, ahol a konvojukat megtámadták.

Sisimarint az egyik felettese utasította a kerékpáros agyonlövésére, mert attól tartottak, jelenteni fogja hollétüket az ukrán hadseregnek

– számolt be a főügyészség.

A férfi a helyszínen meghalt, nem messze otthonától. A 21 éves katonát őrizetbe vették Ukrajnában, háborús bűnökkel és előre kitervelt gyilkossággal vádolják. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Irina Venediktova főügyész arról nem nyilatkozott, mikor tartják meg a tárgyalást, és arról sem közölt információkat, mi történt Sisimarin négy társával.

Az ukrán főügyészségnél ez idáig 10 700 feltételezett háborús bűncselekményt jelentettek, amelyeknek 622 gyanúsítottja van.

Az elmúlt időszakban megosztó kérdés volt a nemzetközi közösség számára, hogy Oroszország népirtást követett-e el a háború során, ugyanakkor egyre több országban sürgetik a kormányt, hogy népirtásként tekintsenek az orosz katonák bűncselekményeire. A cseh parlament alsóháza szerdán fogadott el ezzel kapcsolatban határozatot, a döntést megköszönte Kijev.

Bíráljuk azokat a bűncselekményeket, amelyek az orosz csapatok elkövettek. Ezeket háborús bűnöknek tekintjük, mivel etnikai, nyelvi hovatartozáson és lakóhelyen alapulnak, azaz a népirtás jegyeit viselik

– fogalmazott Pavel Fisher cseh szenátor.

A litván parlament pedig kedden szavazta meg, hogy a kormány népirtásként ismerje el a Moszkva által indított háborút, továbbá olyan államnak nevezték Oroszországot, amely támogatja a terrorizmust. Ezzel Litvánia lett az első olyan ország, amely terrorista államnak tekinti a keleti nagyhatalmat.

Az orosz fegyveres erők és zsoldosok tömeges háborús bűnöket követtek el Ukrajna területén, különösen Bucsában, Irpinyben, Mariupolban, Borodjankában és Hosztomel városában

– idézte a parlament által elfogadott határozatot a litván nemzeti rádió és televízió (LRT).

Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek Bucsában. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej 

A dokumentum egyúttal hangsúlyozta, minden elkövetőt felelősségre kell vonni, továbbá a parlament arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hozzanak létre egy speciális nemzetközi büntetőbíróságot az Ukrajnában elkövetett bűncselekmények kivizsgálására. Korábban már az Egyesült Királyság és Hollandia is becsatlakozott a bűncselekmények felderítésébe: a két európai ország háborús bűnökre specializálódott nyomozókat küldött a háborúban álló országba, hogy segítsék a helyi hatóságok és a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját. Az Egyesült Államok azonban ez idáig még nem változtatott álláspontján, Joe Biden elnök egyelőre nem ismerte el népirtásként az orosz katonák bűncselekményeit. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön tart rendkívüli ülést, amelynek témája az ukrajnai háború lesz. A szervezet szerint legalább 3381 civil halt meg, és további 3680 sebesült meg a háborúban.

Borítókép: Egy ukrán férfi megy egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt a Kijevtől mintegy négyszáz kilométerre délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 28-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.