Lapozó: Nyugat-Európa őrült tempóban tölti fel gáztározóit

Egyre több svédországi lakosnál diagnosztizálnak értelmi fogyatékosságot · Májusban debütál a szexmunkások fesztiválja Brüsszelben · A belga egészségügyi intézmények nyolcvan százalékában nincs elég szakképzett munkaerő.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 05. 09. 14:31
null
Swinoujscie, 2022. április 28. Az amerikai cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító Isabella tartályhajó a lengyelországi Swinoujscie LNG-terminál kikötõjébe érkezik 2022. április 28-án. A Gazprom orosz gázipari holding április 27-tõl leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidõn belül. MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki Fotó: Marcin Bielecki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több svédországi lakosnál diagnosztizálnak értelmi fogyatékosságot

A Psykologtidningen lap megvizsgálta a svéd országos egészségügyi és jóléti tanács statisztikáit, amelyek azt mutatják, hogy az enyhe értelmi fogyatékosok száma 2008 és 2020 között 143 százalékkal növekedett, de volt olyan régió (Örebro) is, ahol 600 százalékkal emelkedett a számuk. A gyerekeknél is hasonló tendencia figyelhető meg. Az újság példaként említi a stockholmi régiót, ahol 2016 óta három százalékkal nőtt a speciális oktatási intézményebe felvett tanulók száma.

Tavaly szeptemberben a finn Kyösti Tarvainen rendszerelemző docens tanulmányában arra jutott, hogy Svédország átlagos IQ-ja 90 alá fog csökkenni a következő évszázadban, ha a jelenlegi trend folytatódik. A helsinki Aalto Egyetem kutatója figyelmeztet, a csökkenő intelligenciaszint veszélyt jelent a demokráciára nézve. Tarvainen kutatása már korában kimutatta, hogy a jelenlegi bevándorlási ütemmel számolva 2065-re a svédek kisebbséggé válnak saját országukban, és 2100-ra annyi lesz a muszlim, mint a svéd etnikumú lakos.

Forrás: Samnytt

Májusban debütál a szexmunkások fesztiválja Brüsszelben

Május 27-e és 29-e között rendezik meg először Brüsszelben a szexmunkások fesztiválját, a SNAP-ot (Sex workers Narrative Arts & Politics). Az eseménysorozat a prostituáltak által létrehozott elbeszélő művészeti alkotásokat mutatja be, valamint számos szexmunkás és az őket támogató szervezetek képviselői is felszólalnak majd a program helyszínéül megjelölt Cinema Nova moziban és a Beursschouwburg művészeti központban.

A rendezvény célja, hogy a szexmunkások a művészetükön keresztül hallathassák hangjukat a belga társadalomban, és eloszlathassák azokat a sztereotípiákat, amelyek stigmatizálják és diszkriminálják őket. A kiállítás filmeket, performanszokat és pornográf tartalmakat is bemutat, mint az eszkort szolgáltatások és a BDSM, azaz a kötözés – fegyelmezés, a dominancia – alávetettség és a szadizmus, mazochizmus.

Forrás: Brusselstimes.com

A belga egészségügyi intézmények nyolcvan százalékában nincs elég szakképzett munkaerő

A szakképzett egészségügyi dolgozók kritikus hiányával küzd Belgium egészségügyi intézményeinek nyolcvan százaléka, jelentette be a Liantis társadalombiztosítási és személyzeti szolgáltató, amely nemrégiben 73 belgiumi kórházban és egészségügyi központban végzett felmérést. A vizsgált intézményekben tízezer munkavállaló dolgozik. A megkérdezett intézmények vezetőinek 90 százaléka szerint a jelenség a munkaerőpiacon mostanában tapasztalt általános munkaerőhiányra vezethető vissza, 62 százalékuk szerint pedig a fizikai megterhelés riasztja el az egészségügyi dolgozókat saját szakmájuktól. A válaszadók 56 százaléka szerint sokan nem tudják elviselni a munkával járó érzelmi megterhelést.

A Liantis elemzése szerint a probléma gyökere azonban az, hogy kevés a friss diplomás orvos és ápoló. A belga kórházak 68 százaléka a dolgozók továbbképzésével akarja pótolni a munkaerőhiányt, az intézmények 64 százaléka pedig saját imázsának javításával akar máshonnan elszívni munkaerőt.

Forrás: Lalibre.be

Nyugat-Európa őrült tempóban tölti fel gáztározóit

Március óta rekordot döntött a cseppfolyósított földgáz (LNG) importja Európába. Az orosz–ukrán háború kitörése óta Európa a világ LNG-exportjának 60 százalékát veszi fel. A korábban megszokott 85 LNG-szállító hajó helyett mostanában 135 tartályhajó érkezik meg minden hónapban elsősorban Portugália, Spanyolország és Nagy-Britannia tengeri kikötőibe, ahol a cseppfolyósított energiahordozót ismét gázállapotúvá alakítják át. A 2022/2023-as téli időszakra és az uniós embargóra készülve Portugália és Spanyolország földgáztárolói – éllovasként Európában – 88, illetve 62 százalékos telítettséget értek el.

A gáz délnyugat-európai kikötőkből indul útnak Franciaországon keresztül Európa belseje felé, így Franciaország a téli tartalékainak már 35 százalékát beszerezte, és szeptemberre akár fedezheti is a következő téli szezon gázszükségletét. A cseppfolyósított földgáz nagy része Katarból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezik. A Mexikói-öbölben lévő amerikai cseppfolyósító üzemek jelenleg 100 százalékos kihasználtsággal működnek, így az USA az egyik legnagyobb nyertese az orosz energiahordozókkal szembeni szankcióknak.

Az LNG-szállítmányok egy másik jelentős része Kínából érkezik, miután az Európában elszabadult árak hatalmas gazdasági lehetőséget adtak a kínai energiavállalatoknak.

Forrás: Bfmtv.com 

Borítókép: Az amerikai cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító Isabella tartályhajó a lengyelországi Swinoujscie LNG-terminál kikötőjébe érkezik 2022. április 28-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.