Biden és Trump támogatottságát is próbára teszik a félidős választások

A törvényhozás alsóházában szinte biztosan többséget nyernek a republikánusok a mai félidős választásokon, így az elkövetkező két évben komoly korlátokat szabhatnak a Biden-adminisztráció gazdaság- és társadalompolitikájának. Az eredmények hatással lehetnek Joe Biden 2024-es elnökjelöltségére, Donald Trump támogatottságának is mércéje lehet, hogy jelöltjei hogyan szerepelnek a mai voksoláson.

2022. 11. 08. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− A republikánusok számára lehetőség nyílik, hogy visszanyerjék többségüket az amerikai törvényhozásban − értékelte lapunknak a mai amerikai félidős választások tétjét Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Hangsúlyozta, a kongresszus alsóházában (képviselőház) biztos a republikánus győzelem, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a konzervatívok az eddiginél jobban befolyásolhassák a Biden-adminisztráció gazdaság- és társadalompolitikai programját az elkövetkező két évben. A demokraták számára − mint mondta − azért fontos a jó szereplés, hogy minél kevésbé szűküljön be a kormányzat mozgástere.

A mostani megméretésnek a 2024-es elnökválasztásra is lehet hatása.

Joe Biden elnökjelöltsége szempontjából is releváns lesz, hogy milyen teljesítményt nyújtanak pártja jelöltjei. Habár szoros ok-okozati összefüggés nincs a két választás között, érdemi tanulságokat vonhatnak le a demokraták, legalább a kampánystratégiájukat illetően

− fogalmazott a szakértő. Ugyanakkor ez nem csak a demokraták esetében van így. A képviselőházban, a szenátusban, de még az államok kormányzói közt is rengeteg az olyan jelölt, akit valamilyen mértékben Donald Trump korábbi amerikai elnök támogat. − Ez Trump számára is egy jó lakmuszteszt, kiderül, hogy jelöltjei milyen győzelmi eséllyel vannak jelen az amerikai politikai rendszerben − mutatott rá Csizmazia Gábor.

Habár a képviselőházban szinte biztos a republikánus győzelem, a törvényhozás felsőházában, a szenátusban jelenleg fej fej mellett haladnak a pártok. Kérdésünkre a szakértő elmondta, nehéz megmondani, itt ki lesz a befutó, ugyanis a különböző felmérések ellentmondanak egymásnak, ennek ellenére a tendenciák alapján itt is a republikánusoknak állhat a zászló.

A republikánusok által feszegetett témák érezhetően jobban jelen vannak a választók gondolkodásában, mint a demokraták által előtérbe helyezett problémák. Ezért lehet az, hogy a Republikánus Párt jelenleg nagyobb valószínűséggel szerzi vissza a szenátusi többséget is, mint mondjuk két-három hónappal ezelőtt

− ecsetelte Csizmazia Gábor.

A republikánus többség leginkább a gazdasági kérdésekben nehezítheti meg a Biden-adminisztráció dolgát. Az amerikai politikai rendszerben kimondottan a képviselőháznál van az „erszény hatalma”, itt döntenek arról, hogy mire fordítanak pénzt és hogyan rendelkeznek az adókat illetően. Bidenék ugyanakkor készültek az esetleges félidős választási vereségre, programjának több fontosabb eleméről már megszületett a döntés. Ezzel együtt − fogalmazott a szakértő − a képviselőházi többség komoly korlátokat tud szabni a demokrata gazdaság- és társadalompolitikai agenda érvényesülésének.

A külpolitikai kérdésekben − így például az Ukrajnának nyújtandó támogatásban − már más a helyzet, és nemcsak azért, mert ez alapvetően az elnök játéktere. A közvélekedés úgy tartja, a republikánusok mérsékelnék a Kijev részére biztosított katonai és pénzügyi támogatást, azonban itt fontos több dolgot is figyelembe venni.

Egyrészt kampányidőszakról van szó, egyáltalán nem biztos, hogy érdemben csökkenteni is fogják. Másrészt, az eddig elhangzottak alapján inkább bizonyos, az eddigieknél szigorúbb feltételek mellé kötnék a támogatást

− mutatott rá Csizmazia Gábor. Hozzátette: ebben a kérdésben egyáltalán nem egységes a Republikánus Párt, az fog dönteni, hogy a mainstream felé húzó vonal érvényesül-e jobban, amely nem nyúlna az eddigi gyakorlatokhoz, vagy a Trumphoz köthető irányzat, akik próbálnának szigorítani a rendszeren.

Borítókép: Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium pirkadati fényekben a félidős kongresszusi választások előtti napon, 2022. november 7-én (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.