Ukrán külügyminiszter-helyettes lett a Berlint provokáló diplomata

Andrij Melnyik a háború kitörése óta diplomatáktól szokatlan stílusban támadja a német kormányt.

2022. 11. 19. 15:50
-
GERMANY-UKRAINE-RUSSIA-HISTORY-WWII-ANNIVERSARY Fotó: SOEREN STACHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra a reflektorfénybe kerülhet a németellenes kirohanásairól ismertté vált Andrij Melnyik, Ukrajna egykori berlini nagykövete, akit pénteken külügyminister-helyettesnek nevezett ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A 47 éves diplomata 2015-től idén október közepéig töltötte be a nagyköveti posztot a német fővárosban, s többször éles kritikával illette a német kormány Oroszország-politikáját, már Ukrajna megtámadása előtt is.

Melnyik – nem éppen kíméletes, diplomatáktól szokatlan stílusban – nehezményezte például, hogy a berlini kormány nagyon lassan reagál az ukrajnai háborúra, s késlekedik a fegyverküldéssel.

A Németország által befogadott ukrán menekültekről a nyáron azt mondta: sokan visszatérnek Ukrajnába, mert nem érzik otthon magukat Németországban, szerintük ugyanis Berlin részben felelős az ukrán civilek haláláért.

Felháborodást váltott ki az is, hogy Melnyik egy interjúban méltatta Sztepan Bandera ukrán nacionalista vezető második világháborús tetteit. Bandera követői etnikai tisztogatást vittek végbe, becslések szerint több mint százezer lengyel és zsidó polgári lakost öltek meg 1943–44-ben, a két világháború között Lengyelországhoz tartozó, mai nyugat-ukrajnai területen, amely 1941-ben német megszállás alá került. Melnyik szerint „erre nincs bizonyíték”, de szavait nemcsak Berlinben, hanem Jeruzsálem és Varsóban is hevesen kritizálták.

A háború február 24-i kezdetét követő hónapokban nem csupán a német fegyverszállítások elmaradása miatt volt feszült a viszony Berlin és Kijev között.

Frank-Walter Steinmeier német államfő például azért nem kapott meghívást Ukrajnába, mert Kijev szerint külügyminiszterként túlzottan jó kapcsolatot ápolt Moszkvával.

Olaf Scholz kancellár jelezte: addig ő sem megy Ukrajnába, amíg Steinmeier nem járt ott. A fegyverszállítások megindításával enyhült a feszültség, júniusban Scholz, néhány hete pedig Steinmeier is Kijevben járt. – Azt üzenem Ukrajna népének: számíthatnak Németországra. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát: katonai, politikai, pénzügyi és humanitárius segítséget nyújtunk – mondta beszédében a német államfő.

Mindez azonban – úgy tűnik – nem hatotta meg Andrij Melnyiket, aki már külügyminiszer-helyettesként tegnap Twitter-üzenetben provokálta a német vezetést.

„Jó reggelt Kijevből, Kancellár úr! Mínusz 5 Celsius-fok van. Tízmillió ukrán – minden negyedik ukrán – áram- és vízellátás nélkül marad. Nem akar Putyin úrnak ultimátumot küldeni, hogy fejezze be rakétaterrorját? Vagy megvárja, míg túl késő nem lesz, s egész Ukrajna megfagy?” – tette fel a kérdést a kamerába mosolygó Melnyik Olaf Scholznak. Egy korábbi üzenetében pedig az egész német társadalmat bírálta, amely szerinte Oroszország atomtámadásától fél, de az Ukrajna elleni légicsapásokat figyelembe se veszi. A RedaktionsNetzwerk Deutschland német médiahálózatnak adott pénteki interjúban Melnyik nem rejtette véka alá, hogy új megbízatásában is a német kormányra kíván majd nyomást helyezni.

 

Borítókép: Andrij Melnyik Potsdamban 2022 májusában (Fotó: AFP/Soeren Stache)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.