A nigériai elnök szerint is biztonsági kockázatot jelentenek az Ukrajnából származó fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 12. 02. 12:38
null
Lemberg, 2022. október 8. Ukrán civilek katonai képzést kapnak a nyugat-ukrajnai Lemberg lõterén 2022. október 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Mikola Tisz Fotó: Mikola Tisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muhammadu Buhari, Nigéria elnöke a Csádi-medencei Bizottság (LCBC) csúcstalálkozóján beszélt az ukrán háború következtében kialakult illegális fegyverkereskedelemről, amely az elnök szerint a kollektív békét veszélyezteti a régióban.

– Sajnálatos módon a Száhel-övezetben kialakult helyzet mellett az Ukrajnában dühöngő háború a fegyverek és harcosok fő forrásaként szolgál, amelyek megerősítik a terroristák sorait a Csád-tó térségében. A líbiai háború végrehajtásához beszerzett fegyverek és lőszerek jelentős része a Csád-tó régiójába és a Száhel-övezet más részeire kerül. Most pedig az Ukrajna és Oroszország közti háborúhoz használt fegyverek szintén kezdenek beszivárogni a régióba – állította Nigéria elnöke.

A fegyvereknek ez az illegális mozgása a régióba fokozta a kézi- és könnyűfegyverek elterjedését, ami továbbra is veszélyezteti a térségben a kollektív békénket és a biztonságunkat

 – emelte ki Buhari.

Buhari emellett dicsérte a többnemzeti közös munkacsoportot, amely a terroristatáborok ellen sikeres műveleteket hajtott végre az elmúlt időszakban. Azonban az elnök kiemelte, hogy jelenleg a szigorú határellenőrzés az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák a bandák és a terrorista csoportok fegyverhez jutását.

– Bár a terrorfenyegetést sikerült megtizedelni a régióban, érdemes megjegyezni, hogy a katonai akciók önmagukban nem képesek hatékonyan megnyerni a terrorizmus elleni háborút. Rendkívül fontos, hogy a katonai műveleteket olyan fenntartható fejlesztési projektekkel egészítsük ki, amelyek javítják az érintett emberek életkörülményeit a régióban – tette hozzá az elnök, aki pozitív lépésként üdvözölte Líbia tagságát és részvételét az LCBC-ben.

Emellett elismerte, hogy Líbia 2011 után a politikai instabilitás és a fegyverek egyik fő forrása volt. Elmondta, hogy a Líbiából származó fegyverek továbbra is megtalálják az utat a Csád-tó mentén tevékenykedő terrorista csoportokhoz, amelyeket az Ukrajnából és a Száhel-övezetből érkező újabb felszerelésáradat is segít – írja a V4NA hírügynökség.

Buhari nem részletezte, hogy az ukrajnai harctérről miként irányítanak fegyvereket Afrikába vagy hogy mely csoportok felelősek azoknak a régióba szállításáért.

Jaye Gaskia, az erőszakos szélsőségek elleni partnerség elnöke elmondta, hogy Buhari állítása nem valószínűtlen.

Minél tovább tart ez a háború, annál inkább megnyílik a lehetőség mindenféle csoport számára, hogy belekeveredjenek, ha nem is közvetlenül a pénzügyek és a finanszírozás révén, de a szolidaritás kiépítésén keresztül, ezzel pedig egyre nagyobb lesz a lehetősége annak, hogy több felkelő csoport a Száhel-övezetben forrásként fogja kezelni az ukrajnai hadszínteret

 – mondta Gaskia.

Az eredeti cikk Ez durva! Már az elnök szerint is biztonsági kockázatot jelentenek az Ukrajnából származó fegyverek címen olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán.

Borítókép: Ukrán civilek katonai képzést kapnak a nyugat-ukrajnai Lemberg lőterén 2022. október 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Mikola Tisz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.