Ágyúval verébre: miért vetették be a legmodernebb orosz fegyvert?

Hiperszonikus Kinzsal rakétákkal támadtak ukrán célpontokat.

2023. 03. 11. 15:09
RUSSIA-DEFENCE This handout video grab released by the Russian Defence Ministry on February 19, 2022, shows an airman examining MiG-31K fighter of the Russian air force carrying a Kinzhal hypersonic cruise missile during the Grom-2022 Strategic Deterrence Force exercise at an undefined location in Russia. - Russia on February 19 successfully test-fired its latest hypersonic ballistic missiles, cruise missiles, and nuclear-capable ballistic missiles as part of "planned exercises," the Kremlin said, as tensions soar over Ukraine. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Russian Defence Ministry" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Russian Defence Ministry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinzsal hiperszonikus rakétákkal hajtott végre megtorló csapást az orosz hadsereg – jelentette be még csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium. A hírt később az ukránok is megerősítették, egyúttal azonnal megindult a találgatás: 

miért alkalmazta egyik legkorszerűbb fegyverrendszerét az orosz haderő?

A csütörtöki csapássorozatban összesen 81 rakétát és drónt indítottak – ebből hat lehetett Kinzsal –, amiből 38-at semlegesített az ukrán légvédelem. Elsősorban kelet-ukrajnai célpontokat támadtak, összesen 11 emberrel végeztek, és többet megsebesítettek, illetve a megrongálódott infrastruktúra átmeneti zavart okozott az áramellátásban. Ez az ágyúval lőni verébre klasszikus esete, egyáltalán nem világos, hogy a feladatra miért volt szükség a legmodernebb rakétákra?

A Kinzsal (jelentése tőr) ugyanis az orosz hadsereg egyik legújabb fejlesztése, amelynek beismerten még az amerikaiak is csak a nyomában kullognak. A légi indítású rakéta ereje abban rejlik, hogy hiperszonikus, azaz a hangsebesség legalább ötszörösénél is gyorsabb, sőt valójában a tízszeresére is képes. Viszonylag kis méretével és manőverezésével párosítva ez azt jelenti, hogy lényegében megállíthatatlan. Ráadásul óriási, 1500–2000 kilométeres a hatótávolsága. Ennek az a jelentősége, hogy a hordozógépnek el sem kell hagynia az orosz légteret, és szinte bármilyen célpontot elér (akár Európa nagy részében is), nem mellesleg nukleáris robbanófej hordozására is képes. 

– Nagyon gyorsan repül. Be lehet mérni, de túl gyors – magyarázta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője.

Egyúttal elismerte, hogy Ukrajnának nincsenek meg a képességei, hogy semlegesítse a fegyvert.

Sőt, egyelőre másnak sem. Még Joe Biden amerikai elnök is elismerte, hogy a Kinzsal szinte megállíthatatlan, még a legfejlettebb nyugati légvédelmi eszközökkel is. A feladaton azért persze dolgoznak, a várakozások szerint leghamarabb a 20-as évek közepére készülhet el az amerikai ellenszere, miközben saját hiperszonikus rakétát is tesztelnek.

Az oroszok először 2022 márciusában ismerték el, hogy Kinzsalt vetettek be Ukrajnában, akkor egy föld alatti fegyverraktárat céloztak.

Azóta körülbelül hússzor nyúltak a fegyverhez, legutóbb csütörtökön hatot lőttek ki. Hogy pontosan hány ilyen rakétájuk lehet – emellett létezik szárazföldről és hajóról indítható verziója is –, vagy milyen ütemben képesek gyártani, arról nincsenek hiteles információk, becslések szerint legfeljebb negyven-ötven darab készülhetett. Utánpótlásuk is nehézkes lehet a technológiai szankciók miatt.

Annyi viszont bizonyos, hogy a Kinzsalból csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre, és nagyon drága.

Ezért merül fel a kérdés: mi értelme volt ellőni őket néhány alacsony prioritású kelet-ukrajnai célpontra? Az okokat a szakértők is csak találgatják. Az ukrán háború eseményeit naponta elemző amerikai Hadtudományi Intézet következtetése szerint Vlagyimir Putyin ezzel akarta lecsendesíteni az ultranacionalista, héja köröket, akik kemény megtorlást követeltek az ukrán határ közelében, orosz terület ellen elkövetett, civil életeket is követelő múlt heti támadásokért. Oroszország erőt demonstrálhatott, hogy jelezze, a legkeményebb válaszra is kész.

A Newsweeknek nyilatkozó amerikai katonai szakértő három lehetséges okot sorolt fel: 

  1. az oroszok fogytán vannak rakétáknak
  2. demonstrálni akarták képességeiket
  3. még a tél utolsó, hideg heteiben csapást akartak mérni az ukrán elektromos hálózatra.

A célt mindenesetre nem feltétlenül érték el, a keményvonalas orosz Telegram csatornákon amiatt panaszkodnak, hogy az elmúlt időszak legerősebb csapása korántsem érte el a hatását. Összevetették, hogy a novemberi rakétaeső után sötétségbe borult Ukrajna nagy része, míg most legfeljebb kisebb és átmeneti áramkimaradásokat tapasztaltak.

 

Borítókép: Kinzsal rakéta felfüggesztve egy MiG–31-esre. (Fotó: AFP/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.