Csaknem nyolcezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán–magyar határszakaszon 4820-an léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3149-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

Munkatársunktól
2023. 03. 22. 8:36
null
Kramatorszk, 2023. március 14. Orosz rakétatámadásban megsemmisült lakóház romjai között megy egy mentõtiszt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. március 14-én. A támadás következtében legkevesebb egy ember életét vesztette, három pedig megsebesült. MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko Fotó: Jevhen Honcsarenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Ennyibe kerül az orosz–ukrán háború a világgazdaságnak

A Német Gazdasági Intézet becslése alapján a konfliktus tavaly 1600 milliárd dollárba került a világgazdaságnak, ami az éves gazdasági teljesítmény másfél-két százaléka. Az intézet az idei évre is hasonló nagyságrendű károkra számít – mondta el a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője, Hortay Olivér.

A volt ukrán külügyminiszter biztos benne, hogy lesz magyar–ukrán megegyezés

– Nemcsak optimista vagyok, hanem teljesen biztos is abban, hogy mire a végrehajtáshoz érünk, meg tudunk majd állapodni – mondta lapunknak a kárpátaljai magyarokat sújtó ukrán oktatási törvényről Pavlo Klimkin, akit a Mathias Corvinus Collegium tegnapi konferenciáján kérdeztünk. Ukrajna 2014 és 2019 közötti külügyminisztere ugyanakkor több ponton nem értett egyet a magyar állásponttal, és a mostaninál is több támogatást várna hazánktól.

Az EU egy éven belül egymillió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül egymillió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; ennek érdekében intézkedéseket kell hoznunk az európai védelmi ipar gyártási kapacitásának növelésére – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken, az uniós tagállami vezetőknek küldött, a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében. Az elnök azt írta: a tagállamok vezetői első munkaülésükön az ukrajnai helyzettel foglalkoznak, amelyhez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóhíváson keresztül csatlakozik majd.

Nem nukleáris fegyver az ukránoknak küldött brit „ajándék”

A londoni védelmi tárca államtitkára egy írásos parlamenti kérdésre válaszolva közölte, hogy Nagy-Britannia az Ukrajnának szánt tizennégy Challenger 2 harckocsival együtt lőszert is átad, és a szállítmányban olyan páncéltörő lövedékek is szerepelnek, amelyek szegényített urániumot tartalmaznak. Az államtitkár szerint ezek az eszközök nagyon hatékonyan használhatók a korszerű harckocsik és páncélozott járművek ellen. Putyin szavaira reagálva a brit védelmi minisztérium kedd esti nyilatkozatában leszögezte: a szegényített uránium a páncéltörő eszközök „szabványos összetevője, és semmi köze a nukleáris fegyverekhez”.

Borítókép: orosz rakétatámadásban megsemmisült lakóház romjai között megy egy mentőtiszt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. március 14-én (Fotó: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.