Egyre többen nyilvánítanák terrorszervezetnek az Antifát

Az Egyesült Államokban és az Európai Parlamentben is követelik az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását és betiltását – írja az Origó, amely cikksorozatban mutatta be a szélsőséges baloldali szervezet működését.

Magyar Nemzet
Forrás: Origó2023. 03. 24. 11:27
null
Berlin, 2018. május 2. Az Antifasiszta Akció nevû német mozgalom tagjai felvonulást tartanak Berlinben 2018. május 1-jén, a munka ünnepén. A munkásmozgalmak által kiharcolt nemzetközi ünnepnap a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. (MTI/EPA/Omer Messinger) Fotó: OMER MESSINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban egyre többen követelik az Antifa betiltását és terrorszervezetté nyilvánítását – írja az Origó. A német közvélemény is egyre nehezebben viseli az utcai erőszakot tudatosan és szervezetten alkalmazó szélsőbaloldal ténykedését. A Demokrácia-Védelem német független polgárjogi mozgalom már 2020-ban nyílt levélben szólította fel a német belügyminisztert, hogy tiltsa be az Antifasiszta Akciót (Antifa), és minősítse terrorista szervezetnek.

A Németországban harmadik legnépszerűbb párt, az Alternative für Deutschland (AfD) európai parlamenti képviselői állásfoglalási indítványt nyújtottak be, hogy vegyék fel az Antifát az Európai Unió terroristalistájára. A dokumentum szerint a mozgalom erőszakot követ el Európában és az Egyesült Államokban, elnyomja a gondolat- és véleményszabadságot, listákat és más elnyomó intézkedéseket alkalmaz, továbbá

 állítólag más terrorista csoportoktól kapott kiképzést Szíriában. 

A legutóbbi, halálos szándékú támadásokat az Antifa követte el Budapesten, civileket támadva, aztán Németországban, ahol több mint ötven rendőr megsérült.

Tom Vandendriessche, a belga Flamand Érdek párt brüsszeli képviselője tavaly tett fel írásbeli választ igénylő kérdést az EP-ben az Antifa akciói miatt. A flamand politikus úgy fogalmazott: az Antifa baloldali, decentralizált politikai szervezet, amely azt állítja, hogy harcol a rasszizmus és a fasizmus ellen, miközben

az autonóm csoportok az Antifa zászlaja alatt hajtanak végre politikai akciókat, és nem kerülik az erőszakot. Nemrég fény derült arra, hogy az Antifa összeállított egy halállistát, amelyen a jobboldali AfD párt 53 politikusa szerepel, a bombakészítési utasításokkal együtt.

Mit tesz a bizottság a jobboldali polgárok és politikusok biztonsága, a politikai jogaik védelme érdekében? – tette fel a kérdést a képviselő.

 

Donald Trump fellépett az Antifa ellen

Az AfD egyik EP-képviselője, Christine Anderson már 2020-ban több írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz az Antifa miatt. Konkrét esetet is felhozott:

Németországban az Antifa erőszakosan megtámadta az AfD politikai aktivistáit, köztük engem is, amikor egy kő eltalált, amit az úgynevezett aktivisták dobtak rám. A német kormány támogatja az Antifát, például a „Demokratie leben!”-en keresztül, amelyet a Szövetségi Családügyi Minisztérium szervez. Amikor Trump elnök bejelentette, hogy az Antifát terrorista csoportként kívánja minősíteni, a Németországot irányító nagykoalíció részét képező SPD támogatását fejezte ki. A német kormány valójában a politikai ellenfelekkel szembeni zaklatást és erőszakot külső csoportokra bízza, amelyeket a szövetségi kormány támogat, de technikailag nem része annak. Az Antifa és más szélsőbaloldali csoportok számos európai egyetemen jelen vannak, ahol rendszeresen támadják az eseményeket és a szembenálló csoportok előadóit, megakadályozva ezzel a törvényes beszédet és a gyülekezést. Az egyetemek általában nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy megvédjék a tudományos szabadságot ezekkel a támadásokkal szemben.

Feltette a kérdés, hogy a bizottságnak mi a véleménye azokról az egyetemekről, amelyek nem hajlandók fellépni a szélsőbaloldali erőszak ellen, illetve hogy biztosítani tudják-e az unió vezetői, hogy az EU pénzügyi támogatása ne kerüljön ilyen csoportokhoz. Azt is megtudakolta, hogy 

megteszik-e ugyanazt a lépést, mint az Egyesült Államok, és felveszik-e az Antifát a terrorszervezetek listájára.

Donald Trump volt amerikai elnök 2020-ban jelentette be, hogy az Egyesült Államok az Antifát belföldi terrorista csoportként kezeli. Mindez a Black Lives Matter mozgalom tüntetései után történt, amelyekben vezető szerepet vitt az Antifa egy akkori kongresszusi jelentés szerint. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyre nagyobb aggodalmának adott hangot az Antifa támogatói által elkövetett erőszak miatt – olvasható az Origó cikkében.

Borítókép: Az Antifasiszta Akció mozgalom berlini felvonulása 2018. május 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.