Litván elnök: Amíg a háború tart, Ukrajna nem lehet NATO-tag

Gitanas Nauseda litván elnök a napokban arról beszélt egy interjúban, hogy Ukrajna egészen addig nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg Oroszországgal hadban áll. Az államfő emellett Kína szerepére is kitért, álláspontja szerint, Peking közvetítői szerepe Kijev és Moszkva között nem túlságosan hiteles, amíg a kínai vezetés hivatalosan el nem ítéli az orosz támadást.

Magyar Nemzet
2023. 04. 30. 13:40
NAUSEDA, Gitanas
Strasbourg, 2023. március 14. Gitanas Nauseda litván államfõ felszólal az Európa helyzetével foglalkozó vitában az Európai Parlament négynapos plenáris ülésének második napján, 2023. március 14-én Strasbourgban. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna biztosan a NATO tagja lesz, de nem valószínű, hogy erre a háború vége előtt sor került – szögezte le Gitanas Nauseda litván elnök a Deutsche Welle német közszolgálati médiának adott interjújában. „Túl nehéz lenne. Tisztában vagyunk ezzel, és az ukránok is tudják ezt. Tovább kell lépnünk a gyakorlati szakaszba, meg kell határoznunk a következő lépéseket” – fogalmazott az államfő. Nauseda ugyanakkor abban bízik, hogy a NATO következő, júliusban a litván fővárosban, Vilniusban megrendezésre kerülő csúcstalálkozóján már egy konkrét menetrendet tudnak elfogadni – erről már az olasz La Repubblica napilapnak adott interjújában beszélt.

A litván elnök szerint az elmúlt évek egyik legbonyolultabb témája a szövetségen belül Ukrajna tagsága lesz.

A NATO szabályzata egyébként is kimondja, hogy háborúban álló országgal nem lehet bővíteni a tagok listáját.

Nauseda a katonai szövetség kapcsán arról is beszélt, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a tagállamok GDP-jének két százalékát kell kitennie a védelmi kiadásoknak. A litván elnök azonban úgy látja, ennek az értéknek az alapvonalnak kellene lennie, nem pedig a „plafonnak”. Hangsúlyozta, Litvánia célja, hogy védelmi kiadásait a GDP 2,5-3 százalékára emelje. A háború kapcsán arról is beszélt, Kirill orosz pátriárkának az Európai Unió szankciós listáján van a helyen.

Mindkét interjú során szóba került Kína is, mely igyekszik közvetíteni Kijev is Moszkva között, ám Nauseda szerint Peking szerepe nem túl hiteles addig, amíg hivatalosan el nem ítéli a háborút.

 

Eddig nem láttunk és nem is hallottunk semmit a háború elítéléséről

 

– bírálta Nauseda Kína politikáját.

Hozzátette: „Mindaddig, amíg Kína habozik egyértelmű álláspontot képviselni ebben a kérdésben, nagyon nehéz elhinni, hogy hiteles közvetítő lehet ebben a konfliktusban”. Nauseda fontosnak tartja, hogy mindenki számára világossá váljon, Peking „Oroszország oldalán, vagy a szabályokon alapuló nemzetközi rend oldalán áll-e”. Kína és Litvánia között 2021 novembere óta feszült a viszony, akkor nyitotta meg ugyanis nagykövetségét Tajvan Vilniusban. Válaszul a kínai vezetés szankciókat vezetett be litván tisztviselőkkel szemben, valamint korlátozta a balti ország exportját is.

Borítókép: Gitanas Nauseda litván államfő 2023. március 14-én Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.