Az osztrákok fele nem támogatná a háborúban álló Ukrajnát

Egyre szkeptikusabb az osztrák közvélemény a háborúpárti politikával szemben. Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint Ausztria polgárainak már csak a fele érzi fontosnak Ukrajna támogatását az oroszok elleni háborúban és alig harmaduk tartja megbízhatónak Kijevet.

Kis Ferenc
2023. 05. 05. 10:04
Brüsszel, 2023. február 9. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtóértekezleten az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésén 2023. február 9-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-európai közvélemény is egyre elégedetlenebb a háborúpárti politikával, ezt igazolja az ismert osztrák közvélemény-kutató intézet, a Market friss felmérése. Az április 11–13. között ezer ember részvételével végzett országos online kutatás többek között arra várt választ: mennyire tartják fontosnak Ausztria lakosai, hogy az Európai Unió és tagállamai támogassák Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban. A megkérdezettek mindössze 25 százaléka nevezte nagyon fontosnak, 26 százaléka pedig inkább fontosnak, ami azt jelenti, hogy már csak az osztrákok fele áll ki a háború folytatása mellett. A válaszadók 15 százaléka inkább nem tekinti fontosnak Ukrajna további támogatását, 21 százalékuk pedig egyáltalán nem gondolja így. További 13 százalék nem tudott vagy nem akart választ adni.

Ennél is markánsabban jelzi az osztrák közvélemény egyre növekvő elégedetlenségét a háborúpárti politikával szemben az a kérdéskör, amelyben a globális szereplők megbízhatóságáról kérték ki az emberek véleményét. Beszédes adat, hogy 

az osztrákok mindössze 28 százaléka tartja megbízható partnernek a Volodimir Zelenszkij vezette Ukrajnát. 

A felmérést elemző Paul Schmidt, az Osztrák Európapolitikai Társaság főtitkára megjegyezte, hogy Németországban ez az arány 47 százalék. Ausztriában a megkérdezettek 50 százaléka nem tartja megbízható partnernek Kijevet. Ennél is rosszabb Vlagyimir Putyin és kormányának megítélése, a válaszadók mindössze kilenc százaléka tekinti Oroszországot olyan partnernek, akiben a hazájuk megbízhat, míg 79 százalékuk kifejezetten ellenkező álláspontot képvisel.

Schmidt kitért arra is, hogy az Egyesült Államokat és Ukrajnát sokkal ritkábban tekintik megbízható partnernek Ausztriában, mint például Németországban. 

A semlegességi motívum fontos szerepet játszik ebben az értékelésben, csakúgy, mint a NATO, a kapitalizmus és az imperializmus máig ható kritikája, valamint a nem lebecsülendő hangok, amelyek az ukrajnai orosz háború alternatív narratíváját szorgalmazzák – fejtette ki a főtitkár.
A 1955-ös osztrák államszerződésben deklarált semlegesség iránti elkötelezettséget igazolja a közvélemény-kutatás másik kérdésköre is, amely a jövőbeli NATO-csatlakozás lehetőségére vonatkozott. 

Ha jövő vasárnapra tűznék ki a népszavazást Ausztria NATO-csatlakozásáról, akkor az osztrákok 61 százaléka ellene voksolna, és csak 21 százalék lenne az integráció mellett. 

Az EU-tagság viszont Magyarországhoz hasonlóan erős támogatást élvez Ausztriában. A megkérdezettek mindössze 25 százaléka lépne ki az unióból, további hét százalékuk bizonytalan vagy nem adott tájékoztatást. Az EU-szkeptikusok száma gyakorlatilag változatlan: 2022 szeptemberében 64 százalék a maradás, 27 százalék pedig a kilépés mellett foglalt állást.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.