Belgorodi támadás: valójában senki nem örül

Kilenc ember került kórházba az oroszországi délnyugati Belgorod régiót ért dróntámadások következtében az éjszaka folyamán, közölte szerdán a régió kormányzója. A támadások egy nappal azután történtek, hogy egy Putyin-ellenes orosz csoport azt állította, rajtaütést hajtott végre a területen. A hétfői és kedd éjjeli támadások komoly presztízsveszteséget jelentenek Moszkvának, és jelentősen javíthatják az ukrán erők morálját, de valójában egyik félnek sem jók.

2023. 05. 24. 17:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt nyugodt éjszakája kedden az Ukrajnával határos Belgorodnak, ugyanis dróntámadásokban autók, házak és épületek szenvedtek károkat – számolt be szerdán Vjacseszlav Gladkov kormányzó. Hozzátette: az orosz légvédelem a drónok nagy részét vissza tudta verni. Tájékoztatása szerint jelenleg ötszáz ember tartózkodik ideiglenes szállásközpontokban szerte a régióban, és néhány körzetben még mindig nem állt helyre teljesen az áramszolgáltatás,

A dróntámadások azt követően történtek, hogy hétfőn kora reggel – orosz közlemények szerint – egy ukrán szabotázscsoport orosz területre lépett a Grajevoron körzetben. Oroszország szerint a támadók aknavetőkkel és tüzérséggel nyitottak tüzet lakó- és közigazgatási épületekre, valamint a polgári infrastruktúrára.

A hétfői rajtaütés miatt Moszkva terrorellenes műveletet hirdetett, különleges jogköröket adva a hatóságoknak a kommunikáció és az emberek mozgásának ellenőrzésére. Az intézkedéseket csak kedd délután oldották fel, és az egyik félkatonai csoport még akkor is azt állította, hogy továbbra is ellenőrzi az anyaország egy kis, de visszaszerzett darabkáját – írta a BBC brit közszolgálati média.

Megsemmisült HMMWV taktikai jármű az oroszországi Belgorod mellett. Forrás: Twitter/WarMonitors

Amerikai harcjárművek orosz szeparatisták kezén?

A Financial Times brit gazdasági napilap arról írt, a szélsőjobboldali milíciák, amelyek a héten megrohamozták Belgorodot, amerikai gyártmányú taktikai járműveket használtak a támadás során. Ez azonnal kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Kijev támogatja-e az ukrajnai székhelyű orosz szélsőséges csoportokat.

Gyenisz Nyikitin, az orosz önkéntes alakulat vezetője a lapnak elmondta, hogy a Belgorod régiót megtámadó harcosai amerikai gyártmányú katonai járművek birtokában voltak. Ezek között legalább két M1224 MaxxPro páncélozott jármű és több Humvee páncélozott kerekes jármű is van – részletezte. Az eszközök beszerzési forrását ugyanakkor nem nevezte meg.

Ukrajna korábban ugyanilyen katonai járműveket kapott az Egyesült Államoktól, annak a 37 milliárd dollár értékű támogatásnak a részeként, amelyet Oroszország inváziójára válaszul nyújtott az országnak.

Amerikai tisztviselők többször hangsúlyozták, hogy nem bátorítják vagy teszik lehetővé az ukrán erőknek vagy szövetségeseiknek, hogy amerikai felszereléssel támadjanak Oroszországon belül. Egy amerikai tisztviselő azt mondta,

Szkeptikusak vagyunk a szeparatisták járműveit részletező jelentések valóságtartalmát illetően, és továbbra is szoros kapcsolatban állunk ukrán partnereinkkel.

Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője azt mondta, hogy Ukrajnának kell eldöntenie, hogyan folytatja katonai műveleteit, de az Egyesült Államok ellenzi az orosz területen végrehajtott támadásokat. 

Világossá tettük az ukránoknak, hogy nem teszünk lehetővé és nem bátorítunk támadásokat az ukrán határokon kívül

 – szögezte le.

 

A belgorodi támadás frappáns válasz Bahmut elfoglalására, de Ukrajnának nem jön jókor

A határokon átnyúló behatolás kínos lehet Moszkva számára, és némileg ellensúlyozhatja Ukrajnának Bahmut elvesztését. Ez a manőver része lehet az Ukrajna által a közelgő ellentámadás előtt végrehajtott „alakítási műveleteknek”, amelyek célja az orosz csapatok elvonása délről, ahol Kijev várhatóan támadni fog.

Ez valójában két dologra ad lehetőséget. Az egyik, hogy megzavarják az oroszokat, hogy aggódjanak a saját népük körében történő felkelések lehetősége miatt. Másodszor pedig arra kényszeríteni az oroszokat, hogy szétoszlassák csapataikat

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Mark Galeotti, a londoni székhelyű Mayak Intelligence tanácsadó cég vezetője és több, az orosz hadseregről szóló könyv szerzője. Hozzátette: a támadást végrehajtó két csoport a Kreml-ellenes oroszokat tömöríti, a liberálisoktól az anarchistákon át a neonácikig.

 

Ukrajna: kommunikációból kooperáció

Kezdetben az ukrán tisztviselők távolságot tartottak az orosz szabotázsegységektől. Kedden azonban Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság, a HUR egyik tisztviselője először ismerte el az orosz önkéntes alakulat és a Szabad Oroszország Légióval való együttműködés valamilyen formáját.

Természetesen kommunikálunk velük. Természetesen megosztunk bizonyos információkat

– mondta Csernyak. „Sőt mondhatni, még együtt is működünk.”

Ugyanakkor elmondta, hogy az ukrán hadseregnek nem volt közvetlen köze a támadáshoz, ami arra utal, hogy az oroszok saját kezdeményezésére történt.

 „Ők lázadnak” – mondta. Csernyak azt is tagadta, hogy bármilyen felszerelést szállított volna a milíciáknak. Az ukrán fegyveres erők által beszerzett összes nyugati fegyver a legszigorúbb ellenőrzés alatt marad – hangsúlyozta.

 

Tagad az orosz szeparatista fél is

Alekszej Baranovszkij, az Oroszország Szabadsága Légió politikai szárnyának szóvivője a Reutersnek elmondta, nem tudja közölni a műveletben részt vevő csapatok számát, de a légiónak összesen négy zászlóalja van. Tagadta, hogy súlyos veszteségek lettek volna, és dezinformációként utasította el a nagy veszteségekről szóló orosz jelentéseket.

Elmondta, hogy az egység az ukrán Nemzetközi Légió része volt, tehát az ukrán fegyveres erőkhöz tartozott, de tagadta, hogy a behatolást az ukrán hatóságokkal egyeztették volna.

A Szabadság Oroszországért Légió kedden a Telegramon békefenntartó műveletnek nevezte a Belgorod elleni támadást.

Baranovszkij úgy nyilatkozott, hogy a cél egy demilitarizált övezet létrehozása Oroszország és Ukrajna között, a Putyin-rezsimet kiszolgáló biztonsági erők megsemmisítése és annak demonstrálása az orosz népnek, hogy lehetséges ellenállási zónákat létrehozni és sikeresen harcolni a Putyin-rezsim ellen.

A hadművelet ezen céljait sikeresen elérték

– áll a közleményben.
 

Borítókép: Kiégett T–12 típusú orosz ágyú Belgorod mellett az orosz szeparatisták támadását követően 2023. május 24-én (Forrás: Twitter/region776)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.