Szárnyal a német jobboldal, a migrációs csomag miatt tovább erősödhetnek

Az Alternatíva Németországért megelőzte Olaf Scholz kancellár pártját a legfrissebb felmérésekben.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 6:56
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. március 23. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss felmérés szerint az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt megelőzte a szociáldemokratákat, ezzel második helyre lépett elő a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött − írta az Euractiv hírportál. A YouGov közvélemény-kutató által készített kutatás szerint a megkérdezettek mintegy 20 százaléka szavazna az AfD-re, egy százalékponttal megelőzve ezzel Olaf Scholz pártját. A CDU magabiztosan, 28 százalékkal vezeti a felmérést. A bevándorlás- és szankcióellenes jobboldali párt népszerűsége az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt, először a szociáldemokraták koalíciós partnerét, a Zöldeket előzték meg április közepén.

 

Az uniós migrációs csomag csak tovább javíthat az AfD helyzetén

A migráció témája az utóbbi időszakban ismét napirendre került, és amikor ez történik, akkor az AfD rendre erősödni tud

− magyarázta az Euractivnak nyilatkozó politikai elemző. Uwe Jun arra is rámutatott, hogy a németek körében nincs többségi támogatottsága a kormánykoalíció által erőltetett liberális bevándorláspolitikára, inkább szigorításokat látnának szívesebben az emberek ezen a területen. 

Ezt figyelembe véve nem kérdés, hogy a csütörtökön az unió belügyminiszterei által megszavazott új migrációs jogszabálycsomag − amely kötelező migránskvótát ír elő a tagállamoknak − csak tovább növeli az AfD népszerűségét. Különösen igaz ez annak tudatában, hogy a csomag elfogadását követően a kormánykoalíció zöld és liberális tagjai még elégedetlenségüket fejezték ki, amiért annak továbbra is része az unió külső határainál lefolytatott gyors menedékkérelmi eljárás. − Nyilvánvaló, hogy ez nagyobb táborok kialakulását kockáztatja a határokon, amelyek bonyolult helyzetet teremtenek emberi jogi szempontból − fogalmazott a szociáldemokraták egyik képviselője ezzel kapcsolatban. A csomag elfogadása olyannyira nem tetszett a Zöldeknek, hogy mintegy hétszázan levélben fordultak a párt vezetéséhez, forradalommal fenyegetve őket.

Az új csomag egyébként kötelező szolidaritási mechanizmust ír elő, melynek során a tagállam dönthetnek, hogy befogadnak bizonyos számú menedékkérőt, vagy finanszírozzák azok származási országukba történő visszaszállítását. Ennek összegét Brüsszel mintegy 22 ezer euróra (több mint 8 millió forintra) becsülte migránsonként.

Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból

− reagált a döntésre Orbán Viktor kormányfő.

Németországba egyébként január és március között 80 százalékkal több menedékkérelmet nyújtottak be, mint a tavalyi év azonos szakaszán. Ez a tendencia egész Európára jellemző, Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója korábban úgy fogalmazott lapunknak: ha az éveleji tendenciák folytatódnak, akkor idén rekordot dönthet az Európába irányuló illegális bevándorlás mértéke.

Az unió tagállamaiban benyújtott menedékkérelmek alakulása 2010-2022

 

A kormánypártok sikertelensége

Az AfD erősödése azt is jelzi, hogy a németek egyáltalán nincsenek megelégedve a közlekedésilámpa-koalíció teljesítményével. A szociáldemokraták, zöldek és liberálisok szövetsége az elmúlt időszakban belviszályoktól tépázott, egyes felmérés szerint már nincs többsége a kormánypártoknak népszerűségüket illetően. 

A protestszavazás akkor játszik szerepet, ha egy kormánynak nem sikerül kielégítenie a választókat a politikájával és jelenleg ez a közvélemény megítélése a közlekedési lámpás koalícióról

− vélekedett a már idézett politikai elemző. 

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.