„Orbán Viktor változást hozhat, de szövetségesekre van szüksége”

Évek óta a Vlaams Belang flamand párt a legnépszerűbb Belgiumban, jövőre pedig lehetőségük nyílik, hogy megnyerjék a választásokat. Egyik fő kampánytémájuk Flandria függetlensége, melynek következtében megszűnhet az a Belgium, amit ma ismerünk. Erről, az Európát érintő migrációs nyomásról, valamint az ukrajnai háborúról beszélgettünk a párt vezetőjével, Tom Van Griekennel.

2023. 09. 01. 4:50
null
POLITICS FEDERAL PARLIAMENT PLENARY SESSION Fotó: JASPER JACOBS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai választásokkal egy időben jövőre parlamenti választásokat is tartanak Belgiumban. A Vlaams Belang már jó ideje vezeti a felméréseket. Hogyan készülnek a megméretésekre?

– 2024 kifejezetten fontos év lesz az összes hazafias pártnak Európa-szerte, de nekünk, flamandoknak még ennél is jelentősebb. Nemcsak az európai, de a szövetségi és a flamand választásokat is jövőre rendezik meg, ráadásul egy napon, három hónapra rá pedig a helyhatósági választások lesznek. Ez egyfajta mindent vagy semmit helyzetet eredményez: a vesztes nagyot veszít, a győztes nagyot nyer. Ennek megfelelően az összes párt rendkívül feszülten várja 2024-et. A legutolsó választásokon a második legnagyobb pártként végeztünk a szavazatok 19 százalékával, nemcsak Flandriában, de egész Belgiumban. Azóta rendkívül sokat erősödtünk, több mint négy éve vezetjük a közvélemény-kutatásokat, jelenleg 22–27 százalékkal az első helyen állunk. Mindezek mellett rengeteg problémával nézünk szembe. 

Egyre erősödik a migrációs nyomás, romlik a gazdasági helyzet, valamint Belgium szokatlan állami berendezkedéséből fakadóan politikai válsággal is szembe kell néznünk, a kormány működésképtelen. A flamandokat ezek közül leginkább az első két probléma érinti.

Belgium olyan ország, amely az Európai Unióba érkező bevándorlók számára vonzó. Az ideérkezők jelentős része ugyanakkor nem akar dolgozni, a kormány képtelen megvédeni az ország határait, a bevándorlókat nem tudjuk megfelelően integrálni. Ehhez párosulnak a gazdasági problémák. Flandria egy nagyon gazdag térség, egészen eddig nem kellett a megélhetés miatt aggódni. Most azonban megjelent egy új társadalmi réteg, a „dolgozó szegények”, akiknek egyre nehezebbé válik kifizetni számláikat – különösképpen az energiaárak elszállása miatt – a hónap végén.

– Az erősödő migrációs nyomás olyan probléma, amely az unió minden államát érinti. Ehhez képest az új migrációs paktum még mindig a régi, elhibázott megközelítéssel oldaná meg a kérdést.

– Először is le kell szögezni, hogy a belügyminiszterek által elfogadott migrációs paktum egy teljes katasztrófa, már a kiindulópont is hibás. Brüsszel csak irányítani akarja a bevándorlást, nem megállítani. Az illegális migrációból legális migrációt akarnak csinálni. Eközben pedig figyelmen kívül hagyják az európai emberek valódi igényeit. A kötelező betelepítési kvóta pedig szintén óriási hiba. Ez olyan, mintha egy várost elöntene az árvíz, a vezetők pedig úgy próbálnák orvosolni a helyzetet, hogy minden egyes pincébe ugyanannyi vizet vezetnének el. Ez hibás megközelítés, hiszen először a víz áradását kell megakadályozni. Éppen ezért nem hiszek abban, hogy a migráció megfékezésére a megoldás az európai bürokratáktól érkezne. Abban bízom, hogy az európai parlamenti választásokat követően a jobboldali pártok növelni tudják mandátumaik számát. Követendő példának tartjuk a Fideszt és Orbán Viktor politikáját. 

Ő képes változást hozni, ugyanakkor szövetségesekre van szüksége, olyanokra, mint például Giorgia Meloni Olaszországban vagy a lengyel kormánypárt.

Nagyszerű lenne, ha több hazafias politikát folytató párt kerülne hatalomra, hiszen Orbán Viktor és a magyarok bátor emberek, ugyanakkor egyedül nehéz dolguk van.

– Pártja egyik fő kampánytémája Flandria függetlenségének kikiáltása. Van ennek reális esélye a 21. század Európájában?

– Ahhoz, hogy megértsük a jövőt, meg kell értenünk a múltat. Úgy gondolom, Magyarországon – és Európa-szerte – kevesen vannak tisztában azzal, hogyan hozták létre a mai Belgiumot. Egy mesterségesen megalkotott államról van szó, ahol két népet arra kényszerítenek, hogy együtt éljenek. Belgium lakosságának 60 százaléka holland anyanyelvű, mi flamandoknak hívjuk magunkat. Ezzel szemben ott van a maradék negyven százalék, akik francia anyanyelvűek. Ennek ellenére a francia lett az állami nyelv, nagyon sokáig nem is volt lehetőség hollandul tanulni az állami felsőoktatásban például. 

Amellett, hogy a flamandok demográfiai többséget alkotnak, mi adjuk az ország adóbevételeinek hetven százalékát, valamint az export mintegy nyolcvan százalékát. Ezenfelül a politikai beállítottságban is rengeteg a különbség: az elmúlt évtizedekben az ország északi, flamand része rendre a jobboldalra, jobbközépre szavazott, míg a vallonok a baloldalra. Ez megmutatkozik a kormányzatban is, ahol szintén alul vagyunk reprezentálva. Belgium nagyon különös állam, olyan, mint egy kényszerházasság.

Éppen ezért, a kérdésre válaszolva, úgy gondolom, hogy reális az elszakadásról beszélni. Egy válás is akkor kezdődik, amikor az egyik fél azt mondja: elég volt! Hogy milyen gyorsan mehet végbe a folyamat, az már más kérdés. Ha nyerünk 2024-ben, az lehet a kiindulópont. Akkor elkezdődhet a folyamat és tárgyalásos úton kialakulhat az elképzelés, ami mindenkinek előnyös. Végső soron jobb, ha jó szomszédok vagyunk, mint ha rossz házasságban élnénk.

 

Kettészakadt ország.

– Hogyan hathat egy ilyen szakadás Európa más, függetlenedni vágyó térségeire?

– Nem tudom, és itt fontosnak tartom leszögezni, hogy engem kizárólag a saját népem érdekei vezérelnek. Mi, flamandok különleges helyzetben vagyunk, hiszen a történelem során sosem volt még arra példa, hogy a többség akart volna elszakadni a kisebbségtől. Ezt nem lehet semmi korábbihoz hasonlítani. Éppen ezért nem is akarjuk befolyásolni más mozgalmak tevékenységét. Mindenkinek a saját harcát kell megvívnia, nem nekünk kell eldöntenünk, hogy mások hogyan alakítsák az identitásukat vagy államukat.

– Beszélgetésünk elején említette, hogy egyre nagyobb gazdasági problémák vannak az országban. Hogyan hat mindezekre az ukrajnai háború?

– Természetesen nagymértékben befolyásolja, elsősorban azért, mert a belga kormány inkompetens emberekből áll. Húsz évvel ezelőtt a liberális zöldpárti vezetés úgy döntött, hogy szakítanak a nukleáris energiával, ezt követően kezdtek a földgázra támaszkodni, a háború előtt az ország földgázimportjának jelentős része Oroszországból érkezett. Aztán jött 2022. február 24-e, a kormány az Európai Unióval együtt szankciókat vezetett be, leváltak az orosz energiahordozókról, amelynek meg vannak a következményei. Ez szerintem egy óriási hiba. Szeretem Európát, de gyűlölőm az Európai Uniót. 

Európa erőssége a diplomáciában és a gazdasági erejében van. Mit tesz az unió és a tagállamok többségének vezetése? Megszakítja a diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal és tönkreteszi saját gazdaságát. A szankciók nem Oroszországra, hanem a saját népünkre vannak negatív hatással.

– A fegyverszállításokról pedig még szó sem esett, amelyek csak még inkább hozzájárulnak a háború elhúzódásához. Belgium pedig az elsők között döntött úgy, hogy ezen a téren is támogatja Kijevet. Változna ez, ha a Vlaams Belang lenne kormányon?

– Egyértelműen, számunkra a fegyverszállítás sosem volt opció. A háborúra békével, az eszkalációra deeszkalációval kell válaszolni. Természetesen elítéljük Oroszország agresszióját és kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Ennek ellenére nem értem, hogyan hozhatnák el az újabb fegyverszállítmányok a háború végét, ráadásul úgy, hogy eleinte csak védekező hadi eszközökről volt szó, mostanra pedig már vadászgépeket küldenének. A nyugati liberális vezetők annyira bátrak, hogy az utolsó ukránig harcolnának Oroszországgal. Ez nem megoldás. Egy felelős vezetőnek azon kellene dolgoznia, hogy véget vessen a konfliktusnak, véget vessen a szenvedésnek, véget vessen az öldöklésnek és véget vessen a gazdasági hanyatlásnak.

Borítókép: Tom Van Grieken, a flamand Vlaams Belang elnöke (Fotó: AFP/Belga Mag/Jasper Jacobs) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.