A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Brüsszel a következő válságcsúcsra készül Ukrajnával?

A december 14-5-i brüsszeli EU-csúcstalálkozó forró vitákat fog kiváltani, vélekedik az Osztrák Szabadságpárt ellenzéki erő. Nemcsak a 67 milliárd eurós pótlólagos költségvetési igény miatt fenyegetnek ugyanis nézeteltérések a Európai Bizottság és a tagállamok között, hanem Ursula von der Leyen kedvenc projektje, a háborús és költségvetési nehézségekkel küzdő Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdése miatt is.

2023. 12. 10. 6:44
VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Peking, 2023. december 7. Charles Michel, az Európai Tanács (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletük végén Pekingben 2023. december 7-én. MTI/EPA/Andres Martinez Casares Fotó: Andres Martinez Casares
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten Brüsszelben találkoznak az EU állam- és kormányfői a következő csúcstalálkozóra. Mint általában, most is a pénzről lesz szó, és arról, hogy az EU megengedheti-e magának a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, mind politikai, mind gazdasági szempontból – hívja fel a figyelmet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

A jobboldali ellenzéki erő szerint Orbán Viktor megálljt parancsolt az ukrán csatlakozásnak, a média pedig kicsit másképpen értékelte ezt, mint ami valójában történt. Az FPÖ szerint ugyanis

a valóságban egy alapvetően észszerű javaslatot terjesztett elő. Első lépésként csak egy stratégiai partnerségi megállapodásról kellene tárgyalni Ukrajnával. Ennek futamideje öt-tíz év lehetne. Ha úgy látják a tagállamok, hogy képesek együttműködni, akkor újra fel kellene vetni a tagság kérdését.

 

Feneketlen kút Ukrajna

Az FPÖ hozzátette, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csatlakozás mellett lényegesen több pénzt akar kicsikarni a tagállamokból. Az EU költségvetése ugyanis teljesen kicsúszott az irányítás alól, nem utolsósorban az Ukrajnának szánt bőkezű segélypénzek miatt. 

Ez annak ellenére van így, hogy a bizottságnak több pénz áll rendelkezésére, mint valaha. A koronavírus-válság óta a hétéves rendes költségvetést kiegészítette az adósságból finanszírozott helyreállítási alap. A két költségvetés együttesen több mint kétbillió eurót tesz ki

– emlékeztet a párt.

Elszabadult költségvetési politika

Az Európai Bizottság pénzügyi problémája a kiadások feletti ellenőrzés hiánya. Az uniós Számvevőszék jelentése szerint már a 2022-es éves tervben is több hiba volt, mint korábban. Az ellenőrök arra figyelmeztettek, hogy a kiadások 66 százaléka magas kockázattal járt. A koronavírusalap adósságkezelése nem volt megfelelő – kifogásolták a szakértők.

Hiányzik az átláthatóság a hitelfelvételben, ezért a költségvetésből most mintegy 18,9 milliárd euró hiányzik a magasabb kamatok miatt, amelyeket az Európai Központi Bank irányadó kamatemelése után nem számoltak be.

Ezen felül további uniós források állnak rendelkezésre Kijev további támogatására 17 milliárd euró értékben és 33 milliárd euró alacsony kamatozású, költségvetésen kívüli hitelek formájában. A sürgősséget hangsúlyozandó, Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter már államcsődre figyelmeztetett, ha Ursula von der Leyen nem tartja be ígéreteit.

De Ukrajna mellett az észak-afrikai államokkal, például Tunéziával kötött migrációs megállapodásokra szánt 15 milliárd eurós készpénzajándék is hiányzott a költségvetési előirányzatból.

Tiltakozások az ukrán portékák ellen 

Az FPÖ végül azt is megjegyezte, hogy Európa-szerte dühös gazdák tiltakoznak az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen, az olcsó termékek – amelyekre nem vonatkoznak a szigorú uniós szabályok – ugyanis teljesen ellehetetlenítik őket. 

 A lengyel gazdák és fuvarozók nyomdokaiba lépve a szlovákiai kamionsofőrök is fellázadnak az Ukrajnából érkező dömping ellen. Lengyel kollégáikhoz hasonlóan, akik hetek óta blokkolják az Ukrajnába vezető fontos határátkelőket, ők is le akarják zárni az egyetlen Ukrajnába vezető kamionos határátkelőt. Közösen követelik, hogy ismét korlátozzák az ukrán fuvarozó cégeknek kiadott uniós engedélyek számát.

Az osztrák jobboldali párt szerint ez az uniós csúcstalálkozóig folytatódik, akkor az egész EU-ra kiterjedő sztrájktüntetések tovább súlyosbíthatják a helyzetet: A francia gazdák tiltakoznak az ukrán cukorrépa növekvő uniós behozatala ellen. Von der Leyen asszony pedig leckét vehet Emmanuel Macrontól, hogy mi várhat ezután Brüsszelre.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletük végén Pekingben 2023. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/Andres Martinez Casares)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.