Kijevnek nincs B terve

Az ukrán külügyminiszter elismerte: minden a nyugati támogatásoktól függ.

2024. 01. 04. 10:43
null
Zaporizzsja, 2023. december 19. Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án. MTI/EPA/Jakiv Liasenko Fotó: Jakiv Liasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijevnek nincs B terve arra az esetre, ha a nyugati katonai segélyek elmaradnának – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a CNN-nek adott interjújában.

Nincs B tervünk. Bízunk az A tervben 

– fogalmazott, ezzel is hangsúlyozva a további katonai segélyek szükségességét. Mint mondta: „Ukrajna nem mérlegeli az amerikai katonai segítségnyújtás alternatíváit az orosz agresszióval szembeni fellépéshez. Bízunk abban, hogy a kongresszus beleegyezését adja az újabb segítség nyújtásához”. 

Szerinte a segély, amit az Egyesült Államok Ukrajnának nyújt, nem alamizsna. „Ez egy befektetés a NATO és az amerikai nép védelmébe” – mondta, majd némileg fenyegetően hozzátette, „ha Oroszország megnyeri a háborút, más vezetők is kísértésbe esnek, hogy kövessék a példáját. És a biztonság a világnak ezen a részén és ezeknek a vezetőknek az elrettentése sokkal többe fog kerülni az Egyesült Államoknak”. Kuleba azt is megjegyezte, hogy 

Mélyen tévednek azok a tisztviselők, akik azt sugallják, hogy az orosz elnök soha nem merne megtámadni egy NATO-tagállamot, ha sikerrel járna Ukrajnában.

Zelenszkij dühös

Volodimir Zelenszkij a napokban adott interjút a The Economist brit hetilapnak. Ahogy arról beszámoltunk, az ukrán elnöke ebben arról beszélt, dühös a szövetségesei megingása miatt és hogy honfitársai magára hagyták az országot. A lap megjegyezte, az államfővel online formában bonyolították le a beszélgetést, ám dühe a képernyőn keresztül is érződött. 

Zelenszkij ugyanis úgy látja, a világ már nem fordít akkora figyelmet Ukrajnára, mint közel két évvel ezelőtt, az orosz–ukrán háború kirobbanását követően.

Eközben Ukrajnában egyre gyakrabban mutatkoznak a kimerültség jelei, a Kijevnek nyújtott segélyek politikai alkudozás tárgyává váltak, és a nyugati sajtó rendszeresen cikkez arról, Vlagyimir Putyin orosz elnök nyerte meg a háborút. 

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Zelenszkij dühös a szövetségesei megingása miatt 
(Fotó: Michael Reynolds)

Zelenszkij szerint a Nyugat elvesztette a sürgető érzést, az ukránok pedig az egzisztenciális fenyegetettség érzését, amelyeket megpróbál majd feléleszteni.

Az ukrán tisztviselők és az amerikai szakértők megkérdőjelezik, hogy meddig lesznek képesek télen égve tartani a villanyt – vagy megtartani a területeket –, különösen, hogy az amerikai katonai segélyek hosszú sora kifutóban van, hacsak a kongresszus nem cselekszik hamarosan

– írta a témában Jack Detsch, a Foreign Policy magazin nemzetbiztonsági szakértője, aki szerint nagy kérdés, hogy mennyire lesznek ellenállók az ukránok, mivel az ellentámadás elakadt, és nem tudni, hogy mikor érkezhetnek új nyugati fegyverek.

Az Egyesült Államok december végén juttatta el az utolsó csomagot Ukrajnának 250 millió dollár értékben. A szállítmányban a többi között szerepelnek alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, páncéltörő lőszerek, a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek, küldenek továbbá 15 millió lőszert kisebb fegyverekhez.

Az Ukrajnának elkülönített pénzügyi keret megújítása nélkül azonban az Egyesült Államok a közeljövőben nem lesz képes újabb katonai és gazdasági támogatást nyújtani Kijevnek.

Meddig tud kitartani Kijev?

Ha minden így megy tovább, ahogy most kinéz, akkor Ukrajna 2024 után nem fogja tudni folytatni a háborút – erről már Somkuti Bálint beszélt lapunknak. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatója szerint az igazi kérdést az jelenti, hogy miután a nyugati támogatás már 2023 elejétől érezhetően csökkenő tendenciát mutatott, ez meddig teszi lehetővé Ukrajna honvédő háborúját. 

Kijev nyugati segítség nélkül 2024 után nem tudja folytatni a háborút
(Fotó: Jakiv Liasenko)

Azt érdemes figyelembe venni, hogy az ukrán gazdaság önmagában a háború miatt gyakorlatilag tönkrement, tehát amíg érkeznek nyugati segélyek, amíg érkezik nyugati támogatás, addig beszélhetünk arról, hogy Ukrajna harcol, és bármilyen szempontból akár középtávon is sikerrel védekezhet. Onnantól kezdve, hogy a nyugati támogatás drasztikusan csökken – már most vannak arra utaló jelek, hogy az Egyesült Államok támogatása akár meg is szűnhet, az Európai Unió sem fog tudni akkora mennyiségű támogatást nyújtani  –, onnantól kezdve az egész ukrán védelem megkérdőjeleződik – fogalmazott Somkuti Bálint. 

Én arra számítok – a jelen pillanatban rendelkezésre álló információk szerint ha minden így megy tovább, ahogy most kinéz –, hogy Ukrajna 2024 után nem fogja tudni folytatni a háborút. Egész egyszerűen a lehetőségei nem lesznek meg hozzá. Lehet, hogy nem lesz ember, lehet, hogy nem lesz hadianyag, lehet, nem lesz elszántság, de legfőképp egyszerűen pénz nem lesz hozzá

– fogalmazott a szakértő. 

Borítókép: Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.