Svéd NATO-csatlakozás: a nemzetközi sajtó is üdvözli a svéd miniszterelnök magyarországi látogatását

A két miniszterelnök olyan témákat vitat meg, mint Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés. A svéd NATO-csatlakozás a magyar parlament elé kerül a napokban.

2024. 02. 21. 12:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken Budapestre jön a svéd miniszterelnök 

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására a svéd NATO-csatlakozás rafitikálása előtt érkezik Magyarországra Ulf Kristersson svéd miniszterelnök – jelentette be korábban közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.  

A találkozó témái a Magyarország és Svédország közötti védelmi és biztonságpolitikai együttműködés, a felkészülés Magyarország soron következő elnökségére az Európai Unió Tanácsában, valamint az EU stratégiai menetrendje lesz, írta honlapján a svéd kabinet.

Megvan a döntés: Magyarország támogatja a svéd NATO-csatlakozást 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden azt mondta, frakciója támogatni kívánja Svédország NATO-tagsági kérelmét, amiről a magyar képviselők hétfőn szavaznak, írta a svéd Local. Orbán Viktor januárban Magyarországra hívta a svéd kormányfőt, arra hivatkozva, hogy „intenzívebb politikai párbeszéddel” kell „erős kölcsönös bizalmat kiépíteni” teszi hozzá.

Az AP is azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormánypárt készen áll arra, hogy hétfőn jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását. Kiemeli, hogy Magyarország az egyetlen a NATO 31 jelenlegi tagállama közül, amely nem ratifikálta Svédország kérelmét. A magyar kormányra egyre nagyobb cselekvési nyomás nehezedik, mivel egy új ország katonai szövetségbe való felvételéhez egyhangú jóváhagyás szükséges.

A Reuters a két miniszterelnök találkozója kapcsán úgy fogalmazott, Svédország csaknem két évvel ezelőtt jelentkezett a transzatlanti szövetséghez való csatlakozásra, ami egy történelmi jelentőségű politikai elmozdulás, amelyet Oroszország teljes körű Ukrajna-inváziója késztetett.

Magyarország az egyetlen NATO-tag, amely még nem ratifikálta az északi ország csatlakozását, mert hazánk többször is elhalasztotta a szavazást, arra hivatkozva, hogy Svédország bírálta Magyarországot a jogállamiság normái miatt, mutatott rá.

Az Euractiv a svéd védelmi minisztert idézte, miszerint Stockholm NATO-tagsága „nem tárgyalás kérdése” .

„Jövőbeli szövetségesekként párbeszédet folytathatunk […], és akkor részletesebben meglátjuk, milyen együttműködési kérdésekben lennének érdekeltek” – mondta Jonson. „Például a magyarok üzemeltetik a [svéd] Gripen [vadászgépek] rendszerét, és jó a katonai-katonai együttműködésünk, így biztosan tudunk párbeszédet folytatni.”

Magyarország a svéd SAAB által gyártott Gripen vadászrepülőgépeket bérli a 2001-ben kötött szerződés alapján.

mondta Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

Pal Jonson svéd védelmi (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstroemer)

Korábban Kocsis Máté a házelnöknek címzett levélben jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja. Amennyiben Svédország csatlakozik a szövetséghez, 32 tagállama lesz a NATO-nak.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)
 

 

 


 


 


 



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.