Moszkva „hasznos idiótaként” tekint Olaf Scholz kancellárra

Egyre nagyobb méreteket ölt az Olaf Scholz német szövetségi kancellár körüli Taurus rakétákkal kapcsolatos botrány. Nyilvánosan ugyan vonakodtak az európai vezető politikusok bírálni Németországot, brit diplomaták szerint Moszkva „hasznos idiótaként” tekint a nyugat-európai országra.

Forrás: Világgazdaság2024. 03. 05. 19:13
SCHOLZ, Olaf
Olaf Scholz német kancellár és Ansgar Meyer dandártábornok 2024. március 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek) Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha nyilvánosan egy nyugati hatalom sem ítélte el Németországot a lehallgatási botrány miatt, névtelenséget kérő diplomaták azt állítják, Oroszország „hasznos idiótaként” tekint a nyugat-európai országra és annak vezetőjére Olaf Scholz német kancellárra – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság a The Telegraph brit napilap cikkére.

Még múlt héten került nyilvánosságra annak a felvételnek az átirata, amin négy magas rangú német tiszt folytat megbeszélést február 19-én a bárki által elérhető, titkosítás nélküli WebExen többek között arról, hogy Taurus rakétával már meg tudnák semmisíteni a Krími hidat, ami összeköti a Krím félszigetet Oroszországgal. Bár Olaf Scholz nyilatkozataiban azt hangsúlyozza, hogy Németország nem küld rakétákat Ukrajnába, állításainak teljesen ellentmond a kiszivárgott felvétel. A megbeszélésen az eszközök technikai részleteiről is egyeztettek a tisztek.

Az elmondottak szerint a rakéták kezelésében az Ukrajnába telepített brit tisztek segíthetnék az ukrán katonákat, mindezzel elkerülhető lenne az is, hogy német katonákat telepítsenek a háborús övezetbe.

Az Egyesült Királyság politikusai, beleértve Rishi Sunak miniszterelnököt is, nyilvánosan nem bírálták Németországot, és a kormányfő szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy nem befolyásolja a két ország kapcsolatait, de a Telegraph beszámolója szerint erős kritikával illették Berlint.

A beszélgetés ugyanis éppen aznap látott napvilágot, amikor Scholz azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban.

 

A NATO-t sodorhatja veszélybe a német botrány

A kiszivárogtatás egyrészt a brit csapatok számára jelent veszélyt, másrészt a nyugati országok kapcsolatait erodálhatja – figyelmeztetett August Hanning. A korábbi német kémfőnök szerint NATO-titkok is kiszivároghattak, nem kizárt, hogy orosz kezekbe kerülhettek.

A Politico brüsszeli hírportál is arra hívta fel a figyelmet, sérülhetnek a nyugati szövetségesek kapcsolatai és lekerülhet a Taurus rakéta ukrajnai felhasználásának kérdése a napirendről.

A lap egyúttal kiemelte azt is, hogy az oroszok nem módosították a nyilvánosságra került német katonák közötti beszélgetés felvételét. Németországgal egyébként az orosz hírszerzés kiemelten foglalkozik, mivel Ukrajna egyik legnagyobb haditechnikai beszállítója.

Aggodalomra ad okot továbbá az is, hogy nem először kerültek államtitkok az oroszok kezébe, a Politico két esetet is felidézett: az egyik 2022 decemberében történt, amikor egy Carsten L. nevű férfi szivárogtatott ki információkat, a másik esetre pedig 2023 októberében került sor, akkor Novica Antics nevű ügynöknek sikerült európai tisztviselőktől bizalmas információkat megszereznie.

 

Magyarázkodik Berlin

A botrány kirobbanása után Moszkva azonnal leszögezte, magyarázatot vár az ügyben. Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden arról beszélt,

egy Szingapúrban tartózkodó német tábornok figyelmetlensége vezetett a lehallgatási botrányhoz.

A legfrissebb berlini álláspont szerint nem a német hadsereg kommunikációs rendszerével volt hiba, hanem „egyéni hibáról” van szó, amely „véletlenszerű találathoz” vezetett egy nagyszabású orosz lehallgatási akció során a szingapúri légi bemutatón. Személyi következményeket egyelőre nem vonnak le. Amennyiben semmi rosszabb nem kerül napvilágra, akkor „nem fogok feláldozni legjobb tisztjeim közül senkit Vlagyimir Putyin orosz elnök játszmáinak” – tette hozzá Pistorius.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellárt (balra) Ansgar Meyer dandártábornok, a német hadsereg különleges erői parancsnokságának vezetője fogadja az egység calwi támaszpontján 2024. március 5-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.