Orbán Viktort támadja ismét a svéd sajtó

Nemrég ratifikálta a magyar országgyűlés a svéd NATO-tagságot, ami elsősorban azért csúszott, mert a magyar kormány, illetve a Fidesz-frakció szerint a svédek rendszeresen igaztalan vádakkal támadják Magyarországot. A magyar lépést követően sem lett visszafogottabb a svéd sajtó, jobbról is és balról folyamatosan keményen nekimennek Magyarországnak.

2024. 03. 24. 11:57
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának 2024. március 22-én. Fotó: Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken zárult a kétnapos EU-csúcs, amely a decemberihez képest kevésbé volt drámai, és a nyugati sajtó sem tudta igazán a magyar miniszterelnökönön köszörülni a nyelvét. Ugyanakkor egyértelmű volt most is, Orbán Viktor megkerülhetetlen és meghatározó szereplője az uniós színtérnek. Elég, ha csak a Politico, a csúcs első napi hírfolyamát nézzük, a nyitókép fotómontázsán négy szereplő látható: Emanuel Macron francia elnök, a Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Olaf Scholz német kancellár és Orbán Viktor. Ugyanakkor a svéd médiában – most, hogy Magyarország NATO-vétója elhárult – folytatódik a magyar kormányfő démonizálása.

A csúcs előtti napon értekezett a Dagens Nyheter baloldali napilap Ferenc pápa nyilatkozatával kapcsolatban, aki először Ukrajnát kérte, legyen bátorsága fehér zászlót mutatni a béke érdekében, majd jelezte, Brüsszelnek tiszteletben kell tartania Orbán Viktor békepárti politikáját.

Ez utóbbit a lap úgy fordította, hogy a pápa szerint a magyar kormányfő antiszemitizmusát és antidemokratizmusát kellene az Európai Uniónak tiszteletben tartania. 

Szombati számában a Svenska Dagbladet a közelgő magyar EU soros elnökség kapcsán egyenesen arról ír, hogy az egy „félelmetes utazás lehet a szakadék felé”. A szerző szerint sorsdöntő pillanatban veszi át Magyarország az elnökséget, a júniusi uniós parlamenti választást követően, amikor új vezetést kell kinevezni az EU-nak, amiben Orbánnak mint elnöknek központi szerepe lesz. Ez pedig katasztrofális hatással lehet az unióra, hiszen Orbánnak komoly gondjai vannak a jogállamisággal, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az Európai Bizottság befagyasztotta a Magyarországnak járó uniós forrásokat (azt elfelejti megemlíteni az újságíró, hogy azóta az EB megkezdte ezek feloldását, ami miatt az Európai Parlament be is perelte Luxemburgban a testületet).

 

A publicista azt is kijelenti, hogy Magyarország fokozatosan hibrid rezsimmé alakul, amelyet posztkommunista maffiaállamnak is neveznek egyesek, ahol „Orbán idegengyűlölő nacionalizmussal mérgezi a politikai légkört”. Ezt a állítását elsősorban a budapesti születésű Paul Lendvai „Magyarország-szakértő” véleményére alapozza és megismétli a veterán újságíró véleményét azon nyugat-európai politikusról, akik arrogancián és tudatlanságon keresztül hagyták magukat eltéríteni Orbán játszmáival.

Az egyébként jobbközépnek mondott lap publicistájának a nyugat-balkáni bővítés is szálka a szemében, mivel azt Budapest régóta szorgalmazza (és nyilvánvalóan az illegális migráció megfékezésében jelentős lépés).

Pedig arról nem Orbán Viktor döntött: az elmúlt hét csütörtökén az uniós vezetők egyhangúlag mellette voksoltak, majd a tanács elnöke bejelentette, megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával. A szerző szerint az autokratikus háromszög erősödéséhez vezet, ugyanis Budapest, Belgrád és Banja Luka között már létezik a szövetség Orbán Viktor, Alekszandar Vucsics és Milorad Dodik között, ráadásul ezt a hármast szoros politikai és gazdasági kapcsolatok kötik össze Putyinnal és Oroszországgal. A bővítés kapcsán az is megemészthetlen a Svenska Dagbladet szerzőjének, hogy a EU bővítési biztosa magyar, akit szerinte Ursula von der Leyen tisztázatlan okokból nevezett ki a pozícióra 2019-ben.

A publicista szerint a magyar kormányfő a zsarolás nagymestere és legutóbbi, floridai látogatása a volt amerikai elnöknél megmutatta, hogy Orbán Viktor csak arra vár, hogy Donald Trump győzelmével halálos csapást mérjen az Európai Unióra. Ezzel persze – szándékával nem feltétlen megegyezően – azt is beismeri a szerző, hogy Orbán Viktor tényleges politikai hatalommal rendelkezik az uniós térfélen.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának 2024. március 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.