Nem merik hazavinni az ukránok az F–16-os gépeket

A légierő közölte, hogy az Ukrajnába szállított F–16-os vadászgépek egy része külföldön marad. Azokban a központokban helyezik el őket, ahol az ukrán pilótákat kiképezik. Veszélyes játékot játszanak viszont azok az országok, amelyek hajlandók a területükön állomásoztatni az ukránok F–16-osait.

2024. 06. 12. 6:56
Alexander De Croo miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ludivine Dedonder védelmi miniszter belga F-16-os pilótákkal, oktatókkal és műszaki személyzettel találkozik a melsbroeki katonai repülőtéren, 2024. május 28-án, kedden. (Fotó: ERIC LALMAND/AFP)BELGA PHOTO ERIC LALMAND (Photo by ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: Belga via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig négy ország erősítette meg, hogy kész F–16-os vadászgépeket szállítani Ukrajnának. De ezek a repülőgépek fokozatosan, több év alatt érkeznek meg. Pontos számuk egyelőre nem ismert, azt nem hozták nyilvánosságra. A sajtó szerint körülbelül hatvan gépről lehet szó.

Illusztráció. Fotó: Pixabay/oohajo

Minden valószínűség szerint idővel más országok is kifejezik szándékukat, hogy csatlakozzanak ehhez a koalícióhoz – írja az ukrán média. Megjegyzik: bár egyeseknek úgy tűnhet, hogy ezeket a vadászgépeket sokáig vagy elégtelen mennyiségben szállítják Kijevnek, közben az ukrán pilótáknak is meg kell tanulniuk azokat irányítani.

A légierő szerint ugyanakkor a vadászgépek egy része külföldön marad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy például a Lengyelországban vagy Romániában állomásozó gépek gyorsan felrepülhetnek, és harci feladatokat hajthatnak végre a frontvonal közelében. 

Azok a támaszpontok túl messze vannak a harcoktól – magyarázta Ivan Kiricsevszkij, a Defense Express információs és tanácsadó ügynökség szakértője.

Az F–16 harci sugara körülbelül öt-hatszáz kilométer. Ezért a szomszédos országok területéről műszakilag lehetetlen harci repüléseket végrehajtani

 – pontosította a szakember.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ukrajna külföldi támaszpontokon tarthat néhány F–16-os vadászgépet, amelyet a nyugati szövetségeseitől kapott. Kijev célja, hogy megvédje a repülőket az orosz csapásoktól – mondta hétfőn egy magas rangú ukrán katonatiszt

Szerhij Holubcov, az ukrán légierő egyik vezetője magyarázata szerint ezeket az F–16-osokat fel lehet használni a megsérült repülőgépek cseréjére, amíg javítják azokat, valamint az ukrán pilóták külföldön történő kiképzésére is jók lesznek.

Így mindig lesz egy bizonyos számú repülőgép a flottánkban. Annyi, amennyi megfelel a pilótáink számának

 – mondta. 

 

Ukrajnában egyébként nincs elég légvédelmi rendszer. Ezért is külföldön maradhat a gépek egy része – húzta alá Ivan Kiricsevszkij. Tehát, mint arról korábban is beszámoltunk, máris az F–16-osok elvesztéséről beszélnek az ukránok, pedig még meg sem kapták azokat. Mint írtuk, a harci gépeket folyamatosan mozgatni fogják, hogy ne egy helyben álljanak, máskülönben nagyon-nagyon nehéz lesz megtartani azokat. 

Veszélyes játékot játszanak viszont azok az országok, amelyek hajlandók a területükön állomásoztatni az ukránok F–16-os gépeit.

Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóházának védelmi bizottságának vezetője hétfőn ugyanis azt mondta a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek, hogy az ukrán F–16-osokat befogadó NATO-bázisok legitim célpontok lesznek Moszkva számára. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti csapások indítását a NATO-országok létesítményei ellen, ha azok befogadják az Ukrajnában használt harci gépeket.

 

Borítókép: Alexander De Croo miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ludivine Dedonder védelmi miniszter belga F–16-os pilótákkal, oktatókkal és műszaki személyzettel találkozik a melsbroeki katonai repülőtéren 2024. május 28-án (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.