Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Szakértő: kiváló tárgyalási pozícióban Orbán Viktor

Az ukrán elnökkel tárgyal Kijevben az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke. A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége, melyhez Orbán Viktor nemcsak mint Magyarország miniszterelnökeként, de az unió képviselőjeként is hozzájárulhat, mondta el lapunknak Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

2024. 07. 02. 14:01
Volodimir Zelenszkij (R) ukrán elnök kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel 2024. július 2-án Kijevben, az ukrajnai orosz invázió közepette. Fotó: Genya SAVILOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett” – írta a Facebookon Orbán Viktor.

„Gratulálunk Magyarországnak az EU elnökségének átvételéhez. Ukrajna az EU-hoz vezető úton haladva készen áll arra, hogy hozzájáruljon ezekhez az erőfeszítésekhez és megerősítse Európát”

– fogalmazott közösségi oldalán korábban az ukrán elnök is.

Az unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként ez a tárgyalási pozíció kiváló, hangsúlyozta lapunknak Gyarmati István.

– Az nem kétséges, hogy ez egy jó pozíció. A miniszterelnök taktikai érzékét nem lehet kétségbe vonni, ezt előkészíthették már a korábbi nem várt, meglepetésszerű beszélgetésen Brüsszelben, mondta el a biztonságpolitikai szakértő.

Gyarmati István (Fotó: Szabó Barnabás)

Magyarország az EU soros elnökeként előmozdíthatja, hogy Ukrajna megértőbb legyen a békefeltételek iránt, illetve hogy az Európai Unió megértőbb legyen az ukrán helyzet iránt – mutatott rá.

Azért erős most Magyarország pozíciója ebben, mert Kijev megkezdte az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat, amit a magyar kormány is – a várakozásokkal ellentétben – jóváhagyott, és ebben a csomagban, amit az unió előterjesztett szerepelnek azok a kisebbségi jogok is amik hazánk számára fontosak.

– Így a kisebbségi jogokról Orbán Viktor most már nemcsak mint magyar miniszterelnök tárgyal, hanem az Európai Unió soros elnöki minőségében is, így ennek keretében fogalmazhatja meg az elvárásokat is – hangsúlyozta Gyarmati István.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (jobbra) ukrán elnök kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel 2024. július 2-án Kijevben, az ukrajnai orosz invázió közepette (Fotó: AFP/Genya Savilov)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.