Itt a vége a migrációs paktumnak?

Több EU-tagállam szigorúbb migrációs intézkedéseket vezet be, Hollandia és Magyarország már jelezte, hogy kilépne a legújabb migrációs paktumból. Felmérések szerint az illegális bevándorlók száma az EU-ban 2023 első felében 113 400-ra csökkent, ami 36 százalékos éves csökkenést jelent.

2024. 10. 06. 12:56
Migránsok érkeznek Angliába
Migránsok érkeznek Angliába Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2015-ben, amikor több mint 1,3 millió menekült érkezett Európába, Angela Merkel német kancellár a „Wir schaffen das” („Meg tudjuk oldani”) kijelentéssel megnyitotta az ország határait. Most, alig egy évtizeddel később, a tagállamok egyre inkább elzárkóznak a migrációtól. 

Németország újra bevezette az ellenőrzéseket valamennyi határán, Franciaország megesküdött, hogy helyreállítja a „rendet a határain”, Hollandia bejelentette „eddigi legszigorúbb” migránsokat megcélzó szabályait, Svédország és Finnország pedig kemény migránsellenes törvényeket javasolt.

Ezek az intézkedések mindenképpen megkérdőjelezik az uniós blokk új menekültügyi és bevándorlási paktumát, amelyet közel egy évtizedes feszült tárgyalások után csak nemrégiben sikerült véglegesíteni.

A holland és a magyar kormány már közölte, hogy kilépne a migrációs paktumból, valamint a legújabb jelek arra utalnak, hogy Franciaország is saját kezébe venné a migrációs politika alakítását – emlékeztetett a Politico 

Bizonyos források szerint tizenöt tagállam, élükön Ausztriával, Dániával, Olaszországgal és a Cseh Köztársasággal, levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben felszólították az intézményt, hogy „határozzon meg, dolgozzon ki és javasoljon új módszereket és megoldásokat az Európába irányuló illegális migráció megakadályozására” – hívta fel rá a figyelmet a The Guardian. 

Németország, amelyet sokáig az Európai Unió egyik legnyitottabb tagjának tekintettek, a közelmúltban szigorította meg a menekültügyi és tartózkodási törvényeket, az országban történt késes támadások sorozata után. Valamint csökkentette a menekültek egy részének járó szociális juttatásokat, és a tálibok 2021-es hatalomátvétele óta először ismét megkezdte az afgán állampolgárok hazatoloncolását.

Az biztos, hogy a illegális bevándorlók körüli tárgyalások hangulata megváltozott Brüsszelben is. Jelenleg az Európai Unióban olyan politikákról és intézkedésekről beszélnek, amelyeket egy évtizeddel ezelőtt kevesen mertek felvállalni.

Borítókép: Migránsok érkeznek Angliába (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.