Gabrielle, te gyönyörű!

Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum, az impresszionista mester egyik kései remekművét a magyar kormány támogatásával vásárolták meg.

Pataki Tamás
2019. 05. 24. 6:55
null
A Fekvő női akt az intézmény elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeménye Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum, az impresszionista mester egyik kései remekművét a magyar kormány támogatásával vásárolták meg. A szinte életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, mintegy 3,5 milliárd forintért került magyar tulajdonba a maastrichti – a világ egyik legjelentősebb – művészeti vásárán, angol tulajdonostól.

A Fekvő női akt az intézmény elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeménye
Fotó: Teknős Miklós

– Hamar megdőlt az év eleji rekordunk, a Renoir-festmény a múzeum története elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeménye – utalt Baán László főigazgató az év elején, szintén a kormány támogatásával megvett An­thonis Van Dyck Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréjára. A Renoir-akt megvételét Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be nemrég a Szabolcs utcai restaurátor-központ felavatásakor.

A főigazgató megemlítette, hogy az első világháborút megelőzően Magyarország az élen járt a modern francia festmények és egyéb jelentős nemzetközi művek vásárlásában, az év elején kezdődött vásárlási folyamat pedig e hagyomány folytatásának tekinthető.

Történt egykor, hogy Renoir Dél-Franciaországba utazott modelleket keresni, de nem talált megfelelőt. Csalódottan hazautazott, majd jobban szem­ügyre vette fia – a későbbi filmrendező Jean Renoir – dajkáját, felesége távoli unokatestvérét.

Ekkor rájött, hogy a fekete hajú, jó alakú, pirospozsgás és gyönyörű hölgyet múzsai feladatokra is alkalmazhatja. Gabrielle Renard meg sem lepődött a kérésen: levetkőzött és a mester több mint kétszáz festményben örökítette meg az alakját.

A Fekvői női akt című műalkotás is kettőjük közvetlen, nyugodt és természetes kapcsolatáról árulkodik, amelyben Renoir a műfaj nagymesterei, Tiziano és Ingres előtt tiszteleg sajátos, érzéki és derűs stílusában. Gabrielle és a festő fia között szinte anya-gyermek kapcsolat alakult ki, élete végén a filmrendező közelébe költözött, és 1959-ben hunyt el Beverly Hillsben. Egyik leghíresebb és nagyon értékes képmása most újra és talán végleg Budapestre került – hisz az akt tulajdonképpen „hazatért”.

A Fekvő női aktot ugyanis 1903-ban festette, és egy 1907-es ­európai turnén a budapesti Nemzeti Szalonban is láthatta már a magyar közönség – viszont akkor nem sikerült megvásárolniuk. A kiállítás kurátora, azt is elárulta, hogy Renoir XX. századi festői korszakát – amelyet kissé háttérbe szorított az azt megelőző – az utóbbi években újraértékelték a nemzetközi művészettörténetben, így a Fekvő női akt is a mester egyik kései fő művévé lépett elő.

A festményt a ma nyíló kamarakiállításon lehet megtekinteni, amelyen szerepel az idén száz éve elhunyt Renoir másik festménye, a Fiatal nő mellképe is, valamint néhány, a XX. század első felében megvásárolt modern francia műalkotás, többek között Paul Gauguin, Paul Cézanne, Camille Pissarro és Eugène Boudin munkái.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.