időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Hétezer gyermek énekli a Kossuth téren a Kézfogás című dalt

Forrás: MTI
2019.06.03. 11:42

Hétezer gyermek közreműködésével éneklik el a Kézfogás című dalt, a magyar összetartozás himnuszát június 4-én, kedden 11 órakor a budapesti Kossuth téren, a Nemzeti összetartozás napján – mondta Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző hétfő reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorában.

A zenész elmondta, összesen 154 településen, illetve iskolában rendeznek közös éneklést a 99 éve aláírt trianoni békediktátumra emlékezve, s a magyar nemzet összetartozását ünnepelve.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló törvény kimondja: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Üzenet az összmagyarságnak

- Büszkének kell lennünk nekünk, magyaroknak, mert a kisebbségi létben az önbecsülés alapvető létkérdés – mondta a Magyar Nemzetnek Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapítója. Szarka Tamás hat-hét éves lehetett, amikor határon túli magyarként megfogalmazódott benne a gondolat, miszerint a Felvidéken valami természetellenes, valami nagyon furcsa és riasztó van a levegőben: az, hogy nem Magyarországon él, pedig minden – a nyelv, az emberek, a helyek – ennek az ellenkezőjét sugallja.

– Az első felismerés után a gyerek mindjárt a gond feloldásán gondolkodik. Rájöttem, hogy csak egymásba kapaszkodva tudjuk a szétszakítottságunkat feldolgozni, már amennyire lehet. Nyilvánvaló, hogy ha egy baráti kör, egy osztály vagy egy falu hasonló cipőben jár, az eleve erőt ad nekik. Ezeréves történelmünk, kultúránk s benne a világnak is utat mutató géniuszaink egyszerűen megnyugtattak: nem kell állandóan bocsánatot kérnünk a puszta létünk miatt, épp ellenkezőleg! Büszkének kell lennünk nekünk, magyaroknak, mert a kisebbségi létben az önbecsülés alapvető létkérdés – fejtette ki az énekes.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.