Bázelben járt az Art Market

Az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására nemrégiben különleges bemutatkozási lehetőséghez jutott a világ legjelentősebb kortárs műkereskedelmi seregszemléjén, az Art Basel egyik kísérőprogramjában. Az esemény fontosságáról, a Bázelben szerzett tapasztalatokról, Budapest nemzetközi művészeti találkozóhellyé válásáról is beszélgettünk Ledényi Attilával, az Art Market Budapest alapító-igazgatójával.

Izsó Zita
2019. 07. 23. 10:54
null
A fővárosi rendezvény alapítójának beszámolója szerint a Svájcba vitt kiállítási anyagról szuperlatívuszokban nyilatkozott a szakma Fotó: Erdei Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Art Market Budapest bemutatkozhatott az Art Basel egyik szatellit­eseményén, a Frame Art Fair vásáron. Hogyan jött ez a lehetőség, mit jelent ez Budapestnek, illetve a magyar képzőművészetnek?

– Az Art Basel a világ kortárs műkereskedelmének legfontosabb eseménye. Minden nyáron itt gyűlnek össze a világ vezető galériái, vásárigazgatói, műgyűjtői, ilyenkor szinte mindenki Bázelben van, aki számít. A svájci kisváros ebben az időszakban olyan színházzá válik, amelynek közel százezer nézője, látogatója van, szereplőként, kiállítóként részt venni benne azonban a többségnek csupán vágy marad. Egyedülálló eredményt ért el az Art Market Budapest azzal, hogy az Art Basel egyik kísérőeseményén, csupán néhány utcányira a világ legfontosabb művészeti vásárától, önálló kiállításon és saját eseményen láthatta vendégül a Bázelben tartózkodó művészeti véleményvezéreket. Magyarország szempontjából egyébként ez azért is különösen jelentős siker, mert az Art Baselen, eddig egyetlen alkalommal, mindössze egyetlen magyar galéria kapott lehetőséget a bemutatkozásra, és az idei rendezvény szatellitvásárain is csak egy magyar galéria, az egyébként az Art Market Budapest itteni szerepléséhez is tiszteletre méltó segítséget nyújtó Lena & Roselli reprezentálta a hazai kortárs művészetet. A bázeli jelenlétet, az Art Market Budapest által elért sikert sok éves építkezés és előkészítő munka előzte meg, amely tavaly kezdte igazán éreztetni hatását. 2018 októberében ugyanis Budapest különleges pozícióba került, az Art Market Budapest idejére a művészeti világ új nemzetközi találkozóhelyévé vált. Sok más fontos műtárgypiaci szereplő között több nemzetközi vásár tulajdonosa és igazgatója is a vendégünk volt. Közülük a Frame Art Fair vezetője az együttműködés magasabb szintre emelését kezdeményezte, és partnerséget, kiállítóhelyet, valamint egy önálló, exkluzív bázeli esemény létrehozásának lehetőségét ajánlotta fel számunkra.

A fővárosi rendezvény alapítójának beszámolója szerint a Svájcba vitt kiállítási anyagról szuperlatívuszokban nyilatkozott a szakma
Fotó: Erdei Gábor

– Bázelbe a Bauhaus Contemporary fotókiállítást vitték el. Miért épp ezt a tárlatot választották?

– Mindig fontosnak tekintjük, Bázelben pedig még a szokásosnál is kiemelkedőbb cél, hogy Magyarországot világszínvonalú művészeti forrásként mutassuk be a kulturális tartalmakra fogékony nemzetközi közönségnek. Ez természetesen Budapest mint művészeti központ elfogadottságát, áttételesen pedig az Art Market Budapest megítélését is pozitívan befolyásolja. A Bauhaus Contemporary kiállítás – amelynek már kezdeményezőjeként is közreműködtünk – számos tekintetben telitalálatnak bizonyult. A kifejezetten fotóművészeti tartalom bevonása mellett az szólt, hogy Magyarországnak a nemzetközi fotóművészetben való jelenlétét rendkívül gazdag tradíciói, olyan alkotók munkássága alapozza meg, mint például Moholy-Nagy László, Robert Capa és André Kertész. Nem véletlen, hogy több külföldi szakértő is vallja, hogy Magyarországnak különleges viszonya van a fotográfiával. Ezekre a hagyományokra építve Magyarország a fotóművészet kontextusában nemzetközileg sokkal könnyebben pozicionálható jelentős szereplőként, mint amire más művészeti ágak lehetőséget nyújtanának. Ráadásul mivel épp a 100. évfordulóját ünnepeljük a Bauhaus-iskola alapításának, annak a rendkívüli jelentőségű kulturális tényezőnek, amelyben a magyar alkotók meghatározó szerepvállalása szintén tetten érhető, a témaválasztás sem okozott hosszas fejtörést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával létrejött Bauhaus Contemporary a Bauhaus magyar szereplőiről való megemlékezés mellett arra is külön hangsúlyt fektet, hogy kézzelfoghatóvá tegye, a Bauhaus a magyar alkotói közegben ma is elevenen élő tradíció.

– Milyen visszajelzések érkeztek?

– Mivel az Art Market Budapest nemcsak kiállítóként, hanem egy exkluzív művészeti, társasági esemény házigazdájaként is a kiállításra vonzotta a látogatókat, és annak anyagára irányította a figyelmet, közvetlenül is élvezhettük az elragadtatott reakciókat. Aki pedig nem tudta elfogadni a meghívásunkat Bázelbe, azok kedvéért kénytelenek vagyunk Budapesten, az Art Market Budapest programjában újra bemutatni az anyagot, természetesen újabb okot adva ezzel arra, hogy az igazi ínyenceket majd hazai pályán láthassuk vendégül. A bázeli kiállításunkra ellátogató gyűjtők, vásárigazgatók, műkereskedők, galériatulajdonosok a kiállítási anyagról szuperlatívuszokban nyilatkoztak, de hasonlóan beszédes visszajelzés az is, hogy az anyagnak otthont adó Frame Art Fair a velünk való együttműködés elmélyítését, további közös programok kialakítását kezdeményezte, sőt a Bázelben kiállító galériák közül jó néhányan időközben felvételüket kérték az Art Market Budapestre.

– A Bauhaus Contemporary látható lesz még Magyarországon?

– Az anyag Magyarországon való bemutatása több szempontból is fontos, egyebek mellett azt gondolom, hogy kulturális önbecsülésünket és művészeti önbizalmunkat is növelő hatása lehet. A tavaszi fesztivál részeként Budapestről indult anyag, ahogy említettem, októberben néhány napra több tízezer látogató örömére az Art Market Budapest fotóművészeti kísérővására, az Art Photo Budapest programjában is látható lesz, de addig nyáron Békéscsabán, majd ősszel a Paksi Képtárban, télen Kaposváron és Debrecenben vendégeskedik. A nemzetközi érdeklődés is jelentős, Bázelen kívül Rómába is utazik az anyag, megkeresések érkeztek eddig többek között Szentpétervárról és Barcelonából is, és további egyeztetések is folynak.

– A Frame Art Fairrel tervben lévő hosszabb távú együttműködés kapcsán mire lehet majd számítani?

– Abban már most biztosak vagyunk, hogy az ideihez hasonló formában jövőre újra ott leszünk Bázelben. A Frame Art Fair maga, de több kiállítója, köztük párizsi és londoni galériák is jelen lesznek az októberi Art Market Budapesten. Mi tehát Budapesten, a Frame pedig Bázel mellett esetleg más külföldi helyszíneken is megjelenési lehetőségeket fog biztosítani. A júniusi bázeli együttműködés nyomán közös tengerentúli programokra vonatkozó elképzelések is felmerültek, de ezekről még túl korai lenne beszélni.

– A következő Art Market Budapest októberi programjában mivel készülnek?

– Az idei program gazdagságát több tényező is biztosítja. Komoly volt a túljelentkezés, így a vásár nemzetközi szakmai testülete minden korábbinál szélesebb kínálatból választhatta ki, hogy a pályázati anyagok alapján kik fognak kiállítóként bemutatkozási lehetőséget kapni. Bár a lista véglegesítése és a mintegy 6000 négyzetméteres kiállítási terület beosztása jelen pillanatban is zajlik, már most elárulhatom, hogy öt világrész közel harminc országából érkeznek majd kiállítók Budapestre. Brazília és Mexikó révén megjelenik a latin-amerikai kontinens, de Európán kívülről várunk galériákat például Japánból, Dél-Afrikából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból is. Bázelben többektől is azt a megfogalmazást hallottuk, hogy az Art Market Budapest „beérett”. Bármit jelentsen is ez, az egyértelműen érezhető, hogy olyan megbízható, színvonalas nemzetközi vásárként tekint ránk a nemzetközi művészvilág, ahol érdemes megmutatkozni, ahol kellemes együtt lenni: Budapest egyre inkább értelmezhető számukra komoly művészeti, műtárgypiaci találkozóhelyként. Ma már kifejezett presztízst jelent, ha valaki kiemelt figyelmet kap az Art Market Budapesten. Idén Oroszország kerül díszvendégként ebbe a státusba, ami igazán izgalmas az orosz kortárs képzőművészetben, abból Budapest októberben biztosan ízelítőt ad majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.