A megmérgezett világ védőügyvédje

A valós eseményeken alapuló Sötét vizeken című film arról szól, hogy egy vegyi vállalatokat védő sikeres sztárügyvéd átáll a másik oldalra. Ahova most átállt, ott baj van.

2020. 03. 01. 7:45
null
Forrás: Vertigo Média Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A valós eseményeken alapuló Sötét vizeken című film, amelyet Todd Haynes rendezett, arról szól, hogy egy vegyi vállalatokat védő sikeres sztárügyvéd átáll a másik oldalra. Azon az oldalon, ahol eddig volt, pénz van, temérdek pénz, ésszel fel nem fogható mennyiségben. A másik oldalon, ahova most átállt, baj van. Betegség. Egyre több a rákos megbetegedések száma. Megbetegednek a marhák, a terhes anyák, a gyerekek, mindenki. Robert Bilott, akit Mark Ruffalo alakít a tőle megszokott teljesen bárgyú tekintettel, nagymamája miatt veszi fel a reménytelennek tűnő harcot, mert megkéri rá. A föld és a víz, amelyet a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgez, gyermekkorának játszótere volt. Most több száz, különös körülmények között elpusztult állat temetője.

Edward Lachman operatőr sárga, kék és szürke színekből keverte ki a beteg világ látványát. A megmérgezett világét. Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb vegyipari cége ellen vívott jogi küzdelem tétje, hogy a számos rejtélyes, rákos megbetegedés és haláleset, valamint az évtizedeken át tartó ivóvízszennyezés ténye napvilágra kerüljön. Todd Haynes, aki az amerikai független film berkeiből jött, a jogi dráma műfaján annyiban alakít, hogy megpróbálja mélyebben feltárni a szereplők motivációit, sőt azt is bemutatja, hogy egy ilyen évtizedekig tartó küzdelem – a perek még a mai napig tartanak – mennyire felőrli egy ember idegeit.

Fotó: Vertigo Média Kft.

A egyik jelenet hűen tükrözi, hogy művészi, esetünkben filmkészítési szempontból miért problémás egy jogi ügy bemutatása. Robert Bilott iratokat perelt a DuPonttól, évtizedekre visszamenőleg. A pert megnyeri, az iratokat megkapja. Érkeznek is az irodájába a dobozok. És érkeznek, és érkeznek, és érkeznek. A szállítók temérdek mennyiségű dobozt halmoznak fel a nem éppen kicsi helyiségben. Olyan mennyiségű iratról van szó, amit évekbe kerül feldolgozni. Ha belegondolunk, akkor egy hosszú és unalmas film várna a nézőre. Épp ezért nyúlt a rendező a thriller eszköztárához, és bár így is kétórás az alkotás, ugyanis alaposan el kell magyarázni a nézőnek, hogy mi az a PFOA, amely a DuPont boszorkánykonyhájából kikerülve megbetegíti az embereket, mégsem unalmas egy pillanatra sem.

Bilott évtizedes küzdelmének eredményeképpen a DuPont cég 2017-ben végül több mint 600 millió dolláros (közel 187 milliárd forint) kártérítést fizetett a károsultaknak. Robert Bilott jelenleg is környezetvédelmi jogászként dolgozik. Ügyét, amely alapján a film készült, Nataniel Rich írta meg a The New York Timesban. A film legvégén van még egy slusszpoén: ki tudja, milyen mértékig, de mindannyian érintettek vagyunk – ugyanis ez a vegyi anyag valamilyen mennyiségben megtalálható az emberek 99 százalékának szervezetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.