Eszenyi Enikőt támogatja a szakmai bizottság

Március végén várható döntés a Vígszínház igazgatói posztjáról, amelyre hárman adták be a pályázatukat: a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő, aki tizenegy éve vezeti a teátrumot, Rudolf Péter színész-rendező, aki a napokban hozta nyilvánosságra a pályázatát és Csányi János, a Bárka Színház alapítója, akinek dolgozata szintén elérhető a nyilvánosság számára. A szakmai bizottság kedden hallgatta meg a pályázókat, a grémium továbbra is Eszenyi Enikő jelenlegi színházigazgatót javasolja a státusra.

Szilléry Éva
2020. 03. 11. 10:58
A nemzetközi kapcsolatok terén is sikeresen működött az intézmény Fotó: Szkarossy Zsuzsa Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy éve vezeti Eszenyi Enikő színész, rendező a város leglátogatottabb teátrumát, a három játszóhellyel működő Vígszínházat. Mandátuma a jelen évad végéig szól, de státusa elvben korlátlan ideig meghosszabbítható. Kedden hallgatta meg a szakmai bizottság a pályázókat, a gré­mium javaslata alapján továbbra is Eszenyi Enikőt támogatják. Eszenyi Enikő hat igen és három nem szavazatot kapott, Rudolf Pétert négy igennel és három nemmel értékelték, Csányi Jánost pedig szavazat nélkül hagyta a bizottság. A szakmai grémiumot a főváros részéről Hassay Zsófia és Tóth József, a színházművészeti bizottság delegáltjai közül Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és Kósa Péter Zsigmond, a Pesti Magyar Színház gazdasági igazgatója alkotta.

Rudolf Péter a napokban hozta nyilvánosságra pályázatát, amely szerint polgári népszínházban gondolkodik, Eszenyi Enikő mindeddig nem tette nyilvánossá pályázatát, Csányi Jánosét azonban megismerhette a közönség. Utóbbi pályázatában kritikát fogalmaz meg a jelenlegi igazgatással szemben, de a nyári üzemmódról és filmgyártásról mint melléküzemágról is szó esik benne.

A nemzetközi kapcsolatok terén is sikeresen működött az intézmény
Fotó: Facebook

Eszenyi Enikő 2009-től komoly szakmai sikereket hozott a teátrumnak, egyebek mellett a Pécsi Országos Színházi Találkozón is több díjjal értékelték a társulat munkáját. A nemzetközi kapcsolatok terén is eredményeket könyvelhet el; az elmúlt években a társulat karakteres, fiatal alkotókkal gazdagodott. Eszenyi vezetési stílusa ellen azonban többen felszólaltak: a hatalommal való visszaélésként vagy mentális erőszakként emlegették igazgatói attitűdjét, és az utóbbi időben egyre többen mondtak fel emiatt a teátrumban. Kedden a Színház.online hozta nyilvánosságra 15 színész és 13 volt vígszínházi színházi dolgozó listáját, akik egyönte­tűen kiálltak amellett, hogy Eszenyi agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy szerződést bontottak a teátrummal.

A színház vezetése körül kialakult zaklatott helyzetet tovább árnyalja az utóbbi időben a fővárosi színházak finanszírozása körül zajló vita is. Egy decemberi törvénymódosítás értelmében változott a budapesti színházak fenntartói helyzete. Ennek értelmében a kormány vállalta, hogy kész államilag fenntartani a főváros tulajdonában álló színházakat, amennyiben a működtetést a főváros át kívánja engedni, de a törvény lehetőséget ad közös finanszírozásra a budapesti önkormányzattal. A december óta zajló egyeztetés szerint Budapesten lesznek tisztán önkormányzati, teljesen állami és vegyes finanszírozású teátrumok. A Vígszínház ez utóbbi, kettős fenntartású intézmények közé tartozik majd, amelyről a Fővárosi Közgyűlés a napokban határozott. Mint arról korábban írtunk, a decemberi törvénymódosítás sem volt zökkenőmentes, annak elfogadása előtt a fővárosi kőszínházak és a független színházak jelentős számú képviselője demonstrációt hirdetett a művészet szabadságáért – ezen a tüntetésen Eszenyi Enikő nem vett részt. Az Eszenyi igazgatói stílusa elleni fellépés mindenképp mérlegelendő szempont, de meg kell említeni, hogy a színházigazgatót az említett demonstráció óta érik nyilvánosan, névvel vállalt támadások, mindaddig csak szóbeszéd tárgya volt a stílusa.

A kedden hozott bizottsági javaslatokról a közgyűlésnek március végén kell döntenie, de mivel vegyes finanszírozású színházról van szó, a leendő igazgató személye tekintetében valószínűleg a kormány véleménye is számít majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.