Nyitnak a szabadtéri kiállítóhelyek, skanzenek és múzeumok

A vidéki járványügyi korlátozások feloldása elsőként a szabadtéri tárlatoknak, skanzeneknek adott lehetőséget az újraindulásra a közgyűjteményi szcénából, de a május 4-től életbe lépett feloldás után még átlagosan két hetet várnak a látogatók fogadásával a múzeumok. Az éves látogatószám akár kétharmada is elmaradhat a kényszerleállás és a visszafogott látogatási rend következtében.

Szilléry Éva
2020. 05. 19. 7:04
Karnok Csaba
Mától látogatható az ópusztaszeri néprajzi gyűjtemény is Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteménye, a Göcseji Falumúzeum május 30-án fogad először látogatókat, a pandémiára tekintettel nagyobb csoportok nem lehetnek egyidejűleg a tárlaton, és hét főben maximalizálják a családi csoportokat. A fogadótérben csak maszkban lehet tartózkodni, a készpénzes fizetést pedig nem javasolják. A múzeum épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át: valójában egy elképzelt falu, amelynek épületei így soha nem álltak együtt, de a mai kor emberének hitelesen tudnak szemléltetni egy XIX. század végi egyutcás településtípust. Az online skanzen a pandémia miatt március 15-e óta a virtuális térben igyekszik pótolni a kulturális életet. A múzeum a nyárra gyermek-kézművestábort is szervez, 15 főben maximalizálva a résztvevők számát.

Mától látogatható az ópusztaszeri néprajzi gyűjtemény is
Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

A Vasi Skanzen az ország második szabadtéri néprajzi múzeuma, amely ettől a héttől folyamatosan visszaáll a munkára, a munkatársak elkezdenek bejárni, ám a látogatásra nézve még nem kapott végső utasítást az intézmény apparátusa. Az 1973-tól működő tárlategyüttes szintén eredeti áttelepített épületeivel szeretné visszaadni a régi falu hangulatát, a szabadtéri kiállítás főbb részei: a falu főutcája, a falu közepén lévő őrségi domb és a pincesor. A Vas megyei, szalafői Pityerszeren a három házcsoportból álló porta, az őrségi népi műemlékegyüttes a néhai őrállók építészeti és kulturális hagyományát idézi fel. A tárlat már látogatható, de a 65 év feletti, veszélyeztetett korosztály tagjait nem fogadják.

A Sóstói Múzeumfalu kilenchektáros területe már május 8-án megnyitotta kapuit a látogatók előtt, az érdeklődés folyamatosan növekszik.

Ma nyit meg a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Ópusztaszeren. A tárlat a Csongrád és a történeti Csanád megye dél-alföldi tájainak építészeti és életmódbeli hagyományait szemlélteti. A legújabb néprajzi gyűjtemény kialakítása a kilencvenes években zárult le, de már a nyolcvanas évektől látogatható volt. A vendégek és a dolgozók védelmében a másfél méteres távolság, maszk és fertőtlenítő használatát teszik kötelezővé a parkban.

A szentendrei skanzen egyelőre az újranyitásra készül, pillanatnyilag nem kaptak konkrét dátumot, de a nyitást több lépcsőben kívánják bevezetni. A Pest megyei múzeum tavaly november, vagyis a téli bezárás óta nem látogatható, hiszen a vészhelyzet egybeesett a tavaszi újranyitás eredeti tervezett idejével.

A skanzen elindított egy gyűjtési akciót is: a szájmaszkok történetét kívánja dokumentálni, az ötleteket a [email protected] folyamatosan fogadják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.