A néha komor, máskor kora nyári időben a vendéglő teraszán foglaltunk helyet, s az éppen szervírozott kávéról eszmét cserélve, Szörényi Örs megjegyezte: a tejszín kihozza az ízeket. Nosza, lecsaptam a témára, ha már profi szakács a beszélgetőtársam.
– A vaj ugyanúgy, ezért használnak rengeteget a francia konyhában, ami egyébként régen meghonosodott az itthoni gasztronómiában, s egyik alapja a magyar, nem a magyaros szakácsművészetnek – tudtam meg a Gundel Károly szakközépiskolában végzett zenésztől, aki kifejtette, hogy a Monarchia idejében a környező országok ételei és ízvilága szintén megtelepedtek hazánkban.
– Ez a magyar kultúra szépsége, ez az olvasztótégely-szerűség. Elég Borbás Marcsi bármelyik műsorába belepillantani, ahol fantasztikusan színes paletta tárul elénk – magyarázta lelkesen Szörényi Örs, akitől azt is megérdeklődtem, hogy az édesapjával, Szörényi Leventével végzett és már profivá érett borászati tevékenységükben vajon segít-e a szakácsszakmája?
– Alapvetően apám valósította meg magát a szőlészkedésben, engem huszonévesen egészen más dolgok érdekeltek a Balaton partján. A szakácsiskolában a nyolcvanas évek végén mindenre megtanítottak, ami egy akkori étlapon szerepelt – mesélte, hozzáfűzve: szülei nem ellenezték, hogy muzsikus legyen. ám édesapja úgy vélte, kell egy polgári szakma a gyerek kezébe, ezért lett szakács.
– Bekerültem a Fórum Hotelbe, ahol Kalla Kálmán mesterszakács vezetésével végigjártam a szamárlétrát, megtanultam a munkához való hozzáállást.
Szakács helyett mégis inkább zenész lett, méghozzá az Első Emelet dobosa 1990-ben, onnan hívták be egy évre katonának.
– A seregben szakács voltam, egy kicsi szigethalmi légvédelmi laktanyában, ahol ugyanazt az ételt kapták a tisztek és a sorkatonák – beszélt szerencsés bevonulásáról, majd elárulta: első időkben sem zöldség, sem gyümölcs, sem tejtermék, sem pékáru nem került az asztalokra, azonban, miután besorozták a szigethalmi zöldséges fiát, rajta keresztül megreformálta az étlapot.
– Annyira kedveltek, hogy leszerelésemhez közeledve bevihettem a dobszerelést, és a laktanyában készültem az első lemezemre.