Üzenetek Trianonról – Száz év magányban a nemzet

Az elcsatolt területek minden részéről csatlakoznak versmondók ahhoz az online emlékműsorhoz, melyet a Magyar Versmondók Egyesülete Facebook-oldalán tesz közzé.

Magyar Versmondók Egyesülete
2020. 06. 03. 21:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz év közös magányát idézi fel versben a Magyar Versmondók Egyesülete a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján. Az elcsatolt területek minden részéről csatlakoznak versmondók ahhoz az online emlékműsorhoz, melyet a Magyar Versmondók Egyesülete Facebook-oldalán június 4-én, pontban 16:32 órakor tesz közzé, tekintettel arra, hogy a szerződést budapesti idő szerint 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a Versailles-i Nagy Trianon-kastélyban.

Az emlékműsort megelőzően internetes, rendhagyó történelem- és irodalomórát tart általános iskolásoknak a Magyar Versmondók Egyesülete és a Scool-túra Kft., mely felkerül a legnagyobb közösségi videómegosztó portálra. Ebben az anyaország határain túl élő tanárok, idegenvezetők, diákok is megszólalnak, énekelnek, verset mondanak és üzenetet küldenek többek között Rimaszombat, Sárosoroszi, Déva és Nagyszelmenc iskoláiból.

Itt, és az egyesület Facebook-oldalán megjelenő, Száz év magányban a nemzet című műsorban is láthatják a nézők a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalának új klipjét, melyben a világ különböző részein élő magyarok kapcsolódnak be a dal éneklésébe. Az elcsatolt területek mindegyikéről hallhatunk, láthatunk egy-egy verset felnőttektől és gyerekektől vegyesen, Erdélytől Ausztriáig mindenhonnan. Reményik Sándor, Vörösmarty Mihály, Bálint Ilona, Dsida Jenő, Domonkos István, Juhász Gyula és Kányádi Sándor verseinek határon túli tolmácsolói mellett Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke is megjelenik, aki Ady Endre és Csoóri Sándor Trianonhoz kapcsolódó költeményeit idézi meg. A műsorban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának videóüzenete is látható lesz. A műsor József Attila Bús magyar ének című versével kezdődik majd.

Száz éve egy addig ismeretlen francia kastélyból fogalommá vált Trianon neve. Egy szörnyű háború szörnyű következménye, egy tragikus esemény, egy nemzet végzetes feldarabolása, egy örök nyomot hagyó szerződés. Versben az ítélet és az emlékezet...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.