Miért mond le a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége?

Lemondanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői és szenátusa, mivel az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány „minden alapvető jogkörétől megfosztotta” – közölték az SZFE rektorhelyettesei az egyetem hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A Magyar Nemzet már korábban több színházigazgatót is megkérdezett a SZFE körül kialakult helyzettel kapcsolatban. A Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Seregi Zoltán gondolatait idézzük fel.

Magyar Nemzet
2020. 08. 31. 17:53
Budapest, 2017. mrcius 17. A Sznhz- s Filmmvszeti Egyetem bejrata a VIII. kerlet Vas utca 2c-ben. MTVA/Bizomnyosi: Rka Lszl *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot ksztje kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Róka László Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta nyilvánosságra került a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) működtető alapítvány kuratóriumának névsora, példátlan támadásba lendült a baloldal.

A példátlan baloldali támadás kezdőhangját az összellenzéki vezetésre törő Gyurcsány Ferenc adta meg,

amikor Facebook-oldalán azt írta: „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek”. Ez a fenyegetés túlmegy Karácsony Gergelyén, aki Dörner Györgynek, az Újszínház igazgatójának küldött selyemzsinórt. Efféle direkt politikai támadás eddig nem jellemezte a balliberális oldalt. A Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Seregi Zoltán világította meg mások mellett az események hátterét korábban a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Mint mondta, a múlt rendszer, a szocializmus szellemisége és emberei itt élnek közöttünk harminc évvel a rendszerváltoztatás után, és még mindig erős befolyással bírnak a felsőoktatásban.

– Ezt a befolyást és magukat féltik hisztérikusan.

Ha nem ilyen ocsmány „demokratikus” stílusban fenyegetőznének, még meg is tudnám érteni őket. Csak azon nevetek magamban, hogy akik mostanában vezették vagy vezetik az SZFE-t, annak idején azok ellen léptek fel keményen, akik akkor voltak a magyar színházak vezetői. Most ők ragaszkodnak foggal-körömmel a hatalmukhoz, a befolyásukhoz, azok által is, akiket ők neveztek ki. Úgy tűnik, mégis lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni. Úgy tesznek, mintha a tulajdonuk lenne az SZFE, pedig az egy állami intézmény, nem hitbizomány – magyarázta Seregi Zoltán.

Hozzátette, az a trükkjük, hogy mindent szakmainak álcáznak. Pedig az nem kizárólag szakmai kérdés, hogy miről szól egy előadás, milyen a szellemisége. Divatosan: mi az üzenete. Seregi elmondása szerint mindenféle szellemiségű előadás lehet szakmailag rossz vagy jó. – De a szakmaiság manapság ki van sajátítva a balliberális szellemiségű előadások számára. Ez ravasz húzás, amin sokan nem látnak át – fejtegette Seregi. Aki kiemelte azt is, hogy a szellemi élet sokszínű, ennek tükröződnie kell az oktatásban is. – Vannak olyan metódusok a színészképzésben, mint például az a számomra elfogadhatatlan módszer, hogy össze kell törni a növendék személyiségét, azután újraépíteni azt. Milyen alapon? És mivé építeni? Egy felnőtt embert? Hogy is van ez? Ma, amikor az iskolában, ha a tanár csúnyán néz a diákra, meghurcolják? Természetesen ez nem általános módszer, azonban létezik, és létezett az én időmben is. 45 éve! Ezen kívül másfajta szellemi értékeknek szintén meg kell jelenni az oktatásban, mivel nem csak az újmarxista, baloldali gondolkodás létezik. Senkinek nem célja megszüntetni és kukába dobni az eddig megteremtett értékeket. Bővíteni, sokszínűvé akarják tenni az oktatást, az intézmény szellemi életét – tette hozzá Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A Magyar Nemzetnek korábban a témában nyilatkozott Andrási Attila, a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház igazgatója, Balázs Péter a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, Dörner György az Újszínház igazgatója, Szabó Ágnes a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke.

Lemondanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői és szenátusa, mivel az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány „minden alapvető jogkörétől megfosztotta” – közölték az SZFE rektorhelyettesei az egyetem hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

„Tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát”, keddi hatállyal „kénytelen lemondani” vezetői pozíciójáról Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja – közölte Upor László.

Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője már korábban bejelentette lemondását. Upor László közölte: az intézmény távozó vezetői mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.