Bánk bán maratonra készül a Nemzeti Színház

Háromnapos előadássorozattal emlékezik a Nemzeti Színház a Bánk bánra, Katona József kétszáz éve, 1820 őszén nyomtatásban megjelent drámájára. Az október 20. és 22. között megrendezett Bánk bán maratonon Katona József drámája, az abból készült opera, valamint az eredeti mű osztálytermi változata is színre kerül a teátrumban.

2020. 10. 18. 20:02
null
Fotó: Halmai Gyöngyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 20. és 22. között érdekes Bánk bán előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel, valamint kamarakiállítással várja az érdeklődőket a Nemzeti Színház. A teátrum lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a háromnapos rendezvény három tematika köré épül. Mint írják, az október 20-i programok középpontjában az opera áll. Batta András zenetörténész 17 órától tárlatvezetést tart a Bánk bán történetéről szóló kamarakiállításban, aztán 17.30-tól Bánk bán az operaszínpadon címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia korábbi rektora, a Virtuózok zsűritagja, Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház első karmestere, az előadás karmestere és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, az előadás rendezője részvételével. 19 órától a Nagyszínpadon Erkel Ferenc Bánk bán című operáját láthatja a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében és Kesselyák Gergely vezényletével. A háromfelvonásos operában színpadra lép mások mellett Molnár Levente, Mester Viktória, Fischl Mónika, Bakonyi Marcell, Boncsér Gergely, Kálmándy Mihály, Berczelly István és Kendi Lajos. Az előadásban közreműködik még a debreceni Kodály Filharmónia, a debreceni Csokonai Színház énekkara, valamint a Bánk bán 2020 tánckara is.

Molnár Levente Bánk bán szerepében
Fotó: Halmai Gyöngyi

A dráma kerül a fókuszba október 21-én, ugyanis 17.30-tól Katona drámájáról beszélget Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, az budapesti ELTE és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem professzora, Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, esztéta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora és a BTK Filozófiai Intézet tudományos tanácsadója, valamint Vidnyánszky Attila, a darab rendezője. 19 órától Katona József Bánk bán című drámáját láthatjuk a Gobbi Hilda Színpadon, a főbb szerepekben Mátray Lászlóval, Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával, Farkas Dénessel és Horváth Lajos Ottóval. – Katona tudta, értette, érezte, hogy mi a színpadi hatás. Az egyik legnagyobb drámaírói erény, amikor a téma, a tézis, az ügy, a mondandó a drámai cselekmény energiájává alakul. Ahogyan Shakespeare, Katona sem csak filozofál. Nagyon személyessé, zsigerből játszhatóvá tudta megírni a figurákat, akik a nézőből együttérzést, azonosulást, szeretetet, megvetést és gyűlöletet váltanak ki. A Bánk bán története ma is érvényes: ahogyan az egyes ember a történelemben cselekszik vagy sodródik, ahogyan változtatni akar, és ahogyan a történelem, a sors a maga igazságát képviselő embert, a hőst felőrli, megsemmisíti, de fel is emelheti – emelte ki az előadás kapcsán Vidnyánszky Attila.

Kendi Lajos Biberach és Boncsér Gergely Ottó szerepében
Fotó: Éder Vera

A Bánk bán maraton harmadik napján, október 22-én a tanításé lesz a főszerep. 17.30-tól két előadást tartanak a Bánk bánról: Erkel operáját Windhager Ákos zeneelméleti író, az Országút folyóirat rovatvezetője ismerteti, míg Vidnyánszky Attila Bánk bánjairól Szász Zsolt dramaturg, a Szcenárium folyóirat felelős szerkesztője osztja meg gondolatait. 19 órától a Kaszás Attila Teremben A Bánk-misszió címmel egyórás tantermi előadáson vehet részt a közönség. Verebes Ernő, a Nemzeti Színház fődramaturgja elkészítette a dráma tanteremben bemutatható verzióját, amelyet az elmúlt két évben Hajdúböszörménytől Győrig több tucat iskolai osztályban adtak elő. Nem maradt ki egyetlen szereplő és történetszál sem, ám Katona nyelvezetét érthetőbbé tették, ami így megkönnyíti a mű befogadását a diákok számára. A Bánk bánt nemcsak rendezni kihívás, de tanítani is nehéz. Vidnyánszky Attila szerint, aki korábban maga is tanított középiskolában, egy-egy remekmű „megéreztetése” jelenti a legnagyobb feladatot a tanár számára, hogy a diákokkal is megtörténhessen az, amiért egy műalkotás megszületik: a katarzis. Az előadás után, 20.15-től nyílt eszmecserére várják a meghívott tanárokat Balázs Gézával és Vidnyánszky Attilával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.