Húszéves a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete

Az egyesületalapítás célja a tagok alkotómunkájának bemutatása és a grafika, mint műfaj jelenlétének az erősítése volt.

Gőz József Miklós
2020. 10. 28. 13:30
null
Bogdándy György portréi a neves elődökről (Önarckép, Móré Mihály, Várkonyi Károly, Torok Sándor), balra Burai István műve
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évtizede néhány debreceni grafikus összedugta a fejét, s megalapította a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületét (jelenlegi elnöke Tamus István). Kettős célja volt az egyesületalapításnak. Az egyik: a tagok alkotómunkájának bemutatása, a másik: a grafika, mint műfaj jelenlétének az erősítése a magyar művészeti közvéleményben.

Húsz éve alakultak meg az Incognito Pubban
Fotók: Gőz József Miklós

A munka bemutatása érdekében a húsz év alatt több mint ötven kiállítást rendeztek, és sok művészeti projektben vettek részt. Többek között elindították a debreceni nemzetközi művésztelepet és ötévenként jubileumi katalógusokat és mappákat jelentettek meg. Elismert elődeiknek tartják a Debreceni Református Kollégium rézmetsző diákjait. (A névválasztás is a folyamatos múltat jelzi, 1935-ben alakult meg Debrecenben az Ajtósi Dürer Céh. A 2001-ben elhunyt Várkonyi Károly mindkettőnek alapító tagja volt.) Az egykori kollégiumi diákok és más, régi elődök alkotásait is gyűjti, rendszerezi, a műveket digitalizálja, műtárgyleírásokat készít és segít megteremteni a fizikai alkotások tárolási körülményeit. Saját művésztelepet is működtet a Balatonnál, Balatonfüred térségében, a helyi önkormányzatok és Debrecen, s Derecske önkormányzatainak támogatásával. Megteremtette az állandó grafikai műhelymunka lehetőségét adó szakmai bázist, a debreceni Belvárosi Alkotóműhelyt. Az egyesület most két kiállítással is ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, s mivel a negyedik öt év is most jár le, jubileumi katalógusokat is megjelentették.

Látogatók Velényi Rudolf 1, 2, 3 című alkotása előtt

A jubileumi napon felkeresték az Incognito Pubot, ahol megalakultak, majd kimentek a temetőbe, ahol sétájuk soron felkeresték az időközben elhunyt tagok sírjait. Délután két tárlatot is megnyitottak, amelyek megrendezésében közreműködött Fátyol Zoltán grafikus és Áfra János költő. A Modem harmadik emeletén az egyesület a Debrecenért-Debrecenart koncepcióját képviselő grafikai lapokat állították ki. Ezután átvonultak a Kölcsey Művelődési Központba, ahol a Bényi Árpád teremben az egyesületi tagok gyűjteményes kiállítását nyitották meg. A már említett jubileumi katalógust is bemutatták, amelyet Velényi Rudolf grafikusművész szerkesztett.

Bogdándy György portréi a neves elődökről (Önarckép, Móré Mihály, Várkonyi Károly, Torok Sándor), balra Burai István műve

A kiállított, igen változatos munkákban a magas, mély- és síknyomás minden eleme megjelenik, különös tekintettel a linómetszésre, a rézkarcra és a litográfiára. Különleges színfolt a ma már ritkán használt mezzotinto alkalmazása. Ugyanakkor megjelenik korunk vívmánya, a művészi igényű számítógépes grafika is. Az öt év múlva esedékes 25 éves jubileumukat talán már saját gyűjteményük létrehozásával ünneplik. A grafikusművészek kiállítása november 22-ig tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.