Különleges válogatásprogram szerdától a mozikban

Különleges válogatásprogrammal jelentkezik a népszerű A művészet templomai sorozat: a Budapesten, Szegeden és Debrecenben október 14. és 21. között megrendezett II. Országos képzőművészeti filmnapokon visszatérnek a nagyvászonra a sorozat legnépszerűbb részei, és premier előtti vetítéseken debütál a legújabb, Amadeo Modigliani életpályáját bemutató epizód.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 21:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat éve indult útjára A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilmsorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, múzeumait és műkincseit mutatja be. A látványos dokumentumfilmek a szakértői interjúkat archív felvételekkel, játékfilmes életrajzi jelenetekkel és a műalkotások különleges, részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik. A sorozat részeként minden évben 4-5 új művészeti film érkezik országszerte az art mozikba.

A II. Országos képzőművészeti filmnapokon Budapesten az Uránia filmszínházban (október 14–17.), a szegedi Belvárosi moziban (október 15–21.) és a debreceni Apolló moziban (október 18–21.) visszatérnek a nagyvászonra A művészet templomai sorozat legnépszerűbb epizódjai. A filmnapok nyitóvetítése a sorozat legújabb, Modigliani-centenárium című, Amadeo Modigliani életpályáját bemutató részének premier előtti díszbemutatója lesz október 14-én az Urániában, ahol a vetítés előtt bevezető előadást tart Rébay Fatima művészettörténész, múzeumpedagógus, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa. Valeria Parisi új filmjében egy eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel Modigliani, „az elátkozott zseni” művészi pályája és botrányokkal teli, bohém és tragikus magánélete.

A filmnapok programjából nem hiányozhatnak A művészet templomai korábbi évadjainak legsikeresebb alkotásai sem. Látható lesz többek között a sorozat első, a Vatikáni Múzeumot és a Sixtus-kápolnát bemutató epizódja, valamint a madridi Prado Múzeum és a szentpétervári Ermitázs történetét és csodálatos gyűjteményét, Bosch, Tintoretto, Hokuszai, Paul Gauguin, Frida Kahlo, Salvador Dalí életét és művészetét, impresszionista mesterek kevésbé ismert alkotásait bemutató mozifilmek is.

A madridi Prado Múzeum
Fotó: Pannonia Entertainment

A XX. századi modern művészethez kapcsolódva három különleges dokumentumfilm is helyet kapott a képzőművészeti filmnapok programjában. Látható lesz a modern művészet legismertebb gyűjtőjéről és műpártolójáról, Peggy Guggenheimről készült portréfilm, A művészet megszállottja, a náci diktatúra művészetüldözését és az ellopott műkincsek utáni nyomozást feldolgozó Hitler kontra Picasso, és az Urániában október 15-én levetítik A új Bauhaus című fesztiváldíjas amerikai dokumentumfilmet, a 125 éve született világhírű fotográfus, konstruktivista festő, formatervező és a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, Moholy-Nagy László életútjáról és örökségéről, s arról az újító szellemű, modern technikát művészi sokszínűséggel integráló szemléletéről, amely máig inspirálja az alkotókat.

A rendezvény a filmeket forgalmazó Pannonia Entertainment, az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Apolló mozi és a Belvárosi mozi együttműködésében valósul meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A részletes program a sorozat Facebook-oldalán olvasható. A premierek kiemelt budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház. Aki lemarad a programról, a filmek egy részét később a Várkert Bazár és az Art+ Cinema filmklub vetítésein és a sorozat online filmkölcsönzőjében is elérheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.