Cziffra 100 – Emlékévvel ünnepeljük jövőre a világhírű zongoraművészt

Megtartották a Cziffra György-emlékév 2021 rendezvény sajtótájékoztatóját a MOMKult Színháztermében. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a program művészeti vezetője lapunknak hangsúlyozta: az eseménysorozat szorosan kapcsolódik az eddigi évek fesztiváljának gondolataihoz, sőt a Cziffra György által létrehozott fesztivál és alapítvány eszmeiségét viszi tovább, ami nem a perfekcionizmusra, hanem a kifejezésre összpontosít.

2020. 11. 06. 8:15
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napra pontosan kilencvenkilenc éve született Cziffra György születésnapján, csütörtök délután ismertették a Cziffra György-emlékév és fesztivál határokon átívelő programját a MOMKultban. Mint elhangzott, Cziffra György, a világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg jövőre a hazai és nemzetközi zenei élet, ugyanis születésének századik évfordulója alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Magyarország kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, míg az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Fotó: Teknős Miklós

Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere kiemelte, hogy a magyar kormány nagy ívű támogatásának köszönhetően egy teljes évadot szentelnek Cziffra Györgynek. Pokorni Zoltán abban reménykedik, hogy országos hírű, nemzetközi rangú sorozattá válik a fesztivál. Majd hozzátette: a jegyek értékesítése mától elkezdődött.

A fesztivál művészeti koncepcióját Balázs János ismertette. Mint rámutatott, Cziffra Györgyre gyermekkora óta mesterként, példaképként tekint. – Örömteli, hogy 2016 óta egyre nagyobb távolságokra tudunk ugrani, s így a centenáriumra nemzetközi szintre emelkedik a fesztivál. Ebben a mindannyiunknak nehéz időszakban csak a remény, a hit és jövő tervezése maradt számunkra. Bízunk benne, hogy a 2021-es évben sokkal optimálisabb körülmények között adhatunk koncerteket, mint az idei évben – fejtette ki. Majd arról is beszélt, hogy az esemény nemzetközi szintre emelésével Cziffra György pályájának fontos helyszínein, többek között Párizsban, Londonban, Moszkvában, Brüsszelben és Bécsben is rendeznek hangversenyeket. – Az elmúlt években nem változott a művészeti koncepció, hisz továbbra is „A zene szabadsága” áll a középpontban, ezért választottuk ezt a fesztivál mottójának. Lényeges, hogy a fiatalokat továbbra is támogatjuk, mesterkurzusokat szervezünk.

Fotó: Teknős Miklós

A zongoraművész lapunk kérdésére kifejtette, hogy az eseménysorozat szorosan kapcsolódik az eddigi évek fesztiváljának gondolataihoz, sőt a Cziffra György-fesztivál és -alapítvány eszmeiségét viszi tovább, ami nem a perfekcionizmusra, hanem a kifejezésre összpontosít.

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az emlékév külföldi programjainak szervezésében vállal szerepet a 2016-os Bartók-évhez hasonlóan. – Határozottan megvédjük, megőrizzük, ápoljuk kulturális értékeinket. Cziffra György kivételes jellemű ember volt, aki a fiatalokat is támogatta, s Balázs Jánosék is ezt a küldetést viszik tovább. A sorozat fókuszában azok a városok állnak, ahol Cziffra György meghódította a közönséget – tette hozzá Schőberl Márton.

– A pillanat művészei tizenhárom vidéki városban, tizenkét budapesti helyszínen és tizenöt országban adnak koncertet – hangsúlyozta Besszer Szilvia, a programsorozat főszervezője. A Cziffra 100 emlékév 2021. február 9-én Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjével kezdődik a Zeneakadémián. A művészektől Cziffra- és Liszt-átiratokat hallhat a közönség. Február 14-én A virtuóz címmel filmvetítést tartanak a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, míg február 18-án ZongOpera címmel Miklósa Erika és Balázs János ad koncertet.

Balázs János zongoraművész
Fotó: Teknős Miklós

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Cziffra György jelenléte még életében felülmúlta legendáját. A programok között egyedülállónak nevezhető Eötvös Péter híres magyar zeneszerző első zongoraversenyének, a Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra című művének ősbemutatója, amelyet 2021 november 5-én tartanak majd meg a Müpában, A hangverseny szólistája Balázs János zongoraművész lesz, a versenymű november 9-én Párizsban hangzik el újra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.