A természet belső rendjének és mozgásainak festője

Nagyszabású emlékkiállítással tiszteleg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Konok Tamás festőművész életműve előtt. A 2021. január 12-től látogatható kiállításhoz kétnyelvű, a tárlat anyagával illusztrált katalógus készül, mely január–február folyamán jelenik meg.

Breuer Csilla
2020. 12. 11. 9:35
null
Konok Tamás festőművész Fotó: Rosta József/Ludwig Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konok Tamás festőművész 1930. január 9-én született, kilencvenedik születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A rendkívüli helyzet miatt a tárlatot szeptemberről decemberre halasztották, a megnyitót tegnapra időzítették, és a terveknek megfelelően a falakra is került Konok Tamás több mint száz alkotása. A legutóbbi járványügyi intézkedések miatt azonban a múzeum zárva, így értelemszerűen a megnyitó is elmaradt.

Konok Tamás festőművész
Fotó: Ludwig Múzeum/Rosta József

Az alkotóereje teljében lévő, általános tisztelettel és szeretettel körülvett Konok Tamás sajnos nem érhette meg a kiállítás megvalósulását, a Kossuth-díjas képzőművész november 20-án elhunyt. Így a tervezett életmű-kiállítás, amelyre ő maga új művekkel, barátai pedig ünnepi programokkal, koncertekkel, beszélgetésekkel készültek, olyan emlékkiállítássá alakult, mellyel Konok Tamás egyedülálló, különleges, folyamatosan megújuló művészete előtt tisztelegnek a szervezők, a „Vers l’infini”, azaz „A végtelenbe” címen, egyik művének címét kölcsönözve.

A tervezett megnyitó napjára a művek a falakra kerültek
Fotó: Ludwig Múzeum/Rosta József

A Ludwig Múzeum közleményéből kiderül, hogy a tárlat anyagát a művész műterméből, az ő közreműködésével válogatták, a kiállítás nagyobbik felét a legfrissebb, a 2000-es és 2010-es években készült munkái teszik ki. Egy kisebb válogatás az ötvenes években készült, természetelvű festményekre, majd a hatvanas évek útkereső kollázsaira és grafikáira fókuszál, melyek 1959-es párizsi letelepedése után készültek. A nyolcvanas évektől ismét új képformákat, térszerkezeteket, képarchitektúrákat kísérletezett ki, melyekből szintén kisebb válogatás készült.

Konok Tamás művészetének tárgya nem a valóság, hanem a természet belső rendje és mozgásai. Képein a láthatatlant, az anyagtól elszakadó ideát kívánja láthatóvá tenni. Életművének csúcspontjai azok a végsőkig redukált, az anyagi valóságon túli rendet felmutató képek, melyekben szellemi tisztaságra való törekvése, a transzcendens iránti nyitottsága nyilvánul meg

– áll a közleményben.

A kiállítás részeként Konok Tamás kisméretű vázlataiból és grafikáiból, az ún. Mikroludiumokból egy gazdag szelekciót tekinthetnek meg a látogatók, két teremben pedig újra bemutatják a Vásárhelyi Tamás biológussal közösen rendezett interaktív múzeumpedagógiai kamarakiállítást is, amely 2019 nyarán a Deák 17 Galériában nyílt Tér – mozgás – játék címmel. Levetítik továbbá a Konok Tamásról Graphidionok címmel készült, 2019-es portréfilmet is. A kiállítás kurátora Szipőcs Krisztina.

A kisméretű grafikákból is készült egy válogatás
Fotó: Ludwig Múzeum/Rosta József

A művészcsaládról, melynek Konok Tamás is tagja volt, korábban itt írtunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.