Adventi online könyvárverés a Honterus Antikváriumban

A karácsonyi ünnepeket megelőző adventi hetek a lelki felkészülés és persze az ajándékok beszerzésének az ideje, még ebben a járvány sújtotta időszakban is. Az aukciósházak és antikváriumok is zömmel ekkor tartják téli árveréseiket, remélve, hogy siker esetén működésük továbbra is biztosítva lesz.

Magyar Nemzet
2020. 12. 01. 10:35
null
Fotó: DANIEL HALASZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Múzeum körúti Honterus Antikvárium gyönyörű katalógusát elnézve a szép és ritka könyvek kínálatban nincsen hiány. Az online aukció holnap (december 2-án) 15 órakor kezdődik. Kézbe venni is megtiszteltetés a Szent Biblia első – 1626-os, teljes magyar nyelvű – fordítását, amelyet Káldi György jezsuita pap készített, nemkülönben az 1732-es, nagyszombati második megjelenést.

Fotó: Honterus
Fotó: Honterus

Talán még ezeknél is ritkább az úgynevezett „Váradi Biblia”. II. Rákóczi György fejedelem Köleséri Sámuel prédikátor-tanárt bízta meg a Károli-féle fordítás revíziójával. 1657-ben megkezdődött a nyomtatás Váradon, de a török ostrom miatt a munka félbeszakadt és a példányok egy része is megsemmisült. A Kolozsvárra átmenekített ívek nyomdai munkálatait itt fejezték be 1661-ben. Szabadságharcunk szerelmesei számos izgalmas könyv közül választhatnak, az Aradi vértanúk albumától kezdve Kossuthék német nyelvű körözési hirdetményéig.

Fotó: Honterus

Korban idetartozik az Életképek folyóirat 1843–48 közötti sorozata, pompás, bordázott bőrkötésben, színes, kőnyomatos divatmetszetekkel és illusztrációkkal. A kötetek számos első közlést is tartalmaznak Petőfi Sándortól, aki egy időben Jókaival karöltve szerkesztette is Frankenburg Adolf lapját. Helytörténészek vármegyei és városmonográfiák közül válogathatnak Iglótól Székelyföldig, Soprontól a Szilágyságig. A borászattal és szőlőműveléssel foglalkozó negyven munkából több is foglalkozik a tokaji nektárral és a hegyaljai szőlőkkel. Nemzetközi aukciók színvonalában is kiemelkedő lenne a 16–18. századi illusztrált és ritka, idegen nyelvű könyvek témaköre. Bacon, Cicero, Horatius, Sztrabón, Tasso – hogy csak az ismertebb neveket említsük –, de lenyűgözőek a színes hadászati térképeket, ostromokat, középkori hadigépezeteket, növény- és bogármetszeteket, római kori leleteket, pénzérméket, valamint európai városokat bemutató közel 600 rézmetszet gazdag választéka. Csodálatos látványt nyújt 140 évvel ezelőtti fővárosunk a 20×110 centis, eddig ismeretlen panorámaképen.

Fotó: Honterus

Kalapács alá kerül egy első világháborús harctéri fotóalbum, amelynek 234 felvétele számos fontos információval szolgálhat a „nagy háború” történéseinek minél részletesebb feldolgozásához. A természettudomány, a vadászat és az útleírások kedvelői is gazdagíthatják gyűjteményüket az aukció tételeiből. Polcra tehetik a Magyar Szemle Társaság eddig megjelent köteteit, és egy különleges, emigráns kiadású, magyar történelmi könyvsorozatot is Buenos Airesből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.