Texhibition – Generációk közötti párbeszéd a Fugában

A Fuga Budapesti Építészeti Központ ad otthont az V. Texhibition című kiállításnak, amelyen magyar és külföldi textilművészek munkái szerepelnek január 17-ig. A kurátorral, Szigeti Szilvia textiltervezővel a tárlat koncepciójáról, a különféle technológiákról és a textiltervezői képzésről beszélgettünk.

2021. 01. 08. 10:46
null
A digitálisan nyomott textilek esetében az organikusabb, florális motívumok és akár a fotórealisztikus megoldások is megjelennek Fotó: Juhász G. Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben immár ötödik alkalommal nyílt meg önálló kiállításként a tizenhat textilművész munkáit bemutató válogatás, a Texhibition a Határtalan design kiállítássorozat részeként a Fuga Budapesti Építészeti Központban. A Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező által 2015-ben kezdeményezett projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az évtizedekkel ezelőtt vezető ágazatként működő magyar textiliparra, ezen belül is a textiltervezőkre.

A generációk közötti párbeszéd, a fenntarthatóság jegyében minden évben több, más-más generációhoz tartozó tervezőt hív meg a Texhibition kiállításra Szigeti Szilvia, aki, mint hangsúlyozta, fontosnak tartja a projekt nemzetköziségét, a tervezők közötti nemzetközi párbeszédet, így két-három külföldi tervező munkái is helyet kapnak a kiállításon. A most látható tárlaton magyar tervezők lakástextiljein kívül három külföldi tervező alkotásai mutatkoznak be.

A geometrikus motívumok kivitelezése szerencsésebb, míg a digitálisan nyomott textilek esetében nagyobb a mintázási szabadság
Fotó: Regős Bence

A géppel kötött haute couture textiljeiről és öltözékeiről ismert, Párizsban élő svájci textilművész, Cécile Feilchenfeldt munkái mellett a pozsonyi Academy of Fine Art and Design textil tanszékén frissen diplomázott két szlovák textiltervező, Klára Věntusová és Petra Zelisková terveiből is ízelítőt kapunk. Az öt év alatt mintegy hatvan textiltervező és több textilgyártó mutatkozott be a tárlaton, amely különböző generációkhoz és stílusirányzatokhoz tartozó textiltervező iparművészek jacquard, nyüstös, transzfer és digitális nyomással készült munkáiból kínál évről évre válogatást. – A tervezés során nincs tematikai kötöttség, azonban a kiállított textilek stílusát erőteljesen meghatározzák a technológia kötöttségei. A jacquard szövetek esetében adott a láncfonal színe, sűrűsége. A geometrikus motívumok kivitelezése szerencsésebb, míg a digitálisan nyomott textilek esetében nagyobb a mintázási szabadság. Itt mindössze a hordozó alapanyag jelenti a kötöttséget. Emiatt a digitálisan nyomott textilek esetében az organikusabb, florális motívumok és akár a fotórealisztikus megoldások is megjelennek – mutatott rá Szigeti Szilvia.

A hatalmas színes, különböző mintájú és textúrájú anyagokat, geometrikus motívumokat látva felmerül a kérdés, miként írja át a digitalizáció a textilművészet jövőjét. A kurátor szerint a digitalizáció egyfajta szabadságot teremt, bár Magyarországon sajnos a digitális nyomtatáson kívül nem sok lehetőségük van az alkotóknak ezzel a szabadsággal élni, hiszen a 3D-s nyomtatás vagy a modernebb Jacquard-gépek nem állnak rendelkezésükre. Ugyanakkor hozzátette, keresik az együttműködés lehetőségeit, például lengyel gyártókkal, mivel náluk a textilipar lényegesen jobb helyzetben van. Ám a Texhibition projekt kifejezetten a magyar viszonyokra épít.

A különböző mintájú és textúrájú anyagokat látva felmerül a kérdés, miként írja át a digitalizáció a textilművészet jövőjét
Fotó: Juhász G. Tamás

A textiltervező-képzésről megjegyezte: fontosnak tartaná, hogy ne csak elméleti, elit művészképzés legyen, hanem a tervezők többször jussanak el a kivitelezőkhöz. Mint rámutatott, sajnos nagyon sok fiatal – akik a korábbi években részt vettek a Texhibition projektben – mesélte, hogy a tanulmányai ideje alatt egyáltalán nem vagy ritkán került gépközelbe.

– Sok esetben nekünk köszönhetik, hogy a gyártási technológiát megismerik, ami szomorú tény, ennek ellenére nagyon sok tehetség kerül ki a különböző művészeti és dizájnegyetemekről, iskolákból – tette hozzá a kurátor.

Mint megtudtuk, január 15-én 16 órától online tárlatvezetést tartanak, amelynek részleteiről, valamint a kiállításról és kísérőprogramjairól a Fuga honlapján, a Texhibi­tion projektről pedig a Határtalan design kiállítássorozat felületén és Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.