Isten ostora: Attila hun királyról forgatott filmet Vidnyánszky

A rendező Bánffy Miklós A nagyúr című történelmi darabjából forgatott tévéfilmet. Ha minden jól alakul, májusban vetítik.

Magyar Nemzet
2021. 01. 16. 20:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A darabnak van egy kulcsmondata, amely Attila szájából hangzik el: „Akit ti nem ismertek, azt barbárnak tartjátok” – célozza ezt mintegy a nyugati világnak. Bejött ide egy ember, aki előtt kétszer hajolt meg Róma. Attila végül a csúcson szembesül azzal, hogy idegen népek környezetében hagyta a saját népét, s távozik el egy szebb világba. Röviden megfogalmazva tehát ez a mi helyzetünk, amit Bánffy Miklós is tökéletesen érzett a maga korában.

Ez a furcsa kettősség: a keletről jött mély identitásunk – ami meggyőződésem, hogy ott lappang bennünk – és a tudat, hogy mégis a Nyugat szerves része vagyunk, hiszen a nyugati civilizációba, az európai kultúrába tagozódtunk be.

Ez a kettősség, amíg magyar él itt a Kárpát-medencében, meglesz – mondta Vidnyánszky Attila a Mandinernek adott interjújában az Isten ostorából rendezett tévéfilmjéről.

A fesztiváldíjas nemzeti színházi rendezés tévés változatának forgatása a napokban fejeződött be. A darab Bánffy Miklós A nagyúr című műve alapján készült, amely a népvándorlás korát idézi. Attila uralma alá hajtotta a fél világot, a gótok is behódoltak neki. Mikolt gót hercegnőt bosszúvágy hajtja a hunok által meggyilkolt szülei és népének leigázása miatt. A hercegnőben azonban érzelmek ébrednek Attila iránt.

A végzetes szerelem története mögött két civilizáció, a Kelet és a Nyugat drámai találkozása sejlik fel.

A pandémiás helyzet miatt nehéz körülmények közé szorult filmgyártók támogatást kaptak a Nemzeti Filmintézettől (NFI) Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos segítségével. Egymilliárd-háromszázmillió forint áll rendelkezésre, hogy megsegítse azokat a filmes alkotókat, akik most nem tudnak olyan mennyiségben filmet gyártani, mint korábban. A színházak is kapnak segítséget, százmillió forintból készítenek kis tévéfilmeket, ilyen támogatásból készül az Isten ostora is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.