időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Újabb parádés élmény Jo Nesbø birodalmában

Novák Miklós
2021.01.09. 08:56
Újabb parádés élmény Jo Nesbø birodalmában

Jo Nesbø, a világszerte joggal népszerű norvég szerző, Harry Hole életre keltője ismét időt hagy népszerű nyomozójának az erőgyűjtésre, s felüdülésképpen önmagában érvényes kötettel örvendeztette meg az olvasóit.

Egy hegyvidéki norvég településen, bizonyos Osban, annak is a falu fölött elterpeszkedő tanyáján látszólagos békességben él az Opgard família, apa, anya és a két fiúgyermek, Roy és az öccse, Carl. A faluban sötét gyanú dereng, hogy az apa szexuálisan bántalmazza a kisebbik fiút, ami a nagyobbikban szép lassan bizonyossággá érlelődik. Kamasz létére sokáig csak kínozza a tehetetlen düh, sőt magát ostorozza azért, hogy nem tudja megfékezni apjukat, aki ugyancsak szenved szörnyű bűne súlya alatt. Ifjúvá érve Roy elszánja magát, s megdöbbenésére úgy érzi, hogy apja is várja sorsa megpecsételődését. Az autószerelő-inasként dolgozó Roy megbütyköli a családi autót, és az apját az anyjukkal – aki szemet huny a férje becstelensége fölött – együtt a halálba küldi; a Cadillac a tanyáról lefelé menet a hajtűkanyarban, az úgynevezett Kecskekaptatónál a mélybe, a katlanba zuhan. Az eset után nem sokkal az ügyben nyomozó körzeti megbízott, Sigmund Olsen eltűnik. Évtized múltán folytatódik a történet: az egyetemet végzett, majd Kanadában üzletemberként – látszólagos – karriert befutott Carl váratlanul hazatér szépséges feleségével együtt, hogy a falut felvirágoztató vállalkozásba, hotelépítésbe kezdjen. Újabb bonyodalmak, újabb rejtélyes halálesetek, végül a két fivér a terhelő bizonyítékoktól és személyektől megszabadulva ugyan tisztára mossa magát, de elhidegül egymástól.

Jo Nesbø legújabb könyve, A birodalom csak látszatra krimi. Valójában szórakoztató geg, a krimi köntösébe bújtatva. Nem olyan esetlenül, csupán a helyzetkomikumra építve, ahogy azt mondjuk a Csupasz pisztolyban láttuk, hanem egy izgalmas sztori vázára.

 

Nem hagyományos krimit írt a szerző

A birodalom Jo Nesbø korábbi művei közül leginkább talán a Fejvadászokkal rokonítható, egyszerre krimi és humoreszk.

Az irodalomtörténetnek talán még nem akadt olyan szerzője, aki a legbrutálisabb gyilkosságot – egy ember földarabolását – olyan könnyedén, humorosan tudná előadni, mint Nesbø. Mert hiszen nem a félelemkeltés, hanem a szórakoztatás a célja. Éppen ezért ebből a műből sem maradhatnak el a Nesbøtól megszokott olyan intellektuális csemegék, mint például a norvég hegyekben honos madárfajok és azok szokásai; mi is a pontos, eredeti jelentése a szerelem elvakít szólásnak; mi a különbség a mínusz hét- és a mínusz harmincfokos jég tulajdonsága között; mitől különleges a Saab Sonett vagy éppen mi a történet egyik vezérszálát tápláló mimetizmus.

S a mulattatáson felül persze szintén szokás szerint még valami: az elgondolkodtatás. Nesbønál a krimi eszköz csupán, az emberi esendőségre apelláló terep, amelyen mozogva könnyű bemutatni gyarlóságunkat.

Ezúttal például a példás családi élet álcája mögött megbúvó bűnöket, a vérségi összetartozás egyszerre megtagadhatatlan és önveszélyes elemi erejét, az összetartó falusi közösség képmutatását s leginkább talán azt, amit zárszóként Roy kimond. „De a DNS-ünk, a program, ami meghatározza, milyen sejtjeink vannak, nem változik. Ha levágjuk a körmünket, ugyanaz fog visszanőni. Igazából ismétlés. És az új agysejtek sem különböznek a régiektől, átveszik az emlékek és tapasztalatok nagy részét. Mi magunk nem változunk, ugyanolyan döntéseket hozunk és ugyanazokat a hibákat követjük el. A fiúk az apjuk nyomdokaiba lépnek.”

Vagy mégsem? Ez így túl direkt és túl komoly? Nesbø semmit sem akar a szánkba rágni, ránk bízza a döntést. Egyvalami mégis biztos. Már régóta tévedés pusztán krimiszerzőként tekinteni Jo Nesbøra. Vitán felül a kortárs világirodalom egyik legragyogóbb alakja, amit legújabb könyvével is igazol.

Jo Nesbø: A birodalom. Central Kiadói Csoport, 2020

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.