Nem dobog többé a latin dzsessz-szív 

Az elhunyt dzsesszlegenda, Chick Corea példaképe és egyik kedvenc zeneszerzője Bartók Béla volt, akinek művei nagy hatással voltak kompozícióira.

2021. 02. 12. 17:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kedveltem a latin zene műfajvonásait, különösen a táncot és a salsa stíluszenét. A kubai tánczene egyfajta ellenszer volt a komolyabb, heves dzsessz utáni kiégettségemre. Kedveltem az efféle zenék szórakoztató stílusát és bőségét. Mindig tovább és tovább érdeklődtem a latin zenei világban, míg egy napon felfedeztem a spanyol latin zenét, a flamencót – mondta Chick Corea, aki 79 évesen ritka rákbetegségben hunyt el február 9-én. Van valami egészen megrendítő abban, hogy mostanában sorra távoznak a dzsessz kiválóságai: tavaly halt meg McCoy Tyner és Lyle Mays, s most Chick Corea is elhunyt.

A félig spanyol, félig olasz származású dzsesszzongorista és zeneszerző több mint ötven éven át zenélt, kápráztatta el közönségét. Mindeközben hihetetlenül sokoldalú, termékeny zenei életművet alkotott. Pályája során rengeteg zenei stílussal kísérletezett, fiatalon még modern dzsesszt játszott, aztán idővel rátalált saját, egyedi stílusára, amelynek a latin zene éppúgy részévé vált, mint precíz technikája és lenyűgöző kreativitása.

Ő volt az első, aki zenei megfogalmazásaiban a zongorát szinte dobként is használta, a zongora-dob műfaját létrehozta.

Felsorolni sem lehet azoknak a zenésztársaknak a nevét, akikkel együtt dolgozott, köztük volt Miles Davis, Stanley Clarke, Airto Moreira, Gery Burton, Herbie Hancock, Mike Brecker és Bobby McFerrin is.

Érdekelte a kortárs klasszikus zene, komponált vonósnégyesre és nagyzenekarra, de otthonosan mozgott a különböző zenei stílusokban, legyen az avantgárd, bebop, dzsesszrock, gyermekdal, kamara- és szimfonikus mű.

Példaképe és egyik kedvenc zeneszerzője Bartók Béla volt, akinek művei nagy hatással voltak kompozícióira. Az egyik németországi koncertjén hosszan beszélt arról, hogy Bartók bagatelljeit próbálja feldolgozni, azokkal kísérletezik. Bartók hatodik bagatelljét pedig tovább is gondolta, és dalt szerzett belőle.

 

Chick Corea több mint száz albumot készített, olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Spain és a 500 Miles High. Hatvanötször jelölték Grammy-díjra és huszonhárom alkalommal meg is kapta a díjat.

Hazánkban több alkalommal fellépett. Első, 1986-os magyarországi fellépését követően azt írták róla: Chick Coreában épp az a jó, hogy nem hasonlítható társaihoz.

Legutóbb tavaly márciusban adott volna koncertet a Müpában, ám a járványhelyzet miatt a hangverseny elmaradt.

Utoljára 2019-ben koncertezett nálunk, a Spanish Heart Banddel a Budapest Kongresszusi Központban lépett fel. Korábban a Müpában volt koncertje szólózongorán, Gary Burton vibrafonossal duóban, saját hattagú turnébandájával, a Vigillel együtt is, 2017 májusában pedig az újbudai MoM Sportban adott fergeteges koncertet Trilogy elnevezésű formációjával.

Novemberben egy interjúban még úgy nyilatkozott: a karantén idejét új projektek tervezésére használta, alig várta, hogy újra élőben, közönség előtt játszhasson. Ez azonban már nem adatott meg neki. A latin dzsessz-szív fent, az égben dobog tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.