Egy klasszikus ukulelén és pánsípon

Évről évre emberek tízezreihez viszi el a klasszikus zene szépségét és örömét a Bach Mindenkinek Fesztivál 2015 óta. Johann Sebastian Bach csodálatos dallamai ­március 16. és 30. között előbb az online teret töltik be, majd nyáron szabadtéri, ősszel pedig beltéri koncerteket terveznek Kárpát-medence-szerte. A fesztivál szervezésének megváltozott körülményeiről, rendkívül sokszínű programjairól, illetve Bach zenéjének jelentőségéről Kovács Zalán László fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

2021. 03. 27. 8:15
null
különleges hangszereken is megszólaltatjuk Bach zenéjét Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most már hagyományosan március 16-án, Johann Sebastian Bach születésnapjának hetében kezdődött el a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű, a közönség számára minden programjában ingyenes klasszikus zenei eseménysorozata, a Bach Mindenkinek Fesztivál. Tavaly néhány nappal a kezdés időpontja előtt jelentették be a járványügyi veszélyhelyzetet, lezárásokat, így sajnos az első néhány koncertet követően 125 településen 600 program hiúsult meg – emlékezett vissza a tavalyi eseményekre Kovács Zalán László. – Viszont nem adtuk fel. Az első sokkot követően villámgyorsan átálltunk az egész éves, mindig az adott körülményekhez igazodó működésre – fűzte hozzá.

A Bach Mindenkinek Fesztivál idén több szakaszban valósul meg. – Az online fesztivál március 30-ig tart, nyáron szabadtéri koncerteket tervezünk, s bízunk benne, hogy ősszel már hangversenytermekben, templomokban, gyönyörű belső terekben adhatunk koncerteket Kárpát-medence-szerte – mesélte a fesztiváligazgató. Kérdésünkre kifejtette, hogy az első időszakban az élő, online koncertközvetítések mellett előre rögzített, valamint archív felvételeket is láthatunk. Olyan nagyszabású művek koncertfelvétele lesz elérhető, mint Bach János passiója, hat csellószvitje, a fesztivál honlapján, közösségi oldalán és videómegosztó csatornáján több mint száz koncertet tartanak.

– Természetesen nem videómegosztó oldal vagyunk, hanem változatlanul a Kárpát-medence nagy, lélekemelő fesztiválja számos új, sokszínű programkínálattal, amelyek közül a villámkoncertektől a nagyobb lélegzetvételű darabokig ki-ki kedvére válogathat. Ráadásul szinte az összes program később is visszanézhető – hangsúlyozta Kovács Zalán László.

Fontos továbbá, hogy a programok szervezésekor és a koncerteken is kiemelten figyelnek a járványügyi szabályok betartására, az egészség védelmére. A felvételek során jelentős intézményekkel, többek között a Művészetek Palotájával, a Magyar Állami Operaházzal, a MOM Kulttal és a gödöllői királyi kastéllyal működtek együtt. Az online térben olyan kiváló művészekkel találkozhatunk, mint Perényi Miklós Kossuth-díjas csellóművész, Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas énekművész, Rohmann Ditta Junior Prima díjas csellóművész. Fellép egyebek mellett a debreceni Kodály Filharmónia és Kodály Kórus, a Nemzeti Filharmonikusok, az Anima Musicæ Kamarazenekara, az Operaház művészei, a március 15-én Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett Talamba ütőegyüttes, de a Szená-Torok, az országgyűlési képviselők énekkara is koncertet ad.

Kovács Zalán László: Különleges hangszereken is megszólaltatjuk Bach zenéjét

Az ingyenességen kívül a fesztiválnak más sajátosságai is vannak. – A középpontban természetesen Bach zenéje áll, minden hangversenyünk az ő szellemiségét idézi. Összehozzuk a különböző korokat, stílusokat, hiszen a zene óriásának öröksége a korszak után keletkezett hangszeres zenét is folyamatosan inspirálta. Számos olyan innovatív programot kínálunk, amit mi találtunk ki. A hagyományos nagy- és kamarakoncerteken kívül különleges hangszereken is megszólaltatjuk Bach zenéjét, például ukulelén vagy pánsípon. Felfedezhetjük, hogyan hangzanak egy csendes, lágy hangú vagy népies hangszeren a zeneszerző művei. Hihetetlennek tűnik, de Bach zenéje korokon, földrajzi és műfaji határokon átívelve még a dzsesszt vagy a világzenét is mind a mai napig megihleti. Munkássága az egyetemes nyugati zenekultúra alapja – szögezte le. Kovács Zalán László úgy véli, hogy az egész éves programsorozattal sikerül összefogni a zenésztársadalmat és a legszélesebb közönséget. – Az elmúlt év során bebizonyosodott, hogy napjainkban még inkább szükség van lélekemelő alkalmakra, a zene csodájára, kulturális összetartozásunk megélésére – emelte ki.

A fesztivál szép hagyományaként idén is lehetőséget teremtenek az adománygyűjtésre, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára egy mobil lélegeztetőgéphez kérik a segítséget. A fesztivál weboldalán minden információ megtalálható, közvetlenül az alapítvány bankszámlájára utalhatók a felajánlások. Mint megtudtuk, adakozni nemcsak az online fesztivál ideje alatt, hanem egész évben van lehetőség. A naprakész zenei programokról pedig ugyancsak a fesztivál honlapján kapunk tájékoztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.