Egy százéves épület kálváriája Angyalföldön

Veszélyben van a Löffler Béla, a századforduló egyik nagy tervezője által fémjelzett, Kartács utcai patinás épület. A Hír TV Budapesti srácok című műsorában foglalkoztak azzal a mintegy százéves angyalföldi ingatlannal, amelyet az önkormányzat lebontana, és helyére társasházat építene. Az építésznek köszönhetjük többek között az 1920-as, 1930-as évek építészeti arculatának kialakítását, ő építette a szintén történelmi jelentőségű Kazinczy utcai zsinagógát is.

2021. 03. 01. 7:08
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti srácok című oknyomozó műsorban Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke szólalt meg először a műsorban a Kartács utcában. Az egyesület a magyar kulturális örökség megóvását tűzte ki célul, az elnökük pedig felhívta a figyelmet arra, hogy amikor 1923-ban ez a ház megépült, Angyalföld még Budapest külvárosa volt. Az épületet pár évvel Trianon után kezdték el építeni, az I. világháború utáni újjáépítés korszaka volt ez, amikor ilyen típusú épületeket láttak szívesen a városban, mert azt a „monarchiás” életérzést vitte tovább, amire ma is szívesen emlékezünk. Ennek a korszaknak az értékes lenyomata ez az impozáns épület. Az elnök szerint szerencsések vagyunk, hogy még mindig vannak ilyen történelmi értékeink. Ezeknek a megóvása a jövő nemzedékének is identitást adhat.

– Identitást adna, ha a XIII. kerület balliberális önkormányzata nem abban lenne érdekelt, hogy porig rombolja ezt az épületet – mondta Hetzmann Róbert, aki szerint itt súlyos pénzekről van szó, mert hihetetlenül nagy ára van a kerületben egy négyzetméternek. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlanfejlesztői lobbi abban érdekelt, hogy minél magasabb épület legyen a helyén.

– Egy jogvita zajlik ma is. Ha jogerős engedéllyel rendelkezik a tulajdonos, akkor később hiába nyilvánítják műemlékké az épületet, az a megelőzően kiadott engedéllyel szemben nem véd – szögezte le a patrióták vezetője.

Kugyela Attila, a XIII. kerület fideszes önkormányzati képviselője arról beszélt a műsorban, hogy a Kartács utcai épület lebontása azért is problémát jelent, mert nemcsak az épület külső, hanem a belső részei is műemlékvédelem alatt állnak (Angyalföld eme értékes épületéről részletes cikket közölt a lapunk, melyet itt olvashatnak el).

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hFCXVBvQ-_A[/embed]

 

– A fővárosban ilyen jellegű műemlék mindössze három-négy található, Angyalföldön pedig jóformán nincs műemlékvédelmi státust élvező épület, ezt leszámítva – mondta a képviselő.

Kugyela Attila felidézte, hogy 2015-ben kezdődött az épület kálváriája, amikor az önkormányzat megbízást adott egy mérnöki irodának, amely el is készítette a 42 lakásos társasház terveit. Azóta is ott van a terv az önkormányzatnál. A ház bontási- és építésiengedély-kérése 2016 júliusában zöld jelzést kapott, néhány héttel később azonban a műemlékek felett őrködő Forster Központ a lakóházat műemlékké nyilvánította, és bontási tilalmat rendelt el rá. Ekkor fellebbezett a kerület, majd két év pereskedés után hatályon kívül helyezték a műemlékvédelmi státus megadását, a kerület így egy újabb bontási engedélyt adhatott be, amelyet az építésfelügyeleti hatóság elutasított. 2018 őszén ismét megkapta a műemlékvédelmi státusát az ingatlan. A bontási engedélyezési eljárás most március 30-ig biztosan szünetel. Ekkor kezdődik egy újabb peres folyamat, amikor a műemléki jellegről döntenek.

A házban ma is laknak. Csodálatos burkolatok,kandallók, mozaikok díszítik a belsejét Fotó: Teknős Miklós

A baloldali városvezetés a bontás mellett foglalt állást. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója a műsorban megerősítette, hogy az önkormányzat le szeretné bontani a Kartács utcai épületet, helyette pedig egy új társasházat építenének. Szerinte a műemlékvédelem nem tudta alátámasztani és jogszerűen igazolni a műemléki korlátozási szándékot. Abban sem sikerült megegyezniük, hogy a belső értékekkel mihez kezdjenek.

Ráadásul ebben az angyalföldi házban ma is laknak. Csodálatos burkolatok, kandallók, mozaikok díszítik az épület belsejét, ezt akarja a földdel egyenlővé tenni a balliberális vezetés. Az épület sorsa még kérdéses. A bontási engedélyezési eljárás március 30-ig biztosan szünetel. Marad a várakozás és a remény. A helyiek abban bíznak, hogy a nagy múltú épület megmenekül, és Angyalföld dísze lesz még évtizedekig.

Kecskeméti Norbert, a Fiatal Műemlékvédők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az lehet műemlék, amit a hatóság annak nyilvánít.

– Nem tudjuk értelmezni az önkormányzat hozzáállását ehhez az épülethez, hiszen ez egy olyan ház, amely őrzi a felépítéskori állapotát, tele van értékes részlettel: stukkókkal, mozaiklapokkal. Nemcsak külsejében, hanem belsejében is őrzi az állapotát. A legfontosabb, hogy a műemléki védettség megmaradjon a házon. Ha ez a védettség letörlődik, a fővárosnak van lehetősége, hogy fővárosi védettség alá vonja – mondta az elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.