Így rabolta ki a hálózat az országot – Borvendég Zsuzsanna Patrióta-estje

A kommunizmus arról szólt, hogy a nemzet teljes vagyona fölött egy szűk elit rendelkezett, mivel az államosítások révén soha nem látott tőkekoncentráció jött létre – mondta Borvendég Zsuzsanna történész a márciusi online Patrióta estéken. A kutató azt is elmondta, hogy miért siklott ki a rendszerváltás, és a régi hálózat vajon még mindig létezik-e. Aki meg akarja érteni az elmúlt évtizedek történéseit, feltétlenül nézze meg a Patrióták videóját.

Magyar Nemzet
2021. 03. 30. 11:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerkönyvek lettek Borvendég Zsuzsanna tényfeltáró könyvei (A hálózat pénze, Az impexek kora), melyek eddig nem látott összefüggéseket hoztak a felszínre a XX. századi Magyarország egyik legfontosabb, sokakat izgató témájában, melynek iratanyaga lényegében ma is titkos. A bátor történésszel Pataki Tamás, lapunk munkatársa beszélgetett a korábban alig kutatott területről, a kommunizmusban az ország pénzügyeit intéző háttérhatalmi csoport tevékenységéről.

– A kádári gulyáskommunizmust Aczélék leöntötték egy maszlaggal: azért adósodott el az ország, mert a „jóléti” rendszert önerőből nem tudta kitermelni a magyar társadalom, így hiteleket kellett felvenni. Ez valójában egy hazugság volt, létezett világszínvonalú termelés Magyarországon, azonban egy tőkés érdekcsoport kiszivattyúzza a pénzt az országból – mondta Borvendég Zsuzsanna.

Borvendég Zsuzsanna két sikerkönyve: Az impexek kora és A hálózat pénze Forrás: Patrióták

Az impexek a szocializmusban államosított külkereskedelem szakosított vállalatai voltak, amelyeknél teljes kontroll érvényesült. A történész rámutatott, hogy a termelő vállalatoktól elvonták az export és import jogát, mert valójában nem a gazdaságosság volt a cél, hanem a piszkos pénzek mozgatása és a haszon lefölözése.

– A kommunizmus kellős közepén egy kommunista pénzarisztokrácia, egy igazi tőkés elitcsoport alakult ki ennek következtében – mondta Borvendég Zsuzsanna.

1945 után a Nyugat és a szocialista blokk között a kereskedelmi csatornát Magyarország teremtette meg, aminek Borvendég Zsuzsanna szerint az egyik oka az lehetett, hogy a két világháború közötti Magyarországról elszármazott kommunisták a Komintern hálózatának a legkeményebb magját alkották.

Borvendég Zsuzsanna kiemelte: a kommunizmus arról szólt, hogy a nemzet teljes vagyona fölött egy szűk elit rendelkezett, mivel az államosítások révén soha nem látott tőkekoncentráció jött létre. Ez a hálózati csoport a rendszerváltozáskor behozhatatlan előnnyel indult, és a privatizáció alkalmával élt is vele – mondta a történész. Borvendég Zsuzsanna szerint egyértelmű, hogy ezért siklott ki a rendszerváltás 1990-ben, és ebből fakadt a magyar gazdaság gyenge teljesítménye.

A történész úgy véli, a hálózat a pártállam lebontása után is fennmaradt, és egész biztosan nem tűnt el azóta sem.

A videó ma 18 órától lesz elérhető a Patrióták YouTube-csatornáján. Itt is megnézhetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.