Könnyűzenei képzés a Debreceni Egyetemen

Szép számmal jelentkeztek a fiatalok az ének, dob, basszusgitár, gitár és billentyűs tanszakokra.

Gőz József Miklós
2021. 03. 04. 9:46
null
Gyakorolnak a Fotó: Unideb.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tért hódított a könnyűzene a Debreceni Egyetemen. 2018-ban a zeneművészeti karon megalakult a könnyűzenei képzési központ. Január 1-jétől pedig – kikerülve a kari keretek közül – önállóan működik tovább, mint a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézete, amely rektori irányítás alá tartozó egység lett. Februárig lehetett jelentkezni az ének, dob, basszusgitár, gitár és billentyűs tanszakokra. A hírek szerint szép számmal jelentkeztek a fiatalok a képzésekre.

Az önállósodásra azért volt szükség, mert az intézetnek olyan széles körű lesz a tevékenysége, amely nem fért volna be a zeneművészeti kar keretébe. Például az egyetem műszaki kara audiovizuális képzést indítana, amelyen hangmérnökjelöltek tanulhatnak, a gazdaságtudományi kar pedig könnyűzenei menedzser szakirányú továbbképzést szervez majd, mindkettőt a könnyűzenei intézet égisze alatt. Jelenleg olyan képzések indulnak, amelyek államilag nem elismert felsőfokú tanúsítványt adnak. A könnyűzenei előadóknak több-kevesebb zenei előképzettsége van, de ezek egységbe fogásához szükséges lehet a képzés. Akik meg teljesen autodidakta módon jutottak el idáig, azoknak még inkább. A felnőttképzés részeként a szabadon választott kurzusokon egyetemisták és be nem iratkozottak is tanulhatnak az ének és hangszeres szakokon.

Gyakorolnak a debreceni könnyűzenei hallgatók
Fotó: Unideb.hu

A szabadon választott kurzusokon nemcsak egyetemisták, hanem mások is tanulhatnak. Előbbiek kreditpontokat szerezhetnek. Ezeket beszámíthatják a jövőre elinduló bachelor (BA) képzésben, amely egyedülálló lesz egész Kelet-Európában. Ezen előadóművészi okleveleket kaphatnak az ott végzettek, akik így profi zenésszé válnak. Ez a végzettség egyenértékű bármelyik, a komoly zenei képzésből kikerülő végzős előadó-művészeti diplomájával. Ennek záloga, hogy máris olyan művészeket nyertek meg oktatónak, mint Wolf Kati, akiről kevesen tudják, hogy diplomás szolfézstanár.

Az intézet munkatársai a klasszikus zenei képzések mintájára úgy alakítják ki a tananyagot és a tantervet, ahogyan már korábban mások tették a nem klasszikus zene (népzene, jazz) felsőfokú képzésében is. Olyan ismereteket is szerezhetnek zenetörténetből, zeneelméletből, zeneszerzésből, hangszerelésből, mint a komoly zenei intézményekben tanulók. Ugyanúgy lesznek hangszeres órák, zenekari gyakorlatok. De tanulnak majd színpadi mozgást, viselkedést, sőt öltözködést és menedzserismereteket is. Az intézet nemcsak az oktatásban vállal szerepet, hanem bizonyos mértékig össze is szeretné fogni a könnyűzenei élet szereplőit. Tervezik, hogy majd – ahogyan a járványhelyzet lehetővé teszi – részt vesznek kisebb-nagyon könnyűzenei fesztiválokon is.

Mivel ez az intézmény nemcsak a zeneművészeti kari kereteket nőtte ki, hanem a fizikaiakat is, az intézetnek a debreceni Füredi úton, egy minden igényt kielégítő épületben ad helyet az egyetem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.